Monarchisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vlag die de monarchisten (voor het Huis Bourbon) gebruikten tijdens de Franse Revolutie.

Het monarchisme, of royalisme, is een politieke stroming. Monarchisten streven naar een erfelijk staatshoofd, oftewel een monarchie. De tegenhanger van monarchisme is republikeinisme.

Monarchisme komt vooral voor in de landen die nog een monarchie zijn of waar een monarchie is geweest. De redenen van een monarchist om naar monarchie te streven zijn verschillend. Als eerste kan dit zijn vanwege de traditie. Ook kan het zo zijn dat het staatshoofd een soort van "gezicht" voor het land is en maakt van het land een persoon. Monarchisten voelen zich dan verbonden met deze persoon. Ook kan men monarchist worden aangezien een vorst langer aanblijft dan een democratisch gekozen president. Hierdoor geeft de vorst stabiliteit aan het land.

In Nederland wordt monarchisme ook wel orangisme genoemd, wat verwijst naar het Huis Oranje-Nassau. In de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden waren de monarchisten degenen die voor de stadhouder waren. Zij werden prinsgezind genoemd. Het tegenovergestelde toen waren de staatsgezinde, die aan de kant van de raadpensionaris en de Staten-Generaal stonden. Tussen die twee groepen braken verschillende conflicten uit, zoals de Bataafse Revolutie en de moord op de gebroeders De Witt. In Frankrijk was er ook een strijd tussen de monarchisten en de republikeinen, de Franse Revolutie.

Nog steeds komt monarchisme voor, maar de meeste monarchisten willen naast een monarchie ook een democratie. Het gevolg is dat de vorst minder macht heeft gekregen, wat in veel landen gebeurd is. In sommige landen waar er vroeger een monarchie was, maar die inmiddels is afgeschaft, is er de laatste jaren steeds meer een roep voor het herstel van de monarchie. Een voorbeeld van zo'n land is Duitsland.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Monarchisme&oldid=773552"