Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Drugs

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Drugs zijn middelen die worden gebruikt om een fijn gevoel te krijgen en soms voor een betere prestatie bij het sporten, maar ook als pijnstillers bij ziektes. De meeste drugs zijn bij meervoudig gebruik verslavend. Drugs hebben invloed op je geest en op je gevoel. Dat gevoel heet hallucineren. Je hebt twee soorten drugs: harddrugs en softdrugs.

Softdrugs en harddrugs zijn illegaal en strafbaar, echter geldt in Nederland een apart beleid voor softdrugs: het gedoogbeleid. Dit betekent dat softdrugs kopen, hebben en gebruiken illegaal is, maar dat je er geen of weinig straf voor krijgt.

Geschiedenis

Drugs bestaan al zeker 7000 jaar, misschien zelfs nog wel langer. Alle drugs komen oorspronkelijk uit de natuur: hasj van de hennepplant, cocaïne van de cocaplant. Meestal werden de drugs vroeger als medicijn gebruikt. Er werd bijvoorbeeld op cocabladeren gekauwd om ademhalingsproblemen te voorkomen. Toch kwamen de ‘echte’ drugs pas rond de jaren ’50 en ’60 in Nederland. In het begin waren het eigenlijk alleen maar de Chinezen die drugs gebruikten. Later verspreidde dit zich verder tot de westerse wereld. Veel moderne drugs waaronder medicijnen zijn niet meer afkomstig uit de natuur, maar worden vaak gemaakt en ontdekt in een laboratorium.

Redenen om drugs te gebruiken

Als je je vervelend voelt ga je misschien lezen of dansen of sporten. En als je moe bent of moet doorwerken, neem je een stevige boterham en een kop koffie. Sommige mensen denken daar anders over en kiezen voor de andere oplossing, drugs dus. Maar drugs worden niet alleen gebruikt om je weer fit te voelen. Sommige mensen gebruiken het omdat ze het lekker vinden en omdat het een kick geeft. Maar er zijn ook mensen die het gebruiken omdat ze onzeker zijn of stoer willen doen. Je kunt ook verslaafd raken en dan kun je niet meer zonder. Je kan ook drugs gaan gebruiken uit verveling dan kun je een jointje rollen en dan ben je bezig. Erg slim is dat niet, tenzij dit door de dokter wordt aangeraden is het verstandiger om geen drugs of medicijnen te nemen. Desnoods ga breien, punniken of haken maar harddrugs zijn slecht voor je!

Mensen gebruiken drugs omdat ze iets aan hun leven willen veranderen. Ze willen er bijvoorbeeld bij horen als ze geen vrienden hebben en dan gaan ze drugs gebruiken en sommigen mensen vinden je dan stoer. Ze gebruiken het ook als ze thuis mishandeld worden, want dan wil je je fijner voelen. Mensen kunnen zich ook vervelen en dan willen ze vaak experimenteren en een van die proefjes is vaak drugs proberen. Als je drugs een keer gebruikt is het niet zo erg maar zodra je niet meer zonder drugs het huis uit kan, ben je verslaafd en het is moeilijk om er dan vanaf te komen. De meeste mensen denken dat drugs een oplossing is maar uiteindelijk worden de drugs het probleem.

Soorten drugs

Je hebt harddrugs en softdrugs. Wiet, khat, hasj en lijm snuiven zijn softdrugs. Maar je hebt ook harddrugs als heroïne, cocaïne, morfine, LSD en XTC. Softdrugs kun je in sommige coffeeshops kopen. Ze zijn niet zo heel gevaarlijk voor je als harddrugs, maar je kunt er wel aan verslaafd raken. Soms worden softdrugs gebruikt in cake; dat heet spacecake. Omdat je niet proeft dat er drugs in zitten, kun je er heel veel van eten. Daar word je draaierig van en je kunt ziek worden. Sommige harddrugs zijn gevaarlijk omdat je er snel verslaafd aan raakt. Anderen omdat ze je hersens aantasten. Soms komt het nog goed met de verslaafde, maar het kan ook zo zijn dat hij/zij een permanente beschadiging oplopen. Daardoor kan je je niet meer concentreren en kan het steeds slechter met je gaan. Harddrugs zijn heel schadelijk voor jou en voor je lichaam.

