Richard Nixon

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Richard Nixon
Richard M. Nixon, ca. 1935 - 1982 - NARA - 530679.jpg
Richard Nixon
Naam voluit Richard Milhous Nixon
Geboren 9 januari 1913
Geboren te Yorba Linda, Californië
Overleden 22 april 1994
Overleden te New York City, New York
Gehuwd met Pat Nixon
Relatie met
Partij Republikeinse Partij
Religie Quaker
Stroming
Functie 37e president van de Verenigde Staten
Aantreden 20 januari 1969
Aftreden 9 augustus 1974
Voorganger Lyndon B. Johnson
Opvolger Gerald Ford
Functie(s)
37e president van de Verenigde Staten
36e vicepresident van de Verenigde Staten
Senator voor Californië
Afgevaardigde voor Californië
Portaal Portal.svg Politiek

Richard Nixon (Yorba Linda (Californië), 9 januari 1913 – New York City (New York), 22 april 1994) was de 37ste president van de Verenigde Staten. Hij was voormalig vicepresident onder president Dwight D. Eisenhower en tevens voormalig lid van het Huis van Afgevaardigden. Hij was in zijn loopbaan tot twee keer toe presidentkandidaat.

Vroeg leven

Republikein Richard Milhouse Nixon werd in Californie geboren. Al vroeg bleek dat hij een getalenteerde jongeman was. Nixon ging naar een school, die hij afmaakte. Hij kreeg een studiebeurs aangeboden voor de universiteit en nam die aan. Zo kwam het dat Nixon jaren later afstudeerde.

Politieke loopbaan

Nixon startte zijn politieke loopbaan als lid van het Amerikaanse congres. In 1950 racete Nixon door naar het senaat, waar hij een zetel veroverde en zodoende senator werd. In 1952 werd Nixon de vicepresident van voormalig generaal; president Dwight D. Eisenhower. Na Eisenhowers presidentschap, het was inmiddels 1960, deed Nixon een gooi naar het presidentschap en streed de verkiezingen tegen John F. Kennedy. Kennedy won nipt van hem.

Nixon probeerde vervolgens, in 1962, gouverneur te worden. Hij verloor van zijn tegenstander en trok zich terug als raadsman.

Presidentschap

Na zijn dieptepunt in 1962, deed hij opnieuw een poging president te worden. Democraat president Lyndon B. Johnson had zich teruggetrokken, dus streed hij tegen Hubert Humphrey. Nixon won en werd president. In zijn ambtstermijn probeerde hij de vredesonderhandelingen met Noord-Vietnam op gang te brengen, wat maar moeizaam ging. Tijdens Nixons presidentschap kwam wel langzamerhand het einde van de Koude Oorlog in zicht, evenals het einde van de Vietnamoorlog.

Verdere belangrijke daden
  • Oprichting van de Environmental Protection Agency, een agentschap ter bescherming van de menselijke gezondheid en omgeving.
  • Oprichting van de Drug Enforcement Administration, een agentschap ter bestrijding van de illegale verspreiding van verdovende middelen.
  • De terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Vietnam.
  • De start van het Spaceshuttleprogramma.

Schandaal

In zijn tweede ambtstermijn belandde Nixon bijna in de gevangenis. Tijdens eerdere verkiezingen had hij met het Watergateschandaal zijn neus in criminele zaken gestoken. Zijn politieke positie in het presidentschap was voor hem, en het volk, niet langer houdbaar. In 1973 brak de ellende helemaal los, die ook in het Witte Huis voelbaar was. Nixon moest noodgedwongen ontslag nemen.

Zijn vicepresident, Gerald Ford, volgde hem op. Ford verleende hem gratie, zodat Nixon niet naar de gevangenis hoefde. Nixons belangrijkste adviseurs kregen geen gratie en werden wel gearresteerd.

Na zijn presidentschap en overlijden

Nixon wist na zijn presidentschap zijn reputatie nog een beetje te herstellen en stond bekend als een gerespecteerd staatshoofd. Richard Nixon maakte nog enkele reizen, voordat hij op 81-jarige leeftijd in 1994 overleed aan een beroerte.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Richard_Nixon&oldid=464491"