Abortus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De zwangerschap bij deze vrouw is te ver om in aanmerking te komen voor een abortus

Abortus is het opzettelijk stoppen van een zwangerschap. Dit is door medisch ingrijpen.

Om een zwangerschap te laten beëindigen gaan vrouwen meestal naar een speciale abortuskliniek. Er zijn verschillende redenen om dit te doen:

  • De vrouw wil (nog) geen kind.
  • De vrouw heeft al 2 kinderen en wil geen derde kind.
  • De vrouw heeft een vriend die geen kinderen wil en haar onder druk zet om abortus te plegen.
  • De vrouw heeft geen geld om het kindje op te voeden.
  • Het kindje is zwaar gehandicapt en zal nooit een normaal leven kunnen leiden, of zal vlak na de geboorte sterven.
  • Het is levensgevaarlijk om zwanger te blijven voor de vrouw en ze zal waarschijnlijk overlijden als de zwangerschap niet beëindigd wordt.
  • De vrouw is verkracht en wil geen kind van haar verkrachter.

Abortus is niet overal op de wereld toegestaan. In de meeste landen is in ieder geval de 6e reden (en vaak ook nog de 5e en 7e) toegestaan. In Nederland is abortus sinds 1984 altijd legaal. Alleen in de rooms-katholieke landen Chili, Nicaragua, El Salvador en Malta is abortus altijd verboden. Dat is niet zo gek. De Rooms-Katholieke Kerk is namelijk fel tegen abortus. Zij zien dit namelijk als moord. Ze beschouwen het als de doodstraf op een onschuldige mens. Ook veel protestanten zijn het hiermee eens.

In Nederland is abortus tot de 24e week van de zwangerschap mogelijk. Ongeveer 15% van de zwangerschappen in Nederland eindigen in een abortus. In veel andere landen is dit percentage hoger. In China bijvoorbeeld eindigden jarenlang ongeveer de helft van de zwangerschappen in een abortus. Dit werd veroorzaakt door de één kind politiek vanwege de Overbevolking. Hoewel abortus legaal is, houden veel vrouwen psychische problemen over aan een abortus.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Abortus&oldid=557723"