Motorfiets

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
ZR1000B8F-BLK-1.jpg

Een motorfiets is een voertuig dat door sommige mensen dagelijks gebruikt wordt omdat ze de files willen omzeilen, of omdat ze het gewoon graag doen. Je hebt doorrijders, dat zijn mensen die de hele winter hun motorfiets gebruiken, en mooi weer rijders, die enkel een ritje maken als het zonnetje schijnt.

De motor

Een motorfiets heeft twee wielen, maar je hoeft niet te trappen aangezien je een wordt voortgestuwd door een motor. Die motor moet ten minste meer dan 49cc (cubic inches, of kubieke centimeter) zijn, maar je hebt zelfs motoren met meer dan 2000 cc! Vaak geldt: hoe meer cc's, hoe krachtiger de motor. De motor werkt op benzine en de cilinder zuigt benzine op en verbrandt het. Door het verbranden raakt de benzine op zodat je op tijd moet tanken.

Wie had de motor gemaakt?

Mr. Gottlieb Daimler heeft de motor uitgevonden in 1880 (de eerste motor was wel van hout)

Snelheid

Een motor is vaak sneller als een auto omdat de motor minder weegt. De snelste motor is: MTT Turbine Superbike - 403 Km/u. Op de openbare weg in Nederland mogen motoren, net als auto's, maximaal 120 Km/u rijden.

Materiaal

De motor wordt meestal van staal, ijzer en aluminium met een kunststof kap

Merken

Een aantal bekende merken van motoren zijn: BMW, Suzuki, Honda, Ducati, Kawasaki, Aprilia en Yamaha

Gas

Als je aan het handvat draait dan trekt er een ijzerdraad aan de motor van de motor

De koppeling

Als je aan de koppeling trekt trek er een ijzerdraad aan de versnellingsbak

De rem

Als je aan de rem trekt dan duw je olie tegen de remmen en de remmen duwen dan weer tegen de remschijf


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Motorfiets&oldid=792568"