Softdrugs

Softdrugs zijn eigenlijk drugs waar mensen een tijdje van kunnen genieten, net zoals koffie met cafeïne en sigaretten (door nicotine). Ze zijn slecht voor je lichaam en toch gebruiken veel mensen ze. Je kunt er verslaafd aan raken, maar het is toch niet zo erg als harddrugs. Als je er mee wilt stoppen kan dat, maar de meeste mensen vinden dat erg moeilijk. Dus het is gewoon beter als je er helemaal niet aan begint. Als je de softdrugs gebruikt moet je ze niet te vaak gebruiken en het is handig als je ze dan veilig gebruikt. Softdrugs mag je in Nederland gebruiken, maar pas vanaf 18 jaar. Softdrugs zijn te verkrijgen in coffeeshops en smartshops. Je hebt verschillende soorten softdrugs.

Hasj

Hasj bestaat uit samengeperste stukjes hars van de cannabisplant. Als mensen hasj maken scheiden ze de bloemtoppen en het hars van de cannabisplant. Dit doen ze door de plant te laten drogen en dan laten ze de plant afkoelen. Daarna wordt de plant gezeefd. De fijne harskorrels vallen dan door de zeef heen. Dat zeven doen ze een aantal keer. Daarna worden de korrels geperst. Bij het persen komt er een beetje olie doorheen. Die olie zorgt ervoor dat de harskorrels aan elkaar blijven kleven en dan heb je een bruin plakje hasj. De gevolgen van hasj zijn:

 • Je krijgt enorm veel honger, vooral in zoete dingen.
 • Je kunt duizelig worden.
 • Je kunt misselijk worden en overgeven.
 • Je spieren verslappen waardoor je armen en benen zwaar gaan voelen.
 • Je krijgt een droge mond.
 • Je kunt hoofdpijn krijgen.
 • Je oogwit krijgt een rode kleur.
 • Je hart gaat sneller kloppen.

Paddo's

Paddo’s zijn paddenstoelen die hallucinaties veroorzaken. Die paddenstoelen bevatten stoffen en die zorgen ervoor dat je ontspannen en opgewekt gaat voelen. De gevolgen van paddo’s zijn:

 • Een ontspannen gevoel en een goed humeur.
 • Je kunt verward raken.
 • Je kunt angstaanvallen krijgen.

Harddrugs

Harddrugs zijn vaak bij regelmatig gebruik slecht voor je lichaam, en kunnen op korte termijn vaak ook nadelige effecten hebben. Voorbeelden van harddrugs zijn cocaïne, meth en alcohol. Alcohol is in Nederland de enige harddrug die legaal te kopen is voor volwassenen, en valt onder de wet onder softdrugs. Als je er verslaafd aan raakt, kan je er bijna niet meer mee stoppen. Als je er verslaafd aan raakt, moet je geholpen worden om te stoppen. Harddrugs zijn vaak erg duur. Mensen die ze niet kunnen betalen, bijvoorbeeld omdat ze geen werk meer hebben, gaan stelen: vaak bij hun ouders of bij hun vrienden. Het is verboden om harddrugs te gebruiken. Als je door de politie gepakt wordt, moet je een taakstraf doen, en bestaat de mogelijkheid dat je de gevangenis in moet; dit is echter zeldzaam.

LSD

LSD is een van de krachtigste middelen die je humeur kunnen versterken en veranderen. LSD is kleurloos, smaakloos en geurloos. LSD wordt vaak gemaakt in papiertrips, dat zijn eetbare stukjes papier met een dunne laag LSD erop. Vloeibare LSD en poeder bestaat ook, alleen wordt dat niet vaak verkocht. De gevolgen van LSD:

 • Je kan hallucinaties krijgen.
 • Als je blij bent, ben je blijer dan normaal en als je verdrietig bent, ben je verdrietiger dan normaal.
 • Je krijgt grote pupillen
 • Soms word je er misselijk van
 • De temperatuur van je lichaam wordt hoger.

Cocaïne

Cocaϊne is wit poeder. Het komt uit de bladeren van de cocaplant, die in Zuid-Amerika groeit. Gevolgen van cocaïne zijn:

 • Heel veel zin om van alles te doen.
 • Je bent opgewekt en vrolijk.
 • Je hebt heel veel zelfvertrouwen.
 • Je ademt snel.
 • Je bent onrustig en snel bang.

Alcohol

Alcohol wordt verkocht in verschillende soorten dranken. De meeste alcohol ontstaat bij het vergisten van granen of fruitsoorten. Gevolgen van alcohol zijn:

 • Makkelijker praten.
 • Je emoties versterken.
 • Verlies van zelfcontrole.
 • Verlies van evenwicht.
 • Wazig/dubbel gaan zien.
 • Tijdelijk verlies van geheugen: je kunt na het drinken niet meer herinneren wat je tijdens het drinken hebt gedaan, maar dat is alleen het geval als je veel glazen alcohol hebt gedronken.

