Tractor

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Een tractor

Een tractor of trekker is een, vaak motorisch, aangedreven landbouwwerktuig of -voertuig dat een boer gebruikt om op het land te werken. Het is de opvolger van het paard. De eerste tractoren waren stoomtractoren. Vaak waren dat stilstaande machines die via kabels of kettingen een landbouwwerktuig aandreven. Later ontstonden er ook rijdende stoomtractoren, die ook wel in de weg- en waterbouw werden gebruikt.

De tractor bestaat uit een sterke motor, veelal op diesel, maar ook op benzine. De grote achterwielen worden via een versnellingsbak aangedreven, maar er is ook nog een een overbrenging die zorgt voor de zogeheten lage giering zodat de wielen zich langzamer, maar sterker op de grond kunnen afzetten en zo meer trekkracht geven. De banden van de achterwielen hebben een stevig profiel die is voorzien van een soort noppen, zodat de banden goed grip hebben. In sommige gevallen gebruikt men zelfs dubbele wielen. De voorwielen zijn gekoppeld aan het stuur.

In hele vochtige en drassige omstandigheden gebruikt men de rupstrekker die is voorzien van rupsbanden in plaats van wielen.

Aftak-as

Een Aftak-as of krachtafnemer is één van de verschillende manieren voor het afnemen van vermogen van een krachtbron, zoals een draaiende motor, en deze kracht kan overbrengen naar een toepassing zoals een aangekoppeld werktuig of een afzonderlijke machine. Bijvoorbeeld de kunstmeststrooier of de cyclomaaier.

Meestal is het een aandrijfas met spiebanen (soort ribbels) die op een tractor of vrachtwagen is geïnstalleerd, waardoor werktuigen met bijpassende fittingen rechtstreeks door de motor kunnen worden aangedreven.

Veiligheid

De aftak-as en de bijbehorende assen en kruiskoppelingen waren een veelvoorkomende oorzaak van ongelukken en verwondingen in de landbouw. Losse kleding kon in de aangesloten cardanas worden getrokken, wat vaak resulteerde in botbreuken, verlies van ledematen of overlijden van de drager. Tegenwoordig gebruikt men werktuigen met lichte, vrijdraaiende, beschermende (gele) plastic beschermkappen om de cardanas te omhullen; deze zijn in sommige landen zelfs verplicht.

Driepuntsophanging

Een ander belangrijk onderdeel bij de tractor is de driepuntsophanging of driepuntshefinrichting. Het is een veelgebruikt type hefinrichting voor het bevestigen van ploegen en andere werktuigen aan een landbouw- of industriële tractor. De drie punten lijken op een driehoek of op de letter A. De tractor draagt ​​een deel of het geheel van het gewicht van het werktuig. De driehoek-constructie zorgt er ook voor dat het werktuig goed met de tractor als één geheel meebeweegt en stabiel hangt. Het geheel kan op en neer bewegen en zo het werktuig van de grond tillen.

Soorten tractoren

En in de tuinbouw zijn smalspoor trekkers handig. Omdat die smaller zijn, en dan kunnen ze makkelijk tussen de appelbomen of perenbomen rijden. Ook zijn er kleine tractoren die in een grote tuin of op een camping gebruikt worden.

Bekende tractor-merken zijn:

  • John Deere (Amerika)
  • New Holland (Amerika)
  • Ford (Amerika)
  • Fendt (Duitsland)
  • Case (Duitsland)
  • Massey Ferguson (Canada)
  • Deutz Fahr (Duitsland)
  • Valtra (Finland)
  • Claas (Duitsland)

Sport met een tractor

Met trekkers kun je ook meedoen aan een sport. Bijvoorbeeld tractor-pulling ook wel trekkertrek genoemd. Met tractorpulling is het de bedoeling om met je trekker een zware wagen 100 meter ver trekken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tractor&oldid=712997"