Straalmotor

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een straalmotor is een motor die een 'straal' heet gas gebruikt om vooruit te komen. Frank Whittle, een Britse luchtvaart officier, heeft in 1936 het eerste vliegtuig ontwikkeld dat gebruikmaakt van een straalmotor.

Hoe werkt het?

Aan de voorkant van de motor wordt koude lucht naar binnengezogen via snel roterende bladen van de propeller. De lucht wordt daarna samengeperst met behulp van een compressor (compressie betekent samendrukken). Aan de samengedrukte lucht wordt brandstof (kerosine) toegevoegd en ontstoken. De vlammende massa zorgt ervoor dat er veel warmte vrij komt. Die zet de turbine in werking waardoor de compressor kan blijven werken. Warme lucht zet uit, het volume wordt groter. Het past niet meer in de motor en wordt met veel snelheid en kracht naar de uitgang geduwd. Daar stuit de warme lucht op de koude buitenlucht. Warme en koude lucht mengen niet goed. De warme lucht zet zich af tegen de koude. Door de kracht van de warme lucht wordt de motor voortgestuwd.

Videolink

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Straalmotor&oldid=632124"