John Adams

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Adams
Adamstrumbull.jpg
John Adams
Naam voluit
Geboren 30 oktober 1735
Geboren te Quincy, Massachusetts
Overleden 4 juli 1826
Overleden te Quincy, Massachusetts
Gehuwd met Abigail Adams
Relatie met
Partij Federalistische Partij
Religie Unitarisme
Stroming
Functie 2de president van de Verenigde Staten
Aantreden 4 maart 1797 (als president)
Aftreden 4 maart 1801
Voorganger George Washington
Opvolger Thomas Jefferson
Functie(s)
2de president van de Verenigde Staten
1ste vicepresident van de Verenigde Staten
Ambassadeur naar het koninkrijk Groot-Brittannië
Ambassadeur naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Portaal Portal.svg Politiek

John Adams (Quincy, Massachusetts, Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten, 30 oktober 1735 - Quincy, Massachusetts, 4 juli 1826), was de tweede president van de Verenigde Staten. Dit was van 1797 tot en met 1801. Hij was de opvolger van George Washington en de voorganger van Thomas Jefferson.

Hij wordt beschouwd als een van de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Hij was ook verantwoordelijk voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776. Die dag wordt nog steeds gevierd met Independence Day. Ook was hij een van de onderhandelaars voor vrede met de Britten. Voordat hij president werd was hij de eerste vicepresident van de Verenigde Staten. Adams diende maar één termijn als president. In tegenstelling tot Washington was Adams toentertijd niet echt geliefd. Tijdens de verkiezingen van 1800 verloor hij nipt van Thomas Jefferson.

Adams was ten tijde van zijn presidentschap niet geliefd en werd zelfs beschuldigt van monarchisme. Hij tekende een wet die de vrijheid van meningsuiting zou beperken. Desondanks wordt hij tegenwoordig als een van de beste Amerikaanse presidenten gezien. Hij was een van de eerste Amerikanen die zich uitsprak tegen de slavernij en pleitte voor sterke, federale overheid.

Zijn zoon, John Quincy Adams, zou later de zesde president van de Verenigde Staten worden.

Biografie

Jeugd en opleiding

Adams geboortehuis

John Adams werd op 30 oktober 1735 geboren in het plaatsje Quincy in de staat Massachusetts. Hij kwam uit een boerengezin. Zijn vader werkte op het land, voor de kerk en in het leger. John Adams en zijn vader hadden een hechte band. Zijn grootvader was uit Engeland overgekomen naar de VS om een nieuw leven op te bouwen. Adams kwam uit een puriteins gezin. De puriteinen waren een christelijke geloofsgemeenschap, die in Engeland niet geaccepteerd werd. Als oudste kind kreeg Adams een opleiding. Hij leerde onder meer Latijn en logica. Op zijn zestiende werd hij toegelaten tot Harvard in 1751. Hij studeerde vele klassieke schrijvers, zoals Cicero en Plato. Zijn vader verwachtte dat hij een minister werd. Hij vocht in de Franse en Indiaanse Oorlog in 1754. Hierna werd hij onderwijzer en vervolgens schoolhoofd.

In Boston kwam in Adams in contact met een groep handelaren. Deze handelaren hielden zich bezig met smokkelen om de Britse belastingen te ontlopen. Volgens Adams waren deze belastingen oneerlijk en maakte verwijzingen naar de Magna Carta (een belangrijke Britse wet). Zijn vriendschap met James Otis Jr. zorgde ervoor dat Adams zich meer bezig ging houden met de Amerikaanse onafhankelijkheidsbeweging en de republikeinisme.

Adams en de Amerikaanse Revolutie

Het ondertekenen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. Adams wordt afgebeeld in het midden van de linkerkant van het schilderij.

In de tijd dat Adams leefde waren de Verenigde Staten nog een Britse kolonie. Belangrijk om te vermelden was dat de koloniën niet vertegenwoordigd waren in het Britse parlement, maar wel belasting moesten betalen. Groot-Brittannië kon daardoor de belastingen makkelijk verhogen in de koloniën om zo aan meer geld te komen voor bijvoorbeeld oorlogen. In 1765 introduceerden de Britten een belasting op postzegels (de Stamp Act). Adams leefde in de stad Boston in de staat Massachusetts. Boston was toentertijd een van belangrijkste havensteden van de koloniën en voerde veel goederen vanuit Groot-Brittannië in. Adams was fel tegen de nieuwe wet, zoals veel inwoners van de stad. Hij schreef onder een schuilnaam vier artikelen in de plaatselijke krant. Zijn droegen bij aan de opstand in de stad. Toen de Britten in 1767 opnieuw een reeks belastingverhogingen invoerden (de Towhands Acts) braken er protesten uit. De Bostonaren kwamen in opstand, maar het Britse leger vocht hard terug. Deze gebeurtenis wordt de Boston Massacre genoemd. Veel mensen overleden tijdens het protest en veel protestanten werden gearresteerd.

