Maine

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maine
The Pine Tree State

Flag of Maine.svg Seal of Maine.svg Maine in United States.svg

Hoofdstad Augusta
Aantal inwoners 1.344.212 (2019)
Oppervlakte 91.646 km²
Gouverneur Janet Mills (D)
Lid van de VS sinds 1820
Portaal Portal.svg Verenigde Staten
Een kaart van Maine

Maine is een van de vijftig staten van de Verenigde Staten. De staat ligt in het noordoosten van het land, in de regio New England. De afkorting van Maine is Me. De bijnaam is 'The Pine Tree State'. Dat betekent 'de Pijnboomstaat'. Een pijnboom is een boomsoort. Met 1.344.212 inwoners is Maine de op 9 na minst bevolkte staat van de VS. Maine grenst alleen aan de staat New Hampshire. Voor de rest grenst het aan zee en aan het land Canada. De hoofdstad van Maine is Augusta.

De eerste kolonisten in Maine vestigden zich in de 17e eeuw aan de kustgebieden van Maine. Nog altijd wonen de meeste inwoners aan de kust en zijn de binnenlanden vrijwel leeg. Maine is hierdoor de meeste landelijke staat van de Verenigde Staten. Maine was oorspronkelijk onderdeel van de staat Massachusetts. Dit bleef zo tot 1820. Als gevolg van de Missouri-compromis scheidde Maine zich af van Massachusetts en trad als aparte staat toe. Tijdens de Oorlog van 1812 werd het noorden van Maine bezet door de Britten, die hier de kolonie Nieuw-Ierland stichtten. Later heeft men de precieze grens tussen Maine en Canada vastgesteld.

Maine staat vooral bekend om zijn natuur en kleine stadjes en eilanden aan kustgebieden. Hierdoor is Maine een geliefde vakantiebestemming voor Amerikanen uit New England en New York. Daarnaast is Maine bekend doordat veel boeken van Stephen King zich in de staat afspelen; King komt ook zelf uit Maine.

Geografie

Landschap

De rotsachtige kustlijn van Maine.

Maine bevindt zich in het noordwesten van de Verenigde Staten en is na Alaska de meest noordelijke staat. Het ligt ingeklemd tussen de Canadese provincie Québec en de Atlantische Oceaan. Daarnaast is Maine de meest oostelijk gelegen staat van de Verenigde Staten en heeft als enige staat slechts een grens met één andere staat; New Hampshire. Het landschap van Maine bestaat voornamelijk uit bossen, grasland en meren. Maine is heel erg landelijk en de meeste inwoners wonen in het kustgebied in het zuiden van de staat. Dit betekent dat de rest van de staat erg dunbevolkt is. Maine heeft vele meren en rivieren, waarvan Moosehead Lake de grootste is. Een ander groot meer in Maine is South Twin Lake. In het noordwesten van de staat liggen de Appalachen, die de grens vormen met Canada. Hier ligt Mount Katahdin, dat met 1.606 het hoogste punt van de staat is.

De kustlijn van Maine bestaat uit verschillende inhammen en vele eilanden. Over twee eilanden zijn nog steeds conflicten met Canada. Zowel de Verenigde Staten als Canada claimen het als hun grondgebied, maar beide landen zien het niet als heel erg belangrijk. Beide eilanden zijn onbewoond en niet erg waardevol. De vele kloven in de kust zijn ontstaan tijdens de laatste ijstijd. 80% van de staat is bedekt met bossen, waardoor Maine een erg groene staat is. Maine is de Amerikaanse staat met het hoogste percentage bossen. De bossen in Maine zijn gemixt, wat betekent dat er zowel naald- als loofbomen staan. Maine heeft hierdoor ook veel beschermde natuurgebieden, zoals Roosevelt Campobello International Park, dat ook in Canada ligt.

