Voedselketen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een voedselketen is de manier waarop we de natuur ordenen: wie eet wie? De voedselketen begint met de laagste dieren: insecten. De kleinste (bijv. bladluis) worden gegeten door die iets grotere (bijv. lieveheersbeestjes). Die worden weer door grotere opgeten en ga zo maar door. Tenslotte worden de grootste insecten door veldmuisjes opgeten. De buizerd eet de veldmuisjes, en de arend eet de buizerd. De mens, bovenaan, jaagt op de arend. Er zijn verschillende varianten, maar uiteindelijk staat de mens altijd bovenaan (zolang die een wapen draagt). Degenen die jagen noemen wij roofdieren. Degenen die worden gegeten noemen we de prooi. De roofdieren worden gegeten door grotere en sterkere jagers en de prooi eet ook weer zelf kleinere wezens op.

In de praktijk is het vaak zo dat carnivoren (vleeseters) en omnivoren (alleseters) achter herbivoren (planteneters]] aanjagen.

Externe links

Voedselketens en voedselnetten

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Voedselketen&oldid=579186"