Streetdance

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Streetdance is een verzamelnaam van dansvormen die niet zijn ontwikkeld in dansscholen, maar op straat, in clubs en middelbare scholen, vooral in de Verenigde Staten. Tegenwoordig kan het gezien worden als een onderdeel van de hiphop en funkdance stijlen, die hun oorsprong al in de zeventiger jaren hadden.

Het is een sport waarbij aspecten als improvisatie en aanmoediging van anderen een rol spelen, en er vaak een sterke sociale band met omstanders en mededansers is. Streetdance wordt in Nederland vaak op sportscholen geleerd.

Geschiedenis

Streetdance is ontstaan begin jaren '80 in New York. Vooral in de achterbuurten werd er veel op straat gedanst. Hier komt ook de naam vandaan. Deze dansers zijn vaak gekleed in "baggy clothes". Dit is ruim en dansbaar zittende kleding. In Europa brak streetdance pas door in de jaren '90. Deze stijl had veel invloed op mode, videoclips, graffiti, dj's, rappers, scratchers etc. De ene na de andere film kwam uit met daarin veel aandacht voor de streetdance-cultuur. Bij streetdance zijn veel bewegingen gericht op bewegingen uit videoclips. Streetdance verandert hierdoor eigenlijk continue. De streetdance bewegingen zijn vaak vrij losjes en komen heel luchtig over. Er wordt meestal op heel snelle muziek gedanst, waardoor het een flitsend effect heeft. Een van de bekendste bewegingen is de snake. Deze is gebaseerd op de lenigheid van een slang. Het is hierbij eigenlijk de bedoeling dat men als het ware met zijn lichaam "rolt". Streetdance is "bouncen op de beat". Streetdance dans je vooral op hiphop en R&B muziek. Een van de grootste inspiratiebronnen voor streetdance was MC Hammer, een oldschool rapper bekend om zijn danspasjes.

warming-up

Voordat je nieuwe danspassen oefent, doe je een warming-up. Je spieren wennen dan aan de bewegingen en je krijgt geen kramp. De warming-up kun je in 10 minuten doen.

Bij de warming-up doe je terwijl ook wat strech oefeningen dat betekent dat je je opwarmt

isolatie-oefeningen hoofd

stap 1 draai je hoofd naar rechts. stap 2 draai je hoofd terug naar voren. stap 3 draai je hoofd naar links. stap 4 laat je hoofd hangen, kin op je borst. stap 5 kijk weer naar voren. stap 6 kijk omhoog, met je hoofd in je nek.

hip-hop beweging 1

stap 1 je staat met benen wijd, armen gebogen op je schouderhoogte en vuisten maken. stap 2 zet je linkervoet voor je rechter been, dan krijg je een kruis. strek je armen alsof je een klap uitdeelt. stap 3 ga weer verder met stap 1 maar zet nu je rechtervoet schuin voor je linkervoet.


De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Streetdance&oldid=567673"