Mike Pence

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vicepresident Mike Pence

Michael Richard (Mike) Pence (Columbus (Indiana), 7 juni 1959) is een Amerikaans politicus van de Republikeinse Partij. Hij was tussen 2017 en 2021 vicepresident van de Verenigde Staten onder de regering van president Donald Trump. Naast politicus is hij ook advocaat en radiopresentator.

Pence werd geboren in een katholiek gezin van Ierse afkomst, maar is zelf evangelisch. Hij was aanvankelijk lid van de Democratische Partij, maar switchte later om naar de Republikeinse. In 1988 en 1990 deed hij een poging om het Amerikaanse parlement, het Amerikaans Congres, te komen. Dit lukte niet en hij werd daarna succesvol radiopresentator in de staat Indiana. Vanuit Indianapolis presenteerde hij tussen 1995 en 1999 een veelbekeken politiek televisieprogramma. In 1999 kwam hij het Huis van Afgevaardigden, waar hij tussen 2001 en 2013 namens Indiana in zat. Vanaf 2013 werd hij gouverneur van Indiana. Hij verlaagde toen de belastingen, maar toch bleek de staat veel geld over te houden. Pence investeerde dit in het onderwijs. Ook wil hij ongeboren leven beschermen tegen abortus, de vrijheid van godsdienst beschermen en is hij tegen het homohuwelijk.

In 2016 werd hij de running mate van Donald Trump tijdens de verkiezingen. Pence nam het op tegen de Democratische kandidaat Tim Kaine en won het debat op de Longwood University tussen de twee volgens nieuwszender CNN. Op 9 januari 2017 legde hij zijn functie als gouverneur van Indiana neer, om vicepresident van de VS te worden.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mike_Pence&oldid=811752"