Adams was ontzet vanwege de gebeurtenissen. Volgens hem mocht niemand ooit veroordeeld worden zonder een proces. Hij verdedigden vele protestanten in de rechtbank en was hier succesvol in. Adams werd hierdoor een van de revolutionairen. Toch was Adams conservatiever dan bijvoorbeeld Alexander Hamilton of Thomas Jefferson. Adams vond niet de koloniën zich moesten losbreken van Groot-Brittannië. Hij wilde juist dat de koloniën een onderdeel bleven van Groot-Brittannië, maar dat de houding veranderde. Samen met anderen stuurde hij een brief naar het Britse parlement toe. De boodschap is dat de koloniën vertegenwoordigd moesten worden in het parlement. Anders zouden ze zich onafhankelijk maken. Tijdens de Boston Tea Party was Adams aanwezig. De Bostonaren gooiden uit protest alle Britse thee in de haven verkleed als inheemse stammen. Adams stond te applaudisseren terwijl het allemaal gebeurde.

Adams was inmiddels een voorstander van de onafhankelijkheid geworden. In 1774 deed hij mee aan het Continental Congress, waar de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd getekend. Nadat de Britten de koloniën binnenvallen hoopte hij dat het Britse leger snel verslagen werd. Dit was niet het geval en in 1775 stelde hij voor dat George Washington de generaal van het leger werd. Adams stelde dat Washington de kennis, ervaring en vaardigheden had. Washington werd hierna aangenomen en wist met hulp van anderen, waaronder de Fransen, de oorlog te winnen. In 1776 schreef Adams een pamflet waarin zijn ideeën voor een Amerikaanse republiek uitlegde.

Ambassadeur in Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië

Adams (voorste stoel) bij het tekenen van het Verdrag van Parijs. Het schilderij is nooit afgemaakt, aangezien de Britse afgevaardigden niet wilden poseren.

John Adams begon zijn carrière als ambassadeur. In 1776 ging hij naar Frankrijk om een handelsverdrag te maken. Ook zocht bij de hulp van de Fransen in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Hij werd hierbij gesteund door Benjamin Franklin. Uiteindelijk zouden de Fransen in 1778 officieel in de oorlog meevechten. In 1779 werd hij naar Groot-Brittannië gestuurd om het einde van de oorlog te onderhandelen en een handelsverdrag met de Britten te maken. Dit liep vast, waarna hij weer naar Frankrijk ging. Doordat Adams het Frans beheerste wist hij een handelsverdrag met de Fransen te stichten.

In 1780 ging Adams naar Amsterdam. Hij zocht daar politieke en financiële steun voor de opstand tegen de Engelsen. Zijn twee zonen John en Charles gingen met hem mee. Hij woonde in Amsterdam op de Keizersgracht. Toch kreeg hij maar weinig steun van de Nederlanders. De Nederlanders wilden niks geven, omdat de Nederlandse stadhouder voor de Engelsen was. Adams zag Nederland toen niet meer als groot voorbeeld, maar meer als kleinheid. Na een tijdje gaven de Nederlanders toch geld aan Amerika. Op 19 april 1782 werd hij gezant (een soort ambassadeur) van de VS. Later zou hij een rekening krijgen van wel 5 miljoen gulden. Toen was dit een erg hoog bedrag.

In 1783 werd in het Kasteel van Versailles de vrede getekend tussen Amerika en Groot-Brittannië, het verdrag van Parijs. Adams was een van de ondertekenaars. In 1785 werd Adams de eerste Amerikaanse ambassadeur in Groot-Brittannië. Adams ging toen op bezoek bij koning George III en zette zich in voor een vriendschappelijk relatie tussen de twee landen. Terwijl hij in Londen was schreef hij het boek A Defense of the Constitutions of Government of the United States of America (Een Verdediging van de Grondwet van de Regering van de Verenigde Staten van Amerika). Veel Europese landen waren kritisch op het Amerikaanse systeem. Veel Europese landen waren immers monarchieën waarin de koning veel macht had, terwijl de Verenigde Staten een republiek met verkiezingen was. In 1788 nam hij ontslag als ambassadeur. De Britse koning beloofde hem dat hij zich aan het verdrag zou houden zolang de Verenigde Staten dit ook deden.

