Atoom

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
plaatje van een atoom. In de kern zitten drie protonen (de rode bollen) en vier neutronen (blauwe bollen). Eromheen draaien drie elektronen (zwarte bollen).

Atomen zijn de bouwstenen waaruit moleculen en zouten zijn opgebouwd. Een andere naam voor atoom is chemisch of scheikundig element. Atoom is een Grieks woord en betekent letterlijk ondeelbaar, omdat toen atomen voor het eerst werden ontdekt er nog werd gedacht dat ze niet verder op te splitsen waren..

Er zijn 118 soorten atomen. Wetenschappers hebben die in kaart gebracht. Dit hebben ze gedaan met een tabel, het periodieke systeem der elementen. Bekende atomen zijn bijvoorbeeld: goud, zilver, aluminium. De wetenschapper die de tabel heeft bedacht heet Dmitri Mendelejev. Dat was een Russische wetenschapper die in de negentiende eeuw leefde.

Atomen zitten overal, dus ook in mensen. De atomen vormen samen moleculen, die het DNA weer vormen. Het DNA vind je in alle levende wezens (mensen, dieren en planten).

Opbouw van atomen

Atomen bestaan zelf weer uit nog kleinere deeltjes. Die heten elementaire deeltjes. Een elementair deeltje is een deeltje dat niet meer te splitsen is. De atoom heeft een kern en daaromheen een wolk van elementaire deeltjes. De kern van de atoom is opgebouwd uit elementaire deeltjes met de naam proton en neutron. De wolk om de kern bestaat uit elektronen. In een atoom zitten altijd evenveel protonen als elektronen. Het aantal neutronen verschilt. Daardoor krijg je dus allerlei variaties van de atomen. Die variaties heten isotopen. Zoals Helium en Helium-3 Isotopen.

Wat gebeurt er in een atoom?

In de kern zitten protonen en neutronen. Een ander woord voor de kern van een atoom is een nucleon. Protonen zijn positief elektrisch geladen. Die stoten elkaar af. Je kunt dit vergelijken met twee magneten die je bij elkaar wilt houden met hun positieve kant. Die stoten elkaar ook af. In de kern zitten ook neutronen en die houden alles bij elkaar. Neutronen zijn neutraal elektrisch geladen. Om de kern heen draaien elektronen. Die zijn negatief geladen. Als ze niet met zo'n grote snelheid om de kern zouden draaien, zouden ze aangetrokken worden door de protonen.In een atoom zitten evenveel protonen als elektronen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Atoom&oldid=525279"