Arts

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Voordat je arts kan worden moet je een studie hebben gevolgd aan de universiteit. Pas als je 4 jaar heb gestudeerd, dan mag je zieke mensen onderzoeken. Je kan dan al hele kleine operaties uitvoeren. Een splinter uit iemands huid halen of zwerende plekjes open snijden. Een echte operatie mag de dokter pas doen als hij specialist is. Je bent specialist als je na je opleiding voor arts verder hebt gestudeerd

Als je arts wilt worden moet je eerst het gymnasium volgen. Dit duurt 6 jaar. Na het gymnasium ga je aan de universiteit geneeskunde studeren. Dit duurt 6/7 jaar. Hierna kan je een gespecialiseerde opleiding volgen, dit verschilt per type arts.

BloodPressure2.jpg
Stethoscoop

De dokter is iemand die lang heeft gestudeerd en probeert om mensen beter te maken. In moeilijkere woorden zeg je: "geneeskundige die bevoegd is een praktijk uit te oefenen ". Een dokter kun je ook arts noemen.

Wanneer moet je naar de dokter?

Wie beslist er eigenlijk wat het beste voor je is als je ziek bent? Moet er rekening worden gehouden met jouw mening? Knappe koppen hebben een speciale wet gemaakt waarmee dat allemaal wordt geregeld. In die wet staat dat je altijd recht hebt op informatie en dat de dokter voor elk onderzoek en voor elke behandeling toestemming moet vragen. Of alleen je ouders toestemming moeten geven, jullie samen of alleen jij hangt van je leeftijd af.

Er zijn een heleboel redenen om naar de dokter te gaan. Als je super verkouden bent bijvoorbeeld of als je ergens pijn hebt. Naar het ziekenhuis hoef je pas als je eigen dokter denkt dat er een specialist naar moet kijken. Breek je een been op het voetbalveld of krijg je een ongeluk, dan word je meestal direct naar het ziekenhuis gebracht. Moet de dokter je vertellen wat hij gaat doen? Ja natuurlijk, want het is jouw lichaam.

Soms wil je liever niet weten wat hij gaat doen omdat het je bang maakt. Dat kan natuurlijk, maar het is best moeilijk om er niet aan te denken. En in je hoofd is het soms erger dan in het echt. De dokter zal waarschijnlijk ook vragen of je het goedvindt wat hij gaat doen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Arts&oldid=739687"