Vicepresident onder Washington

John Adams als president

Adams werd als held ontvangen toen hij terugkwam in Massachusetts. Amerika stond op het punt zijn eerste president te kiezen. Hoewel al voor de verkiezingen duidelijk was dat George Washington dit zou worden, deed Adams toch mee aan de verkiezingen. Toentertijd was het zo dat de kandidaat die op de tweede plaats zo komen vicepresident zou worden. George Washington werd in 1789 gekozen tot president en Adams als vicepresident. Officieel startte zijn termijn op 4 maart 1789, maar hij kwam pas op 21 april in New York City aan. Toentertijd zat de regering in New York City, aangezien de hoofdstad nog gebouwd moest worden.

Adams eerste termijn als vicepresident stond in het teken van het opbouwen van de Verenigde Staten. Hij hielp Washington hierbij. Daarnaast stichtte hij nog de Federalist Party, die de federale overheid meer bevoegdheden wilde geven. Als vicepresident had hij een stem in de Amerikaanse Senaat wanneer even veel senatoren voor als tegen waren. Adams moest deze stem vaker geven dan welke andere vicepresident. Door zijn stem verhuisde de hoofdstad onder meer van New York City naar Philadelphia en werd de hoofdstad Washington D.C. gebouwd. Adams speelde een kleine rol in de Amerikaanse regering. Hij was vaak niet bij vergaderingen van de regering aanwezig. Dit werd niet als een slechte zaak gezien. Binnen de Amerikaanse regering waren er vaak grote discussies tussen minister van Financiën, Alexander Hamilton, en minister van Buitenlandse Zaken, Thomas Jefferson. Adams werd als neutraal gezien en werd in 1792 herkozen als vicepresident.

Adams was in het begin enthousiast over de Franse Revolutie, maar zag later de terreur die ontstond. Adams wilde niet dat de Verenigde Staten zich in de Franse Revolutie en de oorlogen in Europa zou bemoeien. Hij riep Washington op om een verdrag met Frankrijk hierover te tekenen, dat niet gunstig voor de VS was. Washington deed dit uiteindelijk. Beide ontvingen kritiek, aangezien ze hun rug naar Frankrijk (Amerikaanse beste bondgenoot) keerden. Ook werd gezegd dat ze absolute monarchie in Frankrijk goedkeurden.

President van de Verenigde Staten

In 1796 deed John Adams opnieuw mee aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen en nam het op tegen Thomas Jefferson van de Democratisch-Republikeinse Partij. Adams was van de Federalistische Partij, die meer macht wilde geven aan de Amerikaanse, federale overheid. Jefferson was hier tegen en wilde dat de staten zelf de macht behielden. Adams was vooral populair in de noordelijke staten, terwijl Jefferson populair was in de zuidelijke staten. Adams wist de verkiezingen met een klein verschil van Jefferson te winnen. Adams kreeg 71 kiesmannen, terwijl Jefferson er 68 kreeg. Dit betekende dat Jefferson vicepresident werd onder John Adams.

Adams werd officieel president op 4 maart 1797. Hij verbleef voornamelijk in zijn eigen huis in Massachusetts, aangezien hij niet van het stadsleven hield. Adams nam veel ideeën over Alexander Hamilton, waaronder zijn economische ideeën. Adams grootste vraagstuk was of hij de oorlog zou verklaren aan Groot-Brittannië of aan Frankrijk. De Federalisten steunden de Britten, terwijl de Democratisch-Republikeinen de Fransen steunden. Adams besloot om Washingtons strategie door te zetten. Hij bleef uit de Europese oorlogen en neutraal. De Britten vielen echter Amerikaanse schepen aan en veel Amerikanen steunden de Franse Revolutie. Adams riep op om de verdediging van de Verenigde Staten op te schalen in het geval Frankrijk of Groot-Brittannië zou aanvallen. Ook stuurde hij een vredescommissie naar Frankrijk. Dit laatste viel slechts bij de Democratisch-Republikeinen. Het leek net alsof Adams tegen de Fransen was en dat was slecht voor zijn populariteit. Een tweede klap kwam toen Adams de Alien and Sedition Acts tekende. Deze wetten zouden het illegaal maken om kritisch te zijn op de Amerikaanse overheid of mensen die werken voor de Amerikaanse overheid (waaronder de president). Deze wetten gingen in tegen de vrijheid van meningsuiting. Adams wilde deze wetten eerst niet ondertekenen, maar na druk van zijn vrouw en regering deed hij dit toch. Dit zou hem voor altijd blijven achterhalen.

