Diabetes mellitus

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Diabetes)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Diabetes mellitus of ook wel genoemd Suikerziekte is een ziekte die je altijd kunt krijgen. De meest voorkomende vorm van suikerziekte is ouderdomssuikerziekte. Als je het hebt, moet je insuline inspuiten met de hand of een pompje dat het automatisch doet (ligt eraan of je spuit of een pompje hebt, zie verder #Behandeling.). Dat is meestal bij jongere mensen. Je moet ook altijd oppassen met wat je eet. Je mag niet te veel en te weinig suiker eten. Wanneer er (veel) teveel suiker in het bloed zit, is dat slecht voor het lichaam. Wanneer er te weinig suiker in het bloed zit, wordt de persoon duizelig en kan flauwvallen.

Bij het hebben van een niet goed functionerende alvleesklier kan ook diabetes worden veroorzaakt.

Insuline

Het medicijn dat hiervoor nodig is heet insuline. Insuline maak je aan in de alvleesklier. In de alvleesklier zit eigenlijk een soort fabriekje dat insuline aanmaakt, precies de goede hoeveelheid. Maar als je diabetes hebt, maak je geen of te weinig insuline aan of gebruikt het lichaam de insuline niet of te weinig. Maar het kan ook zijn dat je teveel insuline hebt (hypo). In beide gevallen gebeurt er hetzelfde. Iemand met suikerziekte kan hierdoor bijvoorbeeld bleek worden, afvallen, veel plassen (omdat het suiker het lichaam uit moet) en veel drinken (om het vocht dat je verliest met plassen aan te vullen).

Wat doet insuline? Als je eet, krijg je koolhydraten binnen. Dat zijn een soort suikers, maar die moeten ook weer worden verbrand, en dat doet insuline, die gebruikt dat als brandstof en hierdoor krijg je energie.

Wanneer heb je diabetes

Hoe weet je nou of je diabetes hebt? Dat kun je controleren door middel van een prikje in je vinger, met een apparaatje meet je dan de bloedglucosewaarde, dat wil zeggen, de hoeveelheid suikers die in je bloed zitten.

Bij mensen zonder diabetes zit dat tussen de 4 en 7, maar als je diabetes hebt is dat hoger of lager. Je kunt de ziekte ook krijgen omdat iemand in je familie diabetes heeft.

Behandeling

Hoe kun je diabetes behandelen? Als je diabetes hebt, geen zorgen, je gaat niet dood. Er wordt dan kunstmatig insuline in je lichaam gebracht. Dit kan op 2 manieren.

Spuit: 2/3 keer per dag spuit een hoeveelheid insuline in je lichaam, dit gebeurt in de buik of het been.

Pomp: De pomp is eigenlijk veel handiger, je krijgt dan de hele dag door een kleine hoeveelheid insuline, waardoor je de hele dag met je bloedglucosewaarde netjes hoort te zitten. Je gebruikt de pomp eigenlijk alleen wanneer je gaat eten, dan krijg je namelijk extra veel suikers binnen, en daar moet je dus ook insuline op spuiten. '

Hypo en Hyper

Hypo en hyper? Als je met je bloedglucosewaarde (ook als diabeet) niet tussen de 4 en 7 zit, is het eigenlijk niet goed. Als je 7 of hoger hebt, heb je dus te veel suikers in je bloed en te weinig insuline, dat noemen we een hyper. Hier kun je op corrigeren door wat extra insuline toe te dienen, zodat je waarde weer naar beneden gaat. Als je met je bloedglucosewaarde onder de 4 zit, betekent dit dat je te veel insuline in je lichaam hebt, de insuline kan wel in het lichaam, maar er niet uit. Als je waarde te laag is, noemen wij dat een hypo, dat kan gevaarlijk zijn! Je kan je dan trillerig voelen. Als je heel veel te laag zit kun je namelijk bewusteloos raken. Als je een hypo hebt moet je iets eten, zodat je weer wat suikers binnen krijgt. Een 'hyper' en een 'hypo' zijn beiden net zo gevaarlijk voor het lichaam. Iemand die teveel suiker in z'n bloed heeft, merkt daar niets van, maar op de lange duur kan het schade toebrengen aan de cellen in ons lichaam. Een hypo is gevaarlijk, omdat als iemand buiten bewustzijn raakt, hij zelf niets aan z'n suikerspiegel kan doen. Leraren en ouders die veel met een kind met suikerziekte te maken hebben krijgen daarom vaak ook uitgelegd wat ze moeten doen als iemand met suikerziekte flauwvalt.

Glucosemeter

Een glucosemeter

Er is een apparaatje waarmee je je bloedspiegel kan meten, de glucosemeter. Daarmee kan je zien of je te weinig of te veel suiker binnen krijgt. Als je te veel binnenkrijgt, moet je insuline inspuiten om het te "verteren". Dan is bewegen ook goed. Maar als je boven de 15 zit, is het niet slim om te bewegen. Is je suikerspiegel te laag, dan moet je iets eten met suiker.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Diabetes_mellitus&oldid=643576"