Apolloprogramma

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Apollo program insignia.png

Het Apolloprogramma was tussen 1961 en 1972 een programma om de mens naar de maan te sturen. Het project werd door de president John F. Kennedy aangekondigd. Dankzij het Apollopragramma werden er twaalf mensen op de maan gestuurd.

Dit was mede mogelijk door het gebruik van computers. De programnatuur werd geprogrammeerd (Apollo-boordsoftware) door Margaret Hamilton.

Apollo 1

Apollo 1 was de eerste missie van het Apolloprogramma. De lancering was gepland op 21 februari 1967, maar door een brand die ontstond op 27 januari 1967 liep de missie niet door en door die brand stierven de astronauten: Virgil Grissom, Ed White en ook Roger Chaffee.

Apollo 4 t/m 6

Apollo 4 tot en met 6 waren onbemande testvluchten.

Apollo7.png

Apollo 7

Apollo 7 was de eerste bemande missie van het Apolloprogramma ze werd gelanceerd met een Saturnus IB raket. De astronauten die meededen aan deze missie waren: Wally Shirra, Donn Eisele, en Walter Kunningham. De astronauten draaiden elf dagen lang in een baan rond de aarde.

Apollo-8-patch.png

Apollo 8

Apollo 8 was de eerste missie die om een baan rond de maan werd gebracht. Voor deze missie werd een Saturnus V raket gebruikt (alle volgende Apollo-missies zouden met een Saturnus V raket worden gelanceerd°. De bemanning bestond uit: Jim Lovell, William Anders, en Frank Borman.

Apollo 9 mission patch.png

Apollo 9

Apollo 9 was eigenlijk een grote testmissie voor de eerste maanlading, er werd bijvoorbeeld koppeling geoefend.

Apollo-10-LOGO.png

Apollo 10

Apollo 10 was de vierde bemande vlucht uit het Apolloprogramma. De bemanning bestond uit Thomas Stafford, John Young en Eugene Cernan. De missie begon op 18 mei 1969 en ze eindigde op 26 mei 1969. De missie leek eigenlijk veel op Apollo 9 want het was eigenlijk ook een herhaling voor de echte maanlanding.

Apollo 11 insignia.png

Apollo 11

Apollo 11 was de missie van het Apolloprogramma die de eerste mensen op de maan zette. De missie begon op 16 juli 1969. En met de Saturnus V raket werd er een Lunar module en een commando servicemodule gelanceerd (in het commando-servicemodule zaten de astronauten). De bemanning bestond uit: Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins. Neil Armstrong was de eerste mens die een voet op de maan zette en Buzz Aldrin was de tweede mens die een voet op de maan zette.

Apollo 12 insignia.png

Apollo 12

Apollo 12 was de tweede missie van het Apolloprogramma waarbij er op de maan werd geland. De lancering vond plaats op 14 november 1969. De bemanning bestond uit: Pete Conrad, Alan Bean en Richard Gordon. Tijdens de missie verloor de bemanning 2 keer het radiocontact met de vluchtleiding. Peter Conrad was de derde mens die een voet op de maan zette en Alan Bean was de vierde.

Apollo 13-insignia.png

Apollo 13

Apollo 13 was de vijfde bemande missie naar de Maan. De bemanningsleden waren: Jim Lovell, Jack Swigert en Fred Haise. De missie begon op 11 april 1970 en 2 dagen na de lancering (op 13 april) bleek er een probleem te zijn met de zuurstoftank, want die ontplofte en daardoor sprak Jim Lovell enkele legendarische woorden uit. Jim Lovell zei: "Okay Houston, I believe we've had a problem."

Apollo 14-insignia.png

Apollo 14

Apollo 14 was de derde missie van het Apolloprogramma waarbij er op de maan werd geland. De bemanningsleden van Apollo 14 waren: Alan Shepard, Edgar Mitchell en Stuart Rosa. De missie begon op 31 januari 1971 en ze eindigde op 9 februari 1971. Alan Shepard was de vijfde mens die op de maan liep en Edgar Mitchel was de zesde.

Apollo 15-insignia.png

Apollo 15

Apollo 15 was de vierde missie van het Apolloprogramma die op de maan landde. De bemanning bestond uit: David Scott, James Irwin en Alfred Worden. De missie begon op 26 juli 1971 en ze eindigde op 7 augustus 1971. Tijdens de missie hebben de astronauten 76,7 kg aan maanstenen verzamelt. Tijdens de missie werd ook voor het eerst een maanwagen gebruikt. David Scott was ook alweer de zevende mens die op de maan liep en James Irwin was de achtste.

Apollo-16-LOGO.png

Apollo 16

Apollo 16 was de vijfde missie van het Apolloprogramma waarbij er op de maan werd geland. Er werd ook voor de tweede keer een maanwagen gebruikt. Tijdens de missie werd er bijna 96 kg aan maanstenen verzamelt. De missie begon op 16 april 1972 en eindigde op 27 april 1972. De bemanningsleden waren: John W. Young, Charles Moss en Thomas K. Mattingly.

Apollo 17-insignia.png

Apollo 17

Apollo 17 was de laatste missie van het Apolloprogramma. De lancering van de Saturnus V raket was de eerste lancering die s'nachts plaats vond. De missie begon op 7 december 1972 en ze eindigde op 11 december 1972. Ook hier werd een maanwagen gebruikt. Er werd ook nog 108 kg maanstenen meegebracht en de drie astronauten werden vergezeld met 5 muizen aan boord. De bemanning bestond uit: Eugene Cernan, Harrison Schmitt en Ronald Evans.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Apolloprogramma&oldid=857592"