Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Dertien koloniën

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Dertien Koloniën in 1775.

De Dertien koloniën of in het Engels Thirteen Colonies waren de eerste Britse koloniën die op het continent Noord-Amerika lagen. In 1775 kwamen ze in opstand. Op 4 juli 1776 werd de onafhankelijkheidsverklaring getekend. Dit wordt nog gevierd met een feestdag op 4 juli en heet Independence Day. In 1783 werden ze officieel onafhankelijk. Toen ondertekenden de Britten het vredesverdrag na een oorlog van 6 jaar. De Dertien koloniën noemden zich de Verenigde Staten van Amerika. Op de Vlag van de Verenigde Staten staan door steeds dertien strepen in de kleuren rood en wit. Deze strepen stellen de Dertien koloniën voor. George Washington de eerste president van de 13 koloniën in 1789, enkele maanden voordat de Franse Revolutie uitbrak. In de eeuw erna hebben de Verenigde Staten zich uitgebreid.

Tussen 1607 en 1733 werden de koloniën gesticht. Allemaal hoorden ze bij het Verenigd Koninkrijk. Alle dertien Koloniën kon je in 3 groepen verdelen:

Maine hoorde toen nog bij Massachusetts. In 1820 werd het een aparte staat.

Vermont hoorde toen nog bij New Hampshire. In 1777 werd het onafhankelijk en in 1791 werd het een staat van de Verenigde Staten.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dertien_koloniën&oldid=687150"