Mode

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Een van de bekendste modeontwerpers is Coco Chanel. Hier een van haar creaties. Over haar en andere bekende modeontwerpers vind je informatie in de Categorie:Modeontwerper.

Mode is Frans voor manier of wijze. In het Nederlands wordt het woord gebruikt als iets op een bepaald moment aantrekkelijk gevonden wordt. Vaak heeft mode betrekking op kleding, schoenen, make-up en draagbare dingen, zoals een horloge of sieraad. Ook het uiterlijk van de mens, zoals een kapsel, kan hier toe worden gerekend. Stijlen in de kunst zijn ook aan mode onderhevig en mode in de zin van kleding, schoenen, sieraden en dergelijke kun je rekenen tot de toegepaste kunst. In mindere mate wordt mode ook gebruikt in andere takken, zoals auto's of woningen.

Mode verandert vaak. Het is echter niet duidelijk hoelang een modetrend aanhoudt; sommige houden een paar maanden aan en andere een paar jaar. Mode is geen nieuw begrip; het bestaat namelijk al sinds de Oudheid. Griekse standbeelden laten bijvoorbeeld het ideale lichaam zien. Door de eeuwen heen zijn er enorm veel modetrends geweest. Vanaf de jaren vijftig zien we ook dat er meer modetrends zijn geweest en dat mode ook sneller wisselt.

Verschillen met vroeger

Al vanaf het moment dat de mens zijn naaktheid ging bedekken kun je spreken van een zekere mode. Natuurlijk was kleding en schoeisel in de eerste plaats een vorm van bescherming tegen de weersinvloeden. Elk tijdperk en elke gemeenschap daarna kende zijn eigen vormen en aanpassingen, afhankelijk van de beschikbare middelen en kennis van technieken voor het maken van kleding en schoeisel. Al in de Egyptische oudheid ontstaan er kledingstijlen, verschillende haardrachten, make-up, sieraden en andere accessoires waarmee men zich kon onderscheiden van de ander. Vaak was de dracht gekoppeld aan bepaalde rangen en standen binnen de samenleving, of bepaalde functies. Elk volk in elke periode had zo zijn eigen stijlen of mode, zou je kunnen zeggen. Elk tijdperk (zie ook bij kunst) is dan ook aan de kledingstijl te herkennen. Veel daarvan zien we nog terug op de bewaard gebleven schilderijen en tekeningen. De term klederdracht is ook afgeleid van de verschillende drachten door de eeuwen heen. Ook nu nog zie je bijvoorbeeld in de jongerencultuur dat men zich een eigen kledingstijl aanmeet om zich te kunnen onderscheiden of zelfs af te zetten tegen de voorgaande generatie of de autoriteiten. Dit wordt ook wel Avant-garde genoemd.

Als je vroeger kleren nodig had dan ging je naar de kleermaker; tenminste als je rijk was. Natuurlijk werd er wel opgelet of het wel in de mode was maar zo erg keken ze daar niet naar. Voor de Franse Revolutie wilde iedereen kleren hebben zoals de Fransen zelf. Na de Revolutie was dat afgelopen en keken ze naar wat er in Engeland in de mode (populair) was. De laatste 50 jaar is Parijs weer belangrijker geworden. Mensen die weinig geld hadden, moesten hun eigen kleding maken of ze kregen de oude kleding van de rijken. De allerarmste mensen droegen vodden of lappen stof die ze hadden gekregen.

Ongeveer in het jaar 1889 werd de naaimachine uitgevonden. Rijke mensen vonden de uitvinding maar niks: ze bleven maar naar de kleermaker gaan. Toen kwam de industriële revolutie: er kwamen steeds meer fabrieken die textiel maakten. Daarvan werd confectiekleding gemaakt. Die had alleen bepaalde standaardmaten. De kledingfabrieken wilden veel verkopen. Daarom gingen ze dingen bedenken en ontwerpen om hun kleding leuker te maken. Ze gingen ook leuke kleuren stoffen in de kleding te gebruiken, want vroeger hadden veel mensen alleen maar rood, zwart en wit aan. Ook gingen de mensen meer verdienen. Er werd toen zelfs kleding voor kinderen gemaakt. Er kwamen machines die wel 40 lappen stof in een keer konden snijden (knippen). Zo werden er veel meer broeken, jurken, truien, enz. gemaakt. Daarna kwam de spijkerbroek, een broek van spijkerstof in alle kleuren maar de