Opvoeden

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Opvoeding)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De vier soort opvoedstijl

Opvoeden is een kind normen en waarden bijbrengen.

Vroeger en Nu

Hoe een kind nu opgevoed is of opgevoed wordt verschilt wel van vroeger (jaren 60, 70, 80, 90 & 2000). Sommige dingen van vroeger waren beter dan nu voor een kind.

De 4 soorten opvoed stijlen

 • Autoritair opvoedstijl bij deze opvoed stijl zijn er veel regels waar aan het kind zich moet houden en er is ook veel controle over wat het kind doet her wordt ook wel streng opvoeden genoemd.
 • laissez faire opvoed stijl ook wel toegeeflijk of persimiteit genoemd bij deze opvoed stijl hebben de ouders veel aandacht voor het kind en geven vaak het kind de zin in feite is het kind de baas ze nemen hun kind wel serieus maar hun zelf niet er zijn weinig tot geen regels.
 • Democratie of autoritatieve opvoed stijl deze opvoeding gaat gekenmerkt met wel regels maar ze hebben ook oog wat kind wilt het wordt ook wel de overleggende opvoeding genoemd .
 • verwaarloosde opvoed stijl wat het woord al zegt betekent dat de ouders weinig regels stellen ook geen steun bieden aan het kind.

Voordelen per opvoed stijl

 • Autoritair opvoeding voordelen: Het kind weet precies wat zijn ouders van hem verwachten en weten dat hun ouders de baas zijn sommige kinderen hebben tijdelijke wat aan deze soort opvoeding.
 • Laissez faire opvoeding ook wel toegeeflijk of persimiteit genoemd voordelen: is dat zowel het kind als de ouders gelijkwaardig zijn er zijn weinig conflicten het kind mag bijna alles.
 • Democratisch opvoeding ook wel autoratieve opvoeding genoemd voordelen: De manier van opvoeding stimuleert de zelfvertrouwen en de zelfstandigheid van het kind er is wederzijds openheid.
 • Verwaarloosde opvoeding voordelen: weinig tot geen aandacht voor het kind is makkelijk voor de ouders ze hebben meer tijd voor zich zelf.

nadelen per opvoed stijl

 • Autoritair opvoedstijl nadelen: Een kind kan angstig worden en te volgend worden waardoor het weinig zelfvertrouwen en zelfstandigheid ontwikkeld het leer niet zelf nadenken en oplossingen vinden voor hun problemen. Er ontstaat geen band tussen ouders en kind.
 • Laissez faire opvoed stijl ook wel te vergeeflijk of persimiteit nadelen: Het kind wordt te verwend en te gemakzuchtig hij krijgt weinig feedback en leert niet rekening te houden met andere en leert zijn emoties te beheersen.
 • Democratisch opvoeding ook wel autoratieve genoemd nadelen: kost de meeste energie en tijd in vergelijking met de andere opvoed stijlen het kind zal zijn ouders niet zomaar gaan volgend het kind wil argumenten horen en wilt daarover in gesprek waardoor het tijd kost daarnaast kan het kind te mondig worden en de ouders blij maar praten in de plaats van grenzen aan te geven.
 • Verwaarloosde opvoeding nadelen: van een verwaarloosde opvoeder leert het kind niks hij leert niet verstandig te worden of eerlijk zijn waardoor het kind later ook gauwer verkeerde vrienden krijgt en het kind voelt zich eenzaam en in de steek gelaten door opvoeder en dus niet geliefd.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Opvoeden&oldid=815241"