Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Consul

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Consul was het hoogste bestuurlijke ambt (baan) in het oude Rome in de Romeinse tijd. Het was de hoogste positie die je kon hebben. Als consul in het oude Rome was een Romein haast een koning. Nog hoger was de dictator, maar daarvan waren er maar weinig (Lucius Cornelius Sulla & Julius Caesar waren de bekendste dictators). Een consul moest door de senaat van Rome worden gekozen door een meerderheid van de senatoren. Hij werd dus democratisch gekozen.

Er waren er altijd twee. Twee consuls, de eerste consul en de tweede consul. Die hadden beiden even gelijke rechten en plichten. Alleen de eerste consul was de senator die de meeste stemmen kreeg. Ze hadden het recht op veto: ze konden een wet tegenhouden met hun veto, door er niet mee eens te zijn. Ze konden een wet zo niet eeuwig tegenhouden: wanneer de meerderheid voor was zouden de consuls van volgend jaar de wet alsnog accepteren. Het systeem was dus erg democratisch.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Consul&oldid=700277"