El Salvador

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek El Salvador
República de El Salvador

Flag of El Salvador.svg Coat of arms of El Salvador.svg El Salvador locator map.png

Hoofdstad San Salvador
Aantal inwoners 6.825.935 (2021)
Oppervlakte 21.041 km²
Regeringsvorm Presidentiële republiek
President Nayib Bukele (sinds 2019)
Vicepresident Félix Ulloa (sinds 2019)
Godsdienst Christendom (84,1%)
Geen religie (15,2%)
Overig (0,7%)
Taal Spaans (español)
Munteenheid Amerikaanse dollar
Bitcoin
Volkslied Saludemos la Patria orgullosos
Nationale feestdag 15 september
Landcode SLV

El Salvador is het kleinste en dichtstbevolkte land in Midden-Amerika. De hoofdstad is San Salvador. El Salvador grenst aan Guatemala, Honduras en de zee. De enige officiële taal is Spaans, net als in de rest van Latijns-Amerika (op Brazilië na), 90 procent van de inwoners bent mestizos. Vroeger was het een dictatuur, een zogeheten militaire junta zoals dat in Zuid-Amerika heet. El Salvador is een vrij klein en dichtbevolkt land met 7.185.218 inwoners (anno 2009), verdeeld over veertien depardementen (oppervlakte is gelijk aan de helft van de Nederland). De inwoners noemen zichzelf Guanaco's. De meeste inwoners zijn katholiek. 37,2 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens. El Salvador heeft hoge misdaadcijfers.

El Salvador is een republiek. De president is sinds juni 2009 Maurice Funes. Het nationale gerecht is Pupusas.

San Salvador

San Salvador is met ruim 2 miljoen inwoners de grootste stad van het land. Het Centrale Plaza, het historische centrum van de stad, heet Plaza Barrios. Maar omdat El Salvador op de Ring of Fire ligt en dus vaak de dupe is van vulkaanuitbarstingen en aardbeving is het Plaza Barrios vaak verwoest. Plaza Libertad daarentegen is sinds de 16e eeuw intact gebleven en het punt waar San Salvador omheen gebouwd is. Op het Plaza El Salvador del Mundo staat een monument (vertaald: de verlosser van de wereld). Deze staat symbool voor hoop. Ook bevindt de vulkaan El Boquerón zich vlakbij de stad. Deze had in 1917 zijn laatste uitbarsting.

Burgeroorlog

Na de Spaanse overheersing heerste er 14 families over het land. Deze families bezaten alle rijkdom en geld van het land, waardoor alle burgers in extreme armoede leefden. Het grote verschil tussen arm en rijk, de angst voor communisme en de harde onderdrukking door het regime resulteerden in een ernstige situatie; in 1980 brak een opstand uit. Deze burgeroorlog duurde van 1980 tot 1992 en resulteerde in ruim 75.000 doden. Het regeringsleger stond recht tegenover de guerrilla FMLN. Deze guerrilla staat bekend als de sterkste van Midden-Amerika. Het dieptepunt van de burgeroorlog vond plaats in El Mozotte waar een massamoord plaatsvond waarbij alle inwoners van de stad omkwamen. Later werd bekend dat het regime dat aansprakelijk is voor de massamoord, werd gesteund door de Verenigde Staten.

Bendes

Door de burgeroorlog vluchtten veel inwoners van El Salvador naar Los Angeles. In de wijken van Los Angeles waren grote Mexicaanse bendes de baas. Als antwoord op deze Mexicaanse bendes ontstonden twee grote Salvadoriaanse bendes: MS13 en M18. Deze bendes werden de grootste en gevaarlijkste bendes van Midden-Amerika en hadden een grote onderlinge strijd. Na de burgeroorlog stuurden de Verenigde Staten veel gevluchte Salvadorianen terug naar El Salvador. Helaas bleef er veel geweld tussen de twee bendes in El Salvador. Door harde maatregelen werden de bendes enigszins teruggedrongen tot in kleine wijken. De organisatie Homie Unidos helpt jongeren uit bendes te halen en ze hun leven terug te geven.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=El_Salvador&oldid=740823"