Glucose
Glucose of druivensuiker is een voedingsstof, dat gemaakt wordt door planten. Glucose ontstaat bij fotosynthese. Dit is een proces in een plant, waarbij de plant als het waren zijn eigen voedsel maakt. Dit voedsel is dan glucose. Soms is er een overschot aan glucose en wordt het opgeslagen. Dan wordt de glucose omgevormd tot zetmeel.
Glucose wordt ook gebruikt door mensen en dieren. Dit gebeurd bij de verbranding. Glucose zit in bij al het eten en soms zit het er in de vorm van zetmeel. Zonder glucose zouden mens en dier niet kunnen leven. Het lichaam zou geen voeding, en dus geen energie, krijgen. In het bloed van mensen mag niet te weinig, maar ook niet te veel, glucose zitten. Mensen met de weinig glucose in hun bloed kunnen zich moe voelen of zelfs flauwvallen. Mensen met te veel glucose in hun bloed kunnen een te hoge bloedsuikerspiegel krijgen. Als dit veel te vaak gebeurd, kan iemand diabetes krijgen. Het in evenwicht krijgen van de glucose, noemt men Glucoseregeling.
In de industrie waar voedsel gemaakt, bereid of verpakt wordt, wordt glucose ook wel dextrose genoemd. De wetenschappelijke afkorting van glucose is C6H12O6. De naam glucose komt van het Griekse woord voor zoet.