Aan de andere kant deed Adams ook populaire dingen. Hij wordt gezien als de vader van de Amerikaanse marine. Hij stichtte de marine en zorgde dat zieke en gewonde zeemannen uitbetaald kregen. Ook stichtte hij de Library of Congress, wat nu een van de grootste bibliotheken ter wereld is. In juni 1800 verhuisde hij de regering naar Washington D.C. Hiermee is Adams de eerste president die in het Witte Huis woonde.

Het laatste portret van John Adams uit 1823

In 1800 was er een nieuwe verkiezing, waarbij Adams het opnam tegen Jefferson. Anders dan de verkiezingen ervoor was besloten dat iedere kandidaat een running mate zou kiezen. Deze running mate zou dan de vicepresident worden als de kandidaat de verkiezingen won. Voorheen was het zo dat de kandidaat op de tweede plaats vicepresident werd, maar dit bleek onpraktisch te zijn. John Adams koos Charles C. Pinckney als zijn running mate en Jefferson koos Aaron Burr. Uiteindelijk wist Jefferson te winnen. Waar de staten Maryland en New York in 1796 nog voor Adams stemden, stemden zij nu voor Jefferson.

Overlijden

Na 1800 vertrok Adams weer terug naar zijn boerderij in Quincy. Jefferson zou later een van zijn vrienden worden. Op 4 juli 1826 overleed Adams. Dit was precies 50 jaar na de Amerikaanse onafhankelijkheid. Adams werd 91 jaar oud. Zijn laatste woorden zou zijn geweest Thomas Jefferson survives.. of Thomas Jefferson leeft nog... Echter wist Adams niet dat Jefferson een paar uur van te voren was overleden.

Erfenis en nagedachtenis

Reputatie

John Adams stond bekend om zijn prikkelbare karakter. Ook was hij erg eigenwijs. Adams was het van tijd tot tijd niet eens met beide politieke partijen, waardoor hij net als George Washington een vrij neutrale president was. Echter, Washington had een erg open en vriendelijk karakter. Veel historici wijzen er ook op dat Washington een erg populaire president was en Adams dit moeilijk kon overtreffen. Benjamin Franklin zei ooit over John Adsms als president:

Aanhalingsteken openen

He means well for his country, is always an honest man, often a wise one, but sometimes, and in some things, absolutely out of his senses.
He bedoelt het goed voor zijn land, is altijd een eerlijke man, vaak wijs, maar op sommige momenten en met sommige dingen is hij compleet buiten zinnen.

Aanhalingsteken sluiten

Tegenwoordig is Adams één van de onbekendste Founding Fathers en presidenten. Adams staat ook in het rijtje tussen twee bekende en belangrijke presidenten, namelijk George Washington en Thomas Jefferson. Toch zijn historici vrij positief over hem. Zijn beslissing om zich niet in de oorlogen van Napoleon te mengen wordt gezien als een goede beslissing, ook al heeft dat hem mede een herverkiezing gekost.

Slavernij en monarchisme

John Adams rond 1816

John Adams was tegenstander van de slavernij en heeft zelf nooit slaven gehad. Adams vond het gebruik van slaven voor werk onmenselijk. Voor de onafhankelijkheidsoorlog sprak hij zich uit voor het afschaffen van de slavernij. Toch hield Adams het onderwerp buiten de nationale politiek, aangezien hij bang was dat de zuidelijke staten zich zouden afscheiden. Hij hield hiervoor zelfs een wet tegen in Massachusetts om slaven meer rechten te geven.

Adams kreeg vaak de kritiek dat hij erg aristocratisch was. Hij werd beschuldigt van monarchisme en kon zelfkritiek moeilijk verdragen. Adams werd hierdoor ook meer gezien als een koning dan een president. Als grap werd vaak gezegd dat Adams gekroond was in plaats van ingehuldigd en op een troon zat. Adams schreef hierover in een brief naar Jefferson:

Aanhalingsteken openen

If you suppose that I have ever had a design or desire of attempting to introduce a government of King, Lords and Commons, or in other words an hereditary Executive, or an hereditary Senate, either into the government of the United States, or that of any individual state, in this country, you are wholly mistaken. There is not such a thought expressed or intimated in any public writing or private letter of mine, and I may safely challenge all of mankind to produce such a passage and quote the chapter and verse.
Als je veronderstelt dat ik ooit het idee of verlangen had om een regering van Koning, Lords Vraagteken2.png en Commons Vraagteken2.png in te stellen of dat van elke individuele staat van dit land, heb je het mis. Er is geen gedachte die dat zegt in geen enkele publieke brief of privébrief van mij, en moge ik de gehele mensheid uitdagen zo'n passage te publiceren of zo'n hoofdstuk of vers te citeren.

Aanhalingsteken sluiten

Vernoemingen

Videoclip


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=John_Adams&oldid=697881"