Heroïne

Deze soort drugs heet Heroïne

Heroïne is een zeer verslavende drug. Het hoort tot de opiaten: dit zijn stoffen die uit de papaverplant worden gehaald. Door het drogen van het melksap uit de zaadbollen van de plant ontstaan er brokkeltjes melksap. Dan doen ze bij die brokkeltjes melksap chemische stoffen en laten ze het verwarmen en dan krijg je een geelachtig spul dat je door een spuit in je bloed prikt. In Nederland zijn er tussen de 20000 en de 22000 heroïneverslaafden. Per jaar vallen er 75 heroïnedoden. De gevolgen van heroïne zijn:

 • Misselijkheid bij de eerste paar keren.
 • Je voelt je super gelukkig.
 • Duizeligheid en overal jeuk.
 • Als je kou vat pijn of honger hebt voel je dat niet meer.
 • Je bent ontspannen en kalm.
 • Pupillen worden klein.

Verkrijgen

Sommige jongeren, maar ook sommige volwassenen, gebruiken drugs. Ze komen daar in het begin meestal aan doordat ze het van hun vrienden, die al langer drugs gebruiken, krijgen of kopen. Je kunt drugs ook bij een coffeeshop of smartshop kopen. Dat is een door de overheid toegestaan/gedoogd verkooppunt. In een coffeeshop/smartshop kun je enkel softdrugs kopen. Om hier drugs te halen moet je minstens 18 jaar oud zijn.

Daarnaast zijn er ook zogenaamde dealers die drugs verkopen. Veel dealers kun je tegenkomen via je sociale netwerk (de mensen om je heen brengen je met zo iemand in aanraking) of bijvoorbeeld in een discotheek of op een festival. Dealers zijn strafbaar en worden opgepakt door de politie als die hen ziet handelen en/of verkopen. Drugs mogen namelijk niet buiten een coffeeshop verkocht of verhandeld worden. En harddrugs mogen helemaal nergens verkocht/verhandeld worden. Een dealer verkoopt meestal niet alleen soft-, maar ook harddrugs en meestal moet je er veel voor betalen. Niet elke dealer die je zomaar ergens tegenkomt is even betrouwbaar in de drugs die hij je verkoopt. Soms zitten er meer gevaarlijke stoffen in dan alleen de drugs en soms is de hoeveelheid drugs, die bijvoorbeeld in een pilletje zit, heel ongezond voor je. Dit kan heel gevaarlijk en soms zelfs levensbedreigend zijn. Je kunt je gekochte drugs, zoals pilletjes, ook laten testen op verschillende punten in Nederland. Welke punten dat zijn kun je op internet vinden.

Effecten

Sommige drugs verdoven je. Andere zorgen ervoor dat je je even lekker gaat voelen. Door de verdoving van drugs voel je ook de pijn en het verdriet niet. Bij sommige drugs, voornamelijk harddrugs voel je na het gebruik vervelend en word je sneller dan normaal boos. Het gelukkige/verdovende gevoel heet een "high"; een high kan veroorzaakt worden door drugs en sommige medicijnen. Als je afhankelijk wordt van een high om je goed te voelen, ben je verslaafd, omdat het voor mensen die verslaafd zijn moeilijk is om zich gelukkig te voelen zonder drugs te blijven gebruiken. Dit heeft nadelen op lange termijn omdat het vaak gebruiken van drugs schadelijk kan zijn voor je lichaam en geest. Het is dan ook verstandig niet zomaar aan drugs te beginnen, en je moet nooit vaak of regelmatig drugs gaan gebruiken, zeker niet als manier om je gelukkig te gaan voelen.

Als je erg vaak harddrugs gebruikt kan dat grote impact hebben op je lichaam. Je wordt heel mager je krijgt haaruitval, je tanden rotten. Je spieren verslappen en als het heel erg is kan je niet meer lopen. Dat betekent dus dat je geen geld meer kan stelen en dan kan je geen drugs meer kopen waardoor je afkickverschijnselen krijgt. Je voelt je dan heel ernstig ellendig en je kan er uiteindelijk dood aan gaan. Je raakt meestal je vrienden, familie en kinderen (als je die hebt) kwijt en als je je familie en vrienden kwijt raakt voel je je eenzaam en ga je weer meer drugs gebruiken om je fijner te voelen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Drugs&oldid=713868"