Marcus Tullius Cicero

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Cicero)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Borstbeeld Marcus Tullius Cicero

Cicero (voluit: Marcus Tullius Cicero) was een beroemde Romein. Hij was een staatsman, een spreker en een bedenker van wetten. Hij hield een hele tijd lang het hoogste ambt (positie) in het oude Rome, namelijk dat van consul.

Cicero werd beroemd toen hij het opnam tegen de wetten van de dictator van Rome, Sulla. Als advocaat. Later ging hij in de politiek toen hij veel zaken had gewonnen.

Hij was getrouwd met Terentia en had een zoon en een dochter, Tullia en Marcus en vijf kleinkinderen. Hij stierf tijdens een Romeinse burgeroorlog toen hij de kant koos van Pompeius Magnus tegen over Julius Caesar (de winnaar van de oorlog).

Cicero Marcus Tullius Cicero leefde van 106 v.C. tot 43 v.C. Hij werd geboren in Arpinum op 3 januari 106 v. C. Hij was een redenaar,politicus, advocaat en filosoof. Hij kwam aan de macht doordat hij uit een rijke familie kwam en hij goed overtuigen (redevoeringen). Hij was tegen oorlog en geweld. Eerst was hij advocaat daardoor kwam hij in de politiek door die dingen samen werd hij een beroemde redenaar. Hij was erbij toen Julius Caesar vermoord werd maar was er niet bij betrokken, hij was tegen geweld. Zelf is hij op een gruwelijke manier vermoord, op 7 december 43 v.C. in Caieta.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marcus_Tullius_Cicero&oldid=699906"