Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het getekende document met daarop de onafhankelijkheidsverklaring

De Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring werd ondertekend op 4 juli 1776. In deze verklaring stelden vertegenwoordigers van de Dertien koloniën dat ze onafhankelijk van het Britse moederland wilden leven. De ondertekenaars worden gezien als Founding Fathers, waarvan George Washington wordt gezien als de belangrijkste. Die werd in 1789 dan ook de eerste president van de Verenigde Staten van Amerika. De opvattingen Britse filosoof John Locke van de Verlichting lagen ten dele ten grondslag aan de onafhankelijkheidsverklaring. Het uitgangspunt was vrijheid, gelijkheid en tolerantie. De verklaring was zo belangrijk dat op 4 juli een van de belangrijkste feestdagen in de Verenigde Staten wordt gevierd onder de naam van Independence Day. De Onafhankelijkheidsverklaring is van invloed geweest op de gewelddadige Franse Revolutie die uitbrak in hetzelfde jaar als waar in George Washington de eerste president van Amerika werd.

Centraal thema

Centraal staat dat gelijkheid van iedere mens. Hij heeft verder recht op vrijheid om zo zijn eigen geluk te kunnen bewerkstelligen. Ook heeft iedereen de volledige vrijeid om zijn eigen geloof aan te hangen. Voor God is iedereen gelijk. Daarvoor moet de staat de juiste voorwaarden scheppen. Doet ze dat niet niet, dan heeft de volksvertegenwoordiging de vrijheid om te zoeken naar een nieuwe regering. Het zijn woorden die werden geïnspireerd door de filosoof John Locke.

Bijzonderheden

  • De datum 4 juli 1776 staat op het Vrijheidsbeeld in de haven van New York.
  • Van Independence Day is een science fiction film gemaakt, die gaat over een aanval door buitenaardse wezens op 4 juli ergens in de toekomst.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amerikaanse_Onafhankelijkheidsverklaring&oldid=690911"