Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Dans

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Dansen is met je lichaam bepaalde bewegingen maken op de muziek en komt vaak voor in je leven. Iedere dag zien we dans: in tv-programma’s, in filmpjes, op YouTube en in reclames. Misschien volg je zelf wel danslessen of bezoek je wel eens een dansvoorstelling met school, je ouders of je opa en oma. Maar wat is dans precies? Dans is een manier om jezelf uit te drukken. Denk maar aan het spontane vreugdedansje dat je doet als je favoriete voetbalclub een doelpunt scoort, net zoals de spelers op het veld. Je gebruikt je lichaam als instrument om met beweging plezier en emotie uit te stralen. Mensen gebruiken deze expressievorm al zolang er leven op aarde is.

Soorten dansen

je hebt heel veel soorten dansen zoals:

Rekenen leren door te dansen

Dat klinkt leuk. Lekker bewegen en toch leren! Deans en Cohrssen zijn twee onderzoekers die onderzochten hoe vierjarige kinderen zich door de ruimte bewogen en welke bewegingen zij maakten. De kinderen gingen improviseren, ze mochten zelf bepalen hoe en waar ze naartoe dansten. Kinderen ontdekken door te dansen besef van tijd, vloeiendheid, ruimte en kracht. Het dansen helpt de kinderen om rekenkundige begrippen als hoog, laag, ver en dichtbij te begrijpen en dit helpt hen later bij het rekenkundig inzicht. Nog een andere onderzoeker, Henriquez heet hij, vroeg zich af of getallen gedanst kunnen worden. Hoe dan? Vraag je je misschien af. De kinderen die meededen aan het onderzoek van Henriquez dansten de vormen, de patronen, van getallen. Bijvoorbeeld bij het cijfer 8. Het maken van die ronde bewegingen helpen de kinderen bij het vormen van het beeld hoe een getal eruit ziet.

Voorbeeld in de klas

Workshop letters dansen

Dans helpt niet alleen bij het leren rekenen op school. Je kunt ook letters leren door dans. Letters zijn heel belangrijk bij het leren lezen. Dat doe jij ook. Jij hebt ook leren lezen. Wat zijn letters nou eigenlijk? Hoe zien ze eruit? Welke vormen hebben ze allemaal? Deze vragen worden onderzocht door de lettervormen te bekijken en ze na te doen met je lichaam. Met letters kun je met meerdere kinderen woorden maken. Je kunt de woorden met elkaar maken, maar ook alleen in opeenvolgende vormen. Op het plaatje is te zien hoe de kinderen van basisschool de Tweemaster dit doen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dans&oldid=538728"