Grote steden

Grootste steden van Maine

Old Port area of Portland, ME.jpg
Portland
Lisbon Street, downtown Lewiston, Maine.jpg
Lewiston

Naam Inwoners County

Lower Main Street, Bangor, Maine.JPG
Bangor
Bug Light (15302743315).jpg
South Portland

1. Portland 66.882 Cumberland County
2. Lewiston 36.221 Androscoggin County
3. Bangor 31.903 Penobscott County
4. South Portland 25.483 Cumberland County
5. Auburn 23.033 Androscoggin County
6. Biddeford 21.488 York County
7. Sanford 21.028 York County
8. Brunswick 20.278 Cumberland County
9. Saco 19.485 York County
6. Scarborough 18.919 Cumberland County

Klimaat

Herfst in Maine

Maine heeft een vochtig landklimaat. De staat heeft te maken met warme zomers, die soms erg regenachtig kunnen zijn. De winters zijn vaak koud en lang en vaak valt erg sneeuw. In principe hebben de kustregio's hetzelfde klimaat als de landelijke regio's, maar aan de kusten kan het 's zomers iets koeler en 's winters iets warmer zijn dan in de binnenlanden. Dit komt doordat de Atlantische Oceaan het weer aan de kustgebieden een klein beetje beïnvloedt. In de zomer ligt de temperatuur tussen 24 en 27°C en in de winter ligt deze rond de -1°C. In het noorden kan het 's winters wel -15°C worden.

Aan de kusten heeft Maine zo nu en dan met flinke onweersbuien te maken, maar erg vaak komen deze niet voor. Maine heeft vrijwel nooit met tropische stormen en orkanen te maken, aangezien het te noordelijk ligt. Ook tornado's komen vrijwel nooit voor.

Bevolking

Bangor in de winter

Algemeen

In Maine wonen bijna 1,4 miljoen inwoners en de bevolking van de staat groeit nog steeds een beetje. De meeste inwoners wonen in het zuiden, waar ook de meeste grote steden te vinden zijn. De rest van de staat is erg dunbevolkt en het uiterste noorden is vrijwel onbevolkt. 40% van de bevolking van Maine leeft in of rondom de stad Portland. De meeste inwoners van Maine zijn blanke Amerikanen (94,8%). Kleinere bevolkingsgroepen zijn Afro-Amerikanen (1,2%), Latino's (1,5%), Aziatische Amerikanen (1,2%) en inheemse Amerikanen (0,6%). De meeste inwoners van Maine zijn van Engelse, Ierse, Duitse of Franse afkomst.

Maine heeft het hoogste percentage Franse Amerikanen in de Verenigde Staten. De meeste van hen komen uit Canada.

Taal

Maine heeft volgens de grondwet geen officiële taal, maar het Engels wordt gebruikt in de politiek, rechtspraak, onderwijs en het dagelijks leven. Hiermee kun je Engels zien als in feite de officiële taal. 92% van de inwoners van Maine spreekt Engels thuis. Maine heeft het hoogste aantal Franstaligen in de Verenigde Staten. 5% van de inwoners van de staat spreekt thuis Frans.

Maine staat bekend als een progressieve staat. Het was een van de eerste staten dat het homohuwelijk legaal maakte.

Dit wordt vooral gedaan door immigranten uit de Canadese provincie Québec; waar Frans een officiële taal is. In Maine wordt Frans niet als officiële taal erkend, hoewel Maine meer Franstaligen heeft dan Louisiana (waar Frans wel erkend is). De overige huishoudens spreken andere talen, voornamelijk Spaans. Spaans is hierdoor de derde taal van Maine.

Hoewel veel inwoners een andere taal dan het Engels thuis spreken, kunnen zij vaak wel Engels. Zij hebben dit geleerd als tweede taal of zijn tweetalig opgevoed.

Religie

Maine is een van de minst religieuze staten van de Verenigde Staten; 31% van de bevolking zegt geen religie te hebben. Voor de Verenigde Staten is dit een erg laag percentage. De grootste religie is het protestantisme, dat door 37% van de bevolking wordt aangehangen. De grootste protestantse stromingen zijn het evangelisme en het methodisme. 28% van de bevolking is aanhanger van de Rooms-Katholieke Kerk. De overige inwoners zijn aanhanger van de kleinere religie, zoals het jodendom of de islam.

Politiek

Het parlementsgebouw van Maine

Statelijk niveau

Het dagelijks bestuur van Maine valt onder de verantwoordelijkheid van een gouverneur. De huidige gouverneur van Maine is Janet Mills van de Democratische Partij. De gouverneur wordt bijgestaan door een luitenant-gouverneur (een soort van vicepresident). Deze wordt in Maine gekozen door het parlement.

