Martin Van Buren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martin Van Buren
Mvanburen.jpeg
Martin Van Buren
Naam voluit
Geboren 5 december 1782
Geboren te Kinderhook, New York
Overleden 24 juli 1862
Overleden te Kinderhook, New York
Gehuwd met Hannah Van Buren
Relatie met
Partij Democratisch-Republikeinse Partij (tot 1828)
Democratische Partij (1828-1848)
Free Soil Party (1848-1854)
Religie Gereformeerd protestantisme
Stroming
Functie 8e president van de Verenigde Staten
Aantreden 4 maart 1837
Aftreden 4 maart 1841
Voorganger Andrew Jackson
Opvolger William Henry Harrison
Functie(s)
8e president van de Verenigde Staten
8e vicepresident van de Verenigde Staten
Ambassadeur voor het Verenigd Koninkrijk
10e minister van Buitenlandse Zaken
9e gouverneur van New York
senator voor New York
14e procureur-generaal voor New York
Portaal Portal.svg Politiek

Martin Van Buren (Kinderhook, New York, Verenigde Staten, 5 december 1782 - New York City, New York, 24 juli 1862), was de achtste president van Amerika.

Martin Van Buren was de enige president waarvan de moedertaal niet Engels was, maar Nederlands. Martin van Burens ouders waren namelijk Nederlanders, waardoor Martin de Nederlandse taal werd aangeleerd, terwijl hij een geboren Amerikaan was.

Vroege jaren

Een foto van Van Buren

Van Buren werd geboren in Kinderhook in New York. Zijn betoudovergrootvader kwam uit het Nederlandse Buurmalsen. Die emigreerde in 1631 naar de VS, toen nog een kolonie van Engeland. Zijn vader was zowel boer als caféhouder en zijn moeder had al kinderen uit een eerder huwelijk. Van Buren zat op de Kinderhook Academy, een openbare school. In 1796 ging hij naar New York City, waar hij rechten studeerde. Toen Van Buren ging afstuderen werd hij advocaat en bleef dit 25 jaar lang. Op 21 februari 1807 trouwde hij met Hannah Van Buren.

Politiek

Van Buren verdiende goed als advocaat en hij kreeg gaandeweg interesse in politiek. De politiek in New York was na 1800 een chaos. Thomas Jefferson was president geworden en de Federalisten (die voor een samenwerkend Amerika waren) waren de macht kwijt. Ook was dit voor hem heel persoonlijk. De Democratisch-Republikeinse Partij werd in drie stukken verdeeld. Van Buren was voor het stuk van de partij van George Clinton. Hij sloot zich samen met zijn neef aan bij Clinton. Hierdoor kwam hij in 1812 in de Senaat van New York en werd lid van het hoogste gerechtshof van die staat. In 1821 werd Van Buren senator voor New York en was in de landelijke Senaat erg actief. Na de presidentsverkiezingen van 1824, waarbij John Quincy Adams tot president werd verkozen, sloot hij zich aan bij Andrew Jackson. Van Buren speelde een belangrijke rol bij het oprichten van de Democratische Partij. In 1828 werd hij gouverneur van New York, maar na een paar maanden nam hij ontslag. Hij werd minister van Buitenlandse Zaken onder president Andrew Jackson. In 1831 werd hij ambassadeur voor het Verenigd Koninkrijk en in 1832 vicepresident.

In 1836 werd Van Buren president. Zijn presidentschap was echter geen succes. De VS verkeerde in crisis en Van Buren wist dit niet op te lossen. Ook volgde hij de populaire president Andrew Jackson op, wat niet echt hielp. Na vier jaar werd hij opgevolgd door William Henry Harrison

Latere leven

In 1844 wilde Van Buren weer zich kandidaat stellen voor het presidentschap, maar de Democratische Partij zag dit niet zitten. In 1848 was hij dan ook presidentskandidaat voor een kleinere partij, maar hij verloor. Van Buren besloot om met pensioen te gaan. Op 24 juli 1862 overleed Van Buren aan astma en hartproblemen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Martin_Van_Buren&oldid=463883"