Tijdzone
Een tijdzone is een gebied dat een uniforme standaardtijd hanteert voor juridische, commerciële en sociale doeleinden. Tijdzones hebben de neiging om de grenzen tussen landen en hun onderverdelingen te volgen in plaats van dat ze strikt de lengtegraad volgen, omdat het handig is voor gebieden met frequente communicatie om dezelfde tijd aan te houden. Computertijden zijn hier ook op ingesteld.
Alle tijdzones worden gedefinieerd als verschuivingen van Coordinated Universal Time (UTC), variërend van UTC-12:00 tot UTC+14:00. De stroken zijn meestal een geheel aantal uren, maar een paar zones worden gecompenseerd door een extra 30 of 45 minuten, zoals in India, Zuid-Australië en Nepal.
Sommige gebieden op hogere breedtegraden gebruiken ongeveer de helft van het jaar zomertijd, meestal door een uur toe te voegen aan de lokale tijd in de lente en de zomer .
Groot-Brittannië en Ierland liggen bijvoorbeeld in tijdzone 0. Daar ligt ook de nulmeridiaan. Als het daar 12.00 uur 's middags is, dan is het in Nederland en België een uur later, namelijk 13.00 uur. Dat is UTC+1. Helemaal rechts op de kaart ligt de datumgrens (zwarte lijn in plaats van rode lijn). Deze ligt rechts (ten oosten) van wat tijdzone UTC+12 wordt genoemd. Hier wordt het 't eerste een nieuwe dag, en dus ook als eerste nieuwjaar. Tijdzone UTC-12 ligt aan de andere kant van de datumgrens. Daar wordt het 't laatste een nieuwe dag. Deze zone wordt nauwelijks gebruikt. Er liggen maar een paar eilanden in. Helemaal links op de kaart ligt UTC-11. Daar liggen de eilanden Amerikaans-Samoa, Midway-eilanden en Niue.
Geschiedenis
Vroeger werd met behulp van de zonnewijzer de plaatselijke tijd aangehouden. Dat betekende dat het in Den Haag (West Nederland) er een andere tijd was dan in Almelo (Oost Nederland). Met de komst van de spoorlijnen gaf dat problemen. De spoorwegen wilde graag een uniforme tijd in het land, net als later met de komt van de radio. Eerst besloot men om de Amsterdamse tijd als richttijd aan te houden. In 1892 stapte men over op Greenwich Mean Time (GMT). Dit liep 19 minuten en 32,13 seconden achter op de tijd van Amsterdam. Vanaf 1909 hanteerde iedere plaats in Nederland de Amsterdamse tijd. Vanaf 17 maart 1937 werd de tijd vereenvoudigd tot UTC + 20 minuten. Tegenwoordig houden we de UTC+1 (MET – Midden-Europese Tijd) aan.
Links
- [https://www.timeanddate.com/worldclock/ De wereldklok (en) . Hier kun je zien wat de actuele tijd in grote steden elders op de wereld is.