Vliegtuig

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Vliegtuigen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De concorde was een van de snelste vliegtuigtoestellen

Een vliegtuig is een toestel dat zwaarder is dan lucht en dat zich toch door de lucht verplaatst.

Geschiedenis van het vliegtuig

Mensen hebben er altijd al van gedroomd om te kunnen vliegen, Wanneer je terug kijkt in de geschiedenis zie je het zelfs terug in mythes. De mythe die gaat over Daedalus en Icarus maakt Daedalus een paar vleugels om te kunnen ontsnappen van een eiland.

Ook een hele bekende man genaamd Leonardo da Vinci heeft heel vroeg al een ontwerp gemaakt voor een apparaat om mee te kunnen vliegen. Deze tekening is in 1480 gemaakt. Ver voordat we daadwerkelijk voertuigen gingen maken om mee te kunnen vliegen.

Otto Lilienthal die onder zijn vleugels hangt om te gaan zweven

Het is moeilijk te zeggen wie het vliegtuig heeft uitgevonden. De gebroeders Montgolfier vonden in 1783 de luchtballon uit, maar die was lichter dan lucht en niet gemotoriseerd. Graaf von Zeppelin bouwde in de 19e eeuw luchtschepen, die ook lichter dan lucht waren. Otto Lilienthal bouwde in 1890 zweefvliegtuigen. Die waren zwaarder dan lucht maar niet gemotoriseerd.

in 1891 gingen mensen meer aan de slag met voertuigen, waarmee je kon zweven. Dit was zo omdat ze dachten dat je eerst moet kunnen zweven voordat je een zware motor en andere dingen kon laten vliegen. Dit heeft een man genaamd Otto Lilienthal gedaan en is hierin geslaagd. Dit deed hij met een stel vleugels waar hij zelf onder hing.

Anthony Fokker in zijn vliegtuig genaamd de Spin

Het eerste gemotoriseerde vliegtuig werd uitgevonden door Orville en Wilbur Wright in 1903. Het was het eerste gemotoriseerde voertuig dat zwaarder was dan lucht en toch in de lucht kwam. De eerste vlucht van de "Flyer" (zoals het vliegtuig heette) was kort maar historisch. De vlucht duurde maar 30 sec. en de "Flyer" kwam de eerste keer maar 37 meter ver. De gebroeders Wright hadden eerst een toekomst als fietsenmakers.

In het begin van de 20ste eeuw ging het snel met de luchtvaart. Veel mensen waren bezig met het bouwen van vliegtuigen en om deze zo goed mogelijk te maken. In 1909 heeft Louis Blériot voor het eerst een echte vlucht gemaakt met een vliegtuig. Hij heeft het kanaal van Engeland over gevlogen en deed hier 1 uur en 31 minuten over.

Later in de 20ste eeuw heeft Anthony Fokker in 1911 met zijn eigen gemaakte vliegtuig een rondje boven Haarlem gevlogen genaamd de Spin.

Tijdens de eerste wereldoorlog ging het heel snel met de vliegtuigen. De eerste vliegtuigen werden nu gebouwd met een metalen constructie zodat ze iets sterker waren. Verder werden de vliegtuigen eerst in de oorlog gebruikt om bij de vijand te kijken wat ze aan het doen waren. Later werden er geweren en bommenwerpers aan de vliegtuigen gehangen zodat ze ook als wapen gebruikt konden worden.

Na de eerst wereldoorlog waren er veel vliegtuigen die nu meer nergens voor gebruikt werden. Dus gingen de mensen de vliegtuigen zelfs gebruiken als vervoersmiddelen om sneller ergens te zijn. De KLM werd hierdoor ook in 1919 opgericht. Ook de welbekende Fokkerfamilie had een grote naam gekregen. Zij hebben na de wereldoorlog veel nieuwe vliegtuigen ontworpen en gebouwd. Ook voor KLM hebben zij veel verschillende vliegtuigen gebouwd. Ook werden er steeds verdere vluchten gedaan. In 1927 ging het eerste vliegtuig vanuit Nederland naar het toenmalige Nederlands Indië het huidige Indonesië.

