Gymnasium

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Niveaus in het
voortgezet onderwijs
in Nederland

vwo

Gymnasium
Atheneum

havo
vmbo

Theoretische leerweg (mavo)
Gemengde leerweg
Kaderberoepsgerichte leerweg
Basisberoepsgerichte leerweg
lwoo

Praktijkonderwijs

Portaal  Portal.svg  Nederland

Gymnasium is een niveau in het voortgezet onderwijs in Nederland. Er zijn twee typen gymnasium: een type is het gymnasium dat je op een school volgt waar ook andere niveaus zijn. Dit is in principe atheneum + Latijn, Oud-Grieks en soms filosofie. Type twee is het categoriale gymnasium, dat is een school waar alleen gymnasium wordt gegeven. Beide typen lijken veel op elkaar, de diploma's zijn dan ook gelijk. Na het gymnasium kan je direct naar de universiteit.

Naam

Het woord gymnasium is deels afgeleid van het Griekse woord gumnós (γυμνός), naakt. Gymnasium betekent dan ook letterlijk plaats om naakt te zijn. In de tijd van de Oude Grieken sportte men naakt. Is sport nu vooral leuk, vroeger was het pure noodzaak. De legers van de Griekse stadstaten waren opgebouwd uit het volk, dus dat moest in goede conditie zijn. Gymnasia waren dus plaatsen om conditie op te bouwen. Later verving het beroepsleger het volk, gymnasia werden onnodig. Vanaf toen werd het opbouwen van een geestelijke conditie steeds belangrijker en dus werd het gymnasium een soort school.

Later veranderden in Europa de Latijnse scholen (een soort voorlopers van het gymnasium) hun naam naar gymnasium en gingen ze ook andere vakken geven zoals wiskunde, aardrijkskunde enzovoorts. Zo ontstond het moderne gymnasium.

Het gymnasium

Het gymnasium, soms ook het gym genoemd, duurt 6 jaar. Na 3 jaar, kies je een profiel (en kun je eventueel ook één van de klassieke talen laten vallen). Je kunt kiezen uit 4 profielen:

Natuur & Gezondheid en Natuur & Techniek worden allebei ook wel de 'natuurprofielen' genoemd, deze kun je kiezen als je iets in de medische wereld of in de technische wereld wilt doen, dus als je dokter wilt worden. In principe kan je alles doen als je N&G of N&T hebt gedaan. Economie en Maatschappij kun je kiezen als je iets met economie of in de bedrijfswereld wilt doen, dus als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf wilt opzetten. Cultuur en Maatschappij wordt vaak het 'pretpakket' genoemd, vaak wordt dit profiel door mensen gekozen die bijvoorbeeld naar het conservatorium (soort muziekschool) willen.

Voor het gymnasium moet je vaak minimaal een score van 545 hebben als Cito-score. Sommige scholen hanteren zelfs een nog hogere score en andere scholen zijn soepeler.

Zie ook

Andere niveaus:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gymnasium&oldid=764054"