Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Independence Day

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Detail van het Vrijheidsbeeld bij New York, waarop 4 juli 1776 staat

Independence Day is een feestdag in de Verenigde Staten van Amerika op 4 juli. Ze vieren dan dat in 1776 de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd getekend door vertegenwoordigers van de Founding Fathers. Er wordt gevierd dat het land de eerste democratie ter wereld was, gebaseerd op de uitgangspunten van de Verlichting. Vrijheid en gelijkheid waren hierin het belangrijkst. De verklaring werd opgesteld door Thomas Jefferson de latere derde president, onder goedkeuring van de andere leiders, zoals de latere eerste president George Washington en de latere tweede president John Adams.

Invloed van John Locke

Een van de bekendste filosofen uit de periode van de Verlichting was John Locke. Hij zei dat alle mensen gelijk waren bij de geboorte. Mensen waren een onbeschreven blad. Dat noemde hij een 'tabula rasa'. Ieder mens heeft daarom evenveel recht op een goed leven, een goede gezondheid, vrijheid en bezittingen. Hij vond het onzin dat iemand wiens vader een koning was slimmer of beter was. Daarom vond hij dat de staat op een eerlijke wijze moest zorgen dat iedereen gelijke kansen op zijn zoektocht naar geluk en een goed leven. Om daarvoor te zorgen moest de leiding van een staat gekozen worden door de bewoners van het land. Deze ideeën zijn terug te vinden in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring.

Beroemde film

In 1996 kwam een bioscoopfilm uit met de naam Independence Day. De science fiction film ging over een aanval van buitenaardse wezens op 4 juli. Het succes van de film was zo groot dat er een vervolg op de film kwam.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Independence_Day&oldid=690912"