In de Tweede Wereldoorlog werden er weer veel verschillende vliegtuigen gebouwd. Het belangrijkste vliegtuig in de tweede wereldoorlog is de Supermarine Spitfire deze was voor de oorlog al bedacht en gemaakt. Ook gingen landen kijken naar manieren hoe ze hun vliegtuigen sneller konden maken. Uiteindelijk is in 1939 het eerste vliegtuig met een straalmotor de lucht in gegaan. Er zijn veel vliegtuigen door de Duitsers gebruikt en door de Polen. De vliegtuigen hebben het centrum van Rotterdam gebombardeerd, er zijn toen veel doden gevallen. Na de bombardering gingen er heel veel mensen vluchten want ze waren bang dat er nog meer vliegtuigen kwamen. Engeland en ook later Amerika mengde zich in de strijd met hun vliegtuigen.

Na de oorlog

Het eerste passagiersvliegtuig was de "Handley page 42" (HP42). Hij kon maximaal 38 passagiers aan boord. En elke leunstoel was voorzien van verwarming, ventilatiesysteem en elektrisch licht. De HP42 was 28 meter en 10 centimeter lang, hij had een spanwijdte van 39 meter en 62 centimeter en hij kon maximaal 152 km/u vliegen. De propellers werden aangedreven door een 490 pk Bristol Jupiter moter. Het vliegtuig werd ook gebruikt om post uit Londen naar Parijs te vliegen. Ook vloog het vliegtuig vanuit Londen naar India. Die vlucht duurde 6 dagen.

Na de tweede wereldoorlog waren straalmotoren nog te duur en gebruikte te veel brandstof om een groot vliegtuig mee te maken. Eerste zijn er nog een aantal vliegtuigen gemaakt zonder straalmotoren. Later zijn de eerst grote vliegentuigen gemaakt met een straalmotor en zijn deze steeds verder ontwikkeld tot de Boeing die we vandaag de dag nog steeds kennen.  

De vorm van de vleugel zorgt ervoor dat de vleugel omhoog wordt geduwd

Modellen

Er zijn verschillende soorten vliegtuigen: militaire vlieguigen, verkeersvliegtuigen, vrachtvliegtuigen(cargo). De twee voornaamste vliegtuigbouwers zijn Airbus en Boeing. Het snelste passagiersvliegtuig was de Concorde. Dit vliegtuig vliegt niet meer vanwege ongelukken. Het grootste passagiersvliegtuig is de Airbus A380. Deze heeft 2 volle etages. Hiervoor was dat de jumbojet ofwel de Boeing 747. Het grootste vliegtuig dat bestaat is de Antonov 225, maar deze wordt alleen voor vracht gebruikt.

Nederland heeft een nieuw gevechtsvliegtuig gekocht. Hij het de J.S.F. F-32 (Joint Strike Fighter). Hij heeft een gewicht als hij leeg is van 11.000 kg En van zijn wapenlast 6.500 kg. En zijn brandstof 7.500 kg. Zijn lengte is 15.4 meter. En zijn spanwijdte van de vleugels 9/12 meter.

Materiaal van een vliegtuig

Een vliegtuig is door de jaren heen van veel verschillende materialen gemaakt. Het begon allemaal met een houten constructie en daar is met doeken vleugels gemaakt. Later werden de vleugels ook van hout gemaakt en alleen met middelste gedeelte van een vliegtuig van een vliegtuig met doeken. Daarna kwam metaal steeds meer in de vliegtuigen terug. Dit begon met een metalen constructie met doeken erop tot later een volledig metalen vliegtuig.

Vorm vleugels

In 1901 hebben de gebroeders Wright een windtunnel gebouwd om verschillende vleugelvormen te testen. Hierbij zijn ze erachter gekomen dat de vorm die we nu kennen ervoor zorgen dat het vliegtuig de lucht in wordt geduwd door het verschil in de luchtstromingen.  