Maine heeft een eigen parlement, de Maine Legislature. Deze bestaat uit twee kamers;

  • Het Huis van Afgevaardigden, bestaande uit 151 leden die elke twee jaar gekozen wordt. Daarnaast hebben ook drie inheemse volkeren het recht om een lid zonder stemrecht te sturen. Slechts één van deze drie volkeren heeft dit gedaan; de andere twee hebben dit afgewezen.
  • De Senaat, bestaande uit 35 leden die ook iedere twee jaar gekozen wordt.

Voor beide kamers zijn er limieten; men kan maximaal acht jaar dienen. In beide kamers heeft de Democratische Partij een meerderheid.

Bestuurlijke indeling

De counties van Maine

Maine is verdeeld in 16 counties. Dit zijn:


Landelijk niveau

Maine staat bekend als een blauwe staat, wat betekent dat de Democratische Partij een meerderheid in de staat heeft. Tijdens verkiezingen stemmen de inwoners van Maine vaak ook op de Democratische Partij. Sinds 1992 heeft Maine in iedere presidentsverkiezing gestemd op de Democratische kandidaat. Belangrijk om hierbij te onthouden is dat Maine verdeeld in twee kiesdistricten voor de presidentsverkiezingen. Het eerste district bestaat uit het zuiden van de staat en gaat standaard naar de Democratische Partij. Het tweede district leunt minder naar de Democratische Partij toe, maar stemt meestal wel Democratisch.

Het eerste kiesdistrict in het zuiden en het tweede kiesdistrict in het noorden.

De enige keer dat dit niet gebeurde was tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 en 2020. Beide keren stemde het eerste district voor de Democratische kandidaat (Hillary Clinton in 2016 en Joe Biden in 2020), terwijl het tweede district voor de Republikeinse kandidaat stemde (beide keren Donald Trump). Tijdens presidentsverkiezingen heeft Maine vier kiesmannen. Twee hiervan zijn verdeeld over de kiesdistricten en de andere twee stemmen zoals de gehele staat. Hierdoor zijn drie van de vier kiesmannen veilig voor de Democraten, terwijl de kiesman van het tweede district ook naar de Republikeinen kan gaan. Maine is samen met Nebraska de enige staat die tijdens presidentsverkiezingen gebruik maken van kiesdistricten.

Tussen 1820 en 1920 werd naar Maine gekeken tijdens verkiezingen om te voorspellen hoe de gehele Verenigde Staten stemden tijdens verkiezingen. Hiervan komt de uitdrukking As Maine goes, so goes the nation (Zoals Maine gaat, zo gaat het land). Dit kwam doordat Maine de meest gemiddelde staat was, maar dit klopte niet altijd. Tegenwoordig leunt Maine richting de Democraten, waardoor dit niet meer mogelijk is om te beslissen. Maine wordt vertegenwoordigt door twee afgevaardigden en twee senatoren in het Amerikaans Congres. Beide afgevaardigden zijn lid van de Democratische Partij. Van de senatoren is er één Republikeins (Susan Collins) en één onafhankelijk (Angus King). Collins behoort tot de gematigde Republikeinen en heeft ook Democratische standpunten, bijvoorbeeld op het gebied van het homohuwelijk en abortus. Onafhankelijk senator King is verbonden met de Democratische Partij, maar is er zelf geen lid van.

Economie

Het vangen van kreeften

Voor Maine zijn voornamelijk de landbouw en visserij belangrijk. Op het gebied van de landbouw verkoopt Maine vooral gevogelte, eieren, melkproducten, blauwe bessen en aardappels. Ook wordt er veel esdoornsiroop gemaakt. Op het gebied van visserij is ook de vangst van kreeften belangrijk en het kweken van garnalen. Daarnaast is de houtbouw nog belangrijk. Veel papier en hout wordt in Maine gemaakt, net als textiel, technologie en leerproducten.

Toerisme is een belangrijk iets voor de economie van Maine. Mensen komen voornamelijk naar Maine voor buitensporten, zoals sportvissen, jagen en skiën. Daarnaast komen veel natuurliefhebbers er om te kamperen en wandelingen te maken. Van oudsher is het bouwen van schepen belangrijk voor Maine, maar in de laatste jaren is dit afgenomen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Maine&oldid=696381"