Fotosynthese

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een plant neemt water op uit de grond via zijn wortels. Het zonlicht schijnt op de bladeren. Via de huidmondjes aan de onderkant van het blad ademt de plant koolstofdioxide in. Uiteindelijk ademt de plant zuurstof weer uit.

Fotosynthese is het proces waarmee een plant voedsel en zuurstof maakt. Een plant is het enige levende organisme dat zelf zijn voedsel kan maken. Planten staan onderaan de voedselketen en maken zuurstof en voedsel voor mensen en dieren. Een plant is eigenlijk een klein, groen fabriekje!

Wat heeft een plant nodig voor fotosynthese?

Een plant heeft water (H2O), koolstofdioxide (CO2) en licht nodig. Koolstofdioxide is een gas dat in de lucht zit. Wij mensen ademen het bijvoorbeeld uit.

Een plant neemt het water op uit de grond via zijn wortels. Het water stroomt vervolgens omhoog naar de bladeren. Een plant kan net zoals mensen ademen door kleine mondjes aan de onderkant van het blad. Via deze huidmondjes ademt de plant koolstofdioxide in. De bladeren vangen het zonlicht op. Het water, zonlicht en koolstofdioxide bevinden zich nu allemaal in de bladeren.

In de bladeren vindt de fotosynthese plaats. In de bladgroenkorrels om precies te zijn.

Hoe vindt de fotosynthese plaats?

De mens ademt koolstofdioxide uit. De plant ademt koolstofdioxide in. De plan neemt aan de onderkant(met de wortels)water uit de grond. De plant maakt van het water glucose en van de koolstofdioxide zuurstof. De plant gebruikt dat om van te leven. Het overtollige zuurstof zet de plant weer de lucht in en dat ademt de mens weer in.

Glucose is suiker, en dat is voedsel voor de boom en voor ons! De zuurstof komt via de huidmondjes weer terug in de lucht, zodat wij dit weer in kunnen ademen.

Water + kooldioxide + licht(energie) = glucose + zuurstof

Externe links

Bronnen

  • Galston, A. W. (1997) Levensprocessen van planten. Beek: Segment Uitgeverij
  • Haarhuis, A., Kersbergen C. (2015) Natuuronderwijs Inzichtelijk. Bussum: Uitgeverij Coutinho
  • Bournérias, M., Bock, C. (2007) Hoe planten overleven. Diemen: Veen Magazines
  • Siegfried, D. (2005). Biologie voor dummies. Amersfoort: BBNC Uitgevers
  • Campbell, N. (2014). Biology, a global approach edition. Harlow: pearson education limited
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fotosynthese&oldid=610804"