John Adams

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Adams
Adamstrumbull.jpg
John Adams
Naam voluit
Geboren 30 oktober 1735
Geboren te Quincy, Massachusetts
Overleden 4 juli 1826
Overleden te Quincy, Massachusetts
Gehuwd met Abigail Adams
Relatie met
Partij Federalistische Partij
Religie Unitarisme
Stroming
Functie 2de president van de Verenigde Staten
Aantreden 4 maart 1797 (als president)
Aftreden 4 maart 1801
Voorganger George Washington
Opvolger Thomas Jefferson
Functie(s)
2de president van de Verenigde Staten
1ste vice-president van de Verenigde Staten
Ambassadeur naar het Koninkrijk Groot-Brittanië
Ambassadeur naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Portaal Portal.svg Politiek

John Adams (Quincy, Massachusetts, Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten, 30 oktober 1735 - Quincy, Massachusetts, 4 juli 1826), was de tweede president van de Verenigde Staten. Dit was van 1797 tot en met 1801. Hij was de opvolger van George Washington en de voorganger van Thomas Jefferson. Voordat hij president werd was hij de eerste vice-president van de Verenigde Staten. Hij wordt beschouwd als een van de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Hij was ook verantwoordelijk voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776. Die dag wordt nog steeds gevierd met Independence Day

Biografie

Jeugd

Het handschrift van John Adams op een brief in de tijd dat hij nog ambassadeur naar Nederland was.

John Adams werd op 30 oktober 1735 geboren in het plaatsje Quincy in de staat Massachusetts. Hij kwam uit een boerengezin en werd eerst onderwijzer op een school. Hierna werd hij schoolhoofd en vervolgens advocaat in Boston. John Adams was een belangrijk persoon in geschiedenis van de Dertien koloniën, die later de Verenigde Staten zouden vormen. Hij gaf advies en hielp bij het opstellen van een aantal wetten. In 1774 werd hij gekozen als lid van de Continental Congress. In 1776 werd Amerika onafhankelijk. In 1778 ging mee op een missie naar Parijs te Frankrijk. Hij ging samen mee met onder meer Benjamin Franklin. Omdat de samenwerking niet helemaal goed verliep, ging hij naar Amsterdam.

Nederland

In 1780 ging Adams naar Amsterdam. Hij zocht daar politieke en financiële steun voor de opstand tegen de Engelsen. Zijn twee zonen John en Charles gingen met hem mee. Hij woonde in Amsterdam op de Keizersgracht. Toch kreeg hij maar weinig steun van de Nederlanders. De Nederlanders wilden niks geven, omdat de Nederlandse stadhouder voor de Engelsen was. Adams zag Nederland toen niet meer als groot voorbeeld, maar meer als kleinheid. Na een tijdje gaven de Nederlanders toch geld aan Amerika. Op 19 april 1782 werd hij gezant (een soort ambassadeur) van de VS. Later zou hij een rekening krijgen van wel 5 miljoen gulden. Toen was dit een erg hoog bedrag. In 1783 werd in het Kasteel van Versailles de vrede getekend tussen Amerika en Engeland. Adams werd ook gezant in Engeland van de VS in 1785. In 1788 keerde hij weer terug naar Amerika.

Vice-President en President

John Adams als president

Bij de presidentsverkiezingen van 1789 en 1792 was Adams kandidaat, maar werd niet gekozen. Als eerste president werd George Washington gekozen. Hij was partijloos en werd als enige president met unanimiteit van stemmen gekozen. In tussentijd, van 1789 tot en met 1796, was Adams de eerste vice-president van de Verenigde Staten. In 1796 was het zover en werd Adams gekozen als kandidaat. Echter werd zijn grootste politieke vijand, Thomas Jefferson, vice-president. Op 4 maart 1797 werd hij officieel president. Tijdens zijn presidentschap was er een oorlog tussen Frankrijk en Groot-Brittannië. In plaats van Fransen, die Amerika bevrijd hadden, koos hij voor de Britten, die Amerika bezet hadden. De Fransen sloegen hiermee terug, door schepen vanuit Amerika te hinderen. Amerika zond een aantal diplomaten naar Frankrijk, maar Frankrijk weigerde. Frankrijk wilde namelijk ze alleen binnen laten, als ze veel geld zouden betalen. Adams stuurde een brief naar het Amerikaanse Congres en riep de oorlog uit tussen Frankrijk en Amerika. Hierdoor steeg de populariteit van Adams. Uiteindelijk kwam er geen echte oorlog door te onderhandelen. In 1800 was Adams de eerste president die in het Witte Huis ging wonen, in de toen nieuwe hoofdstad Washington D.C.. In datzelfde jaar verloor hij de presidentsverkiezingen van Thomas Jefferson.

Overlijden

Na 1800 vertrok Adams weer terug naar zijn boerderij in Quincy. Jefferson zou later een van zijn vrienden worden. Op 4 juli 1826 overleed Adams. Dit was precies 50 jaar na de Amerikaanse onafhankelijkheid. Adams werd 91 jaar oud. Zijn laatste woorden zou zijn geweest Thomas Jefferson survives.. of Thomas Jefferson leeft nog... Echter wist Adams niet dat Jefferson een paar uur van te voren was overleden.

Wist je dat...

Videoclip


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=John_Adams&oldid=551370"