Apollo 11

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aldrin Apollo 11.jpg

Apollo 11 is de eerste missie uit het Apollo programma waarbij een module op de maan landde. Het is het ruimteschip waarin Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins naar de maan vlogen. NASA besloot dat Neil Armstrong de eerste voet op de maan moest zetten. Dat was op 24 juli 1969. Ze besloten dit omdat hij het meest bescheiden was. Hij zei ook de tekst: ΅that's one small step for a man, one giant leap for mankind’. Dit betekent een kleine stap voor een mens een grote stap voor de mensheid.

Datum

  • Op 16 juli 1969 werden de astronauten gelanceerd.
  • Op 20 juli (UTC), op ongeveer 100 km van het maanoppervlak, scheidde de maanlander (servicemodule) met Armstrong en Aldrin waarbij Collins alleen achterbleef in het moederschip of commandomodule.
  • Om 17:54 UTC op 21 juli stegen de twee astronauten op vanaf de maan. Ze koppelden om 21:35 UTC aan de commandomodule met Collins.
  • De reis eindigde op 24 juli. Om 16:21 UTC werden de commando- en servicemodule gescheiden, en een half uur later landden de drie mannen in de Grote Oceaan.
Dit zijn de drie astronauten. Van links naar rechts afgebeeld, Neil A. Armstrong, commandant; Michael Collins, piloot van de commandomodule; en Edwin E. Aldrin Jr., piloot van de maanmodule
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Apollo_11&oldid=703723"