Toekomst van een vliegtuig

Op dit moment vliegen vliegtuigen nog op fossiele brandstof die gemaakt zijn van bijvoorbeeld olie. Dit is schadelijk voor het milieu en werken mee aan de opwarming van de aarde. Nu hebben onderzoekers een ontdekking gedaan waarbij een klein model elektriciteit en de lucht eromheen gebruikt als aandrijving. Dit model gebruikt dus geen fossiele brandstoffen en daarom heb je dus ook een CO2 uitstoot dit zorgen voor de opwarming van de aarde.

Dit model gebruikt elektriciteit om de lucht onder hoge druk te zetten en die vervolgens los te laten. Hierdoor kan het model dus voortbewegen.

Op dit moment is het ze gelukt om het op kleine schaal uit te voeren. Nu is het nog de uitdaging om dit te gaan vergroten, zodat het een groot vliegtuig aan kan

Nu lijkt dit iets wat zeker nog wel even kan duren, maar tijdens het onderzoek zijn ze erachter gekomen dat dit niet zo is. Ze denken dat dit binnen tien jaar al zo kan zijn voor dingen met kleine motoren zoals boten, auto’s en kleine vliegtuigen. Grote vliegtuigen kan iets langer duren.

Ook wordt er gekeken om vliegtuigen op bio kerosine te laten vliegen. Dit zeggen dat ze gebruikte olie zoals frituurolie willen gebruiken om daar dus brandstof van te maken. Hierbij willen ze er dus voor zorgen dat de vliegtuigen minder CO2 uitstoten en het beter is voor het milieu.

Vorm van de toekomst

Ook wordt er gekeken naar de vorm die handig zijn voor in de toekomst. Hoe kunnen we vliegtuigen op deze manier verbeteren. Vliegtuigen zijn het snelste vervoersmiddel, maar vliegtuigen hebben meer ruimte nodig om op te stijgen en te landen. Helikopters kunnen recht omhoog opstijgen en hebben dus weinig ruimte nodig, maar helikopters kunnen niet zo snel vliegen als een vliegtuig.

Daarom zijn wetenschappers bezig met het ontwikkelen van een combinatie van allebei. Op dit moment bestaat er een vliegtuigen met kantelbare motoren en vliegtuigen met motoren en propellers. Deze stijgen dus op als een helikopter en vliegen verder als een vliegtuig. Deze willen ze in de toekomst nu verder verbeteren zodat ze ook meer ingezet kunnen worden. Zo kunnen er ook meer kleine vliegvelden neer gezet worden en zal het transport tussen deze plekken ook makkelijker maken.

Ook zijn ze aan het kijken naar een model met een aerodynamische vorm. Dit wil zeggen dat de lucht makkelijk om het voertuig heen kan en dus minder weerstand heeft in de lucht. Dit model wordt de Flying V genoemd. Dit model moet minder brandstof gaan gebruiken omdat hij dus aerodynamisch is.

Luchthaven

De plek waar een vliegtuig stijgt en landt heet een luchthaven. De grootste luchthaven van Nederland is Schiphol en in België is dat Zaventem.

De grootste luchthavens waren in 2016:

10. Dubai International Airport (DXB)

9. Soekarno-Hatta International Airport (CGK)

8. Dallas-Fort Worth International Airport (DFW)

7. Paris Charles de Gaulle Airport (CDG)

6. Los Angeles International Airport (LAX)

5. O’Hare International Airport (ORD)

4. Tokyo International Airport (HND)

3. London Heathrow Airport (LHR)

2. Beijing Capital International Airport (PEK)

1. Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport (ATL)

Luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappijen zijn bedrijven die vliegtuigen met mensen en/of vracht vervoeren. Een voorbeeld is de KLM (Koninklijke Luchtvaart Maatschappij). Deze komt uit Nederland. KLM is ook de oudste van de wereld.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vliegtuig&oldid=809493"