Koolstofdioxide

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Koolstofdioxide, ook wel koolzuurgas of CO₂, is een scheikundige verbinding van een koolstofatoom met twee zuurstofatomen. Het is bij de omstandigheden zoals wij die kennen een gas, maar bij heel erg lage temperaturen zou het veranderen in een vloeistof. Je kunt het niet eten ook in de lucht kun je koolzuurgas niet ruiken of proeven.

CO2 ofwel Koolstofdioxide bestaat uit 1 koolstofatoom en 2 zuurstofatomen

Koolzuurgas in water maakt koolzuur. Dat zorgt voor bubbels in het water.

Koolstofdioxide in de lucht

De lucht die wij inademen bestaat voor het grootste gedeelte uit stikstof (N₂), zuurstof (O₂), argon (Ar) en een er is maar een klein deeltje Koolstofdioxide (CO₂).

De Koolstofdioxide die in de lucht hangt houdt de warmte vast die de zon aan de aarde geeft. Hoe meer Koolstofdioxide in de lucht komt hoe warmer het wordt op de aarde.

Opwarming van de aarde

Sinds de industriële revolutie waarbij we op veel grotere schaal Koolstofdioxide zijn gaan uitstoten is de aarde meer gaan opwarmen en dat zorgt voor veel klimaatverandering. Door de verbranding van fossiele brandstoffen wordt er wereldwijd zo’n 41 miljard ton CO2 de atmosfeer in gepompt, dit zorgt volgens het IPCC (The Intergovernmental Panel on Climate Change) voor onomkeerbare problemen en ze zijn bang dat bij een verhoging van 1,5°C de problemen niet te voorzien zijn en voor blijvende schade aan het milieu zal zorgen.

CO2 is een gas en is overal om ons heen. Het is namelijk een vast bestanddeel van de atmosfeer. Toen de aarde nog niet zo lang bestond, was er veel meer CO2 in de atmosfeer dan nu. Al het groen dat op aarde is gaan groeien zoals planten, algen en ook bomen hebben heel veel CO2 opgenomen en opgeslagen. De bomen gebruiken de energie uit de CO2 om te groeien. Als de bomen worden gekapt en verbrand komt al die vastgelegde CO2 weer vrij in de atmosfeer. Samen met andere gassen, zoals waterdamp en methaan, zorgt CO2 ervoor dat de warmte van de zon op aarde goed wordt vastgehouden en het niet te koud wordt. Het maakt van onze aarde eigenlijk een grote broeikas. Maar door het vrijkomen van steeds meer CO2 door verbranding wordt het broeikaseffect steeds meer versterkt. Daardoor stijgt de temperatuur op aarde, smelt het poolijs en stijgt de zeespiegel.[1]

CO2 en fotosynthese

Planten gebruiken koolstofdioxide bij hun fotosynthese proces. Fotosynthese is een vorm van biosynthese waarbij lichtenergie wordt gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten, zoals glucose. Hier komt zuurstof bij vrij. Het proces komt voor in planten en sommige bacteriën.

Bronnen en Links

Filmpjes:

CO2 en broeikaseffect - SchoolTV

Wat is je carbonfootprint - Youtube filmpje (Engelstalig)

Hoe kunnen we CO2 uit de lucht halen - Filmpje van het NOS nieuws

Websites:

IPCC: de website van het internationale panel tegen klimaat verandering

https://wisenederland.nl/groene-stroom/wat-co2-koolstofdioxide Uitleg over wat CO2 is

Greta Thunberg Momenteel de bekendste activist die vecht tegen de klimaatverandering

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koolstofdioxide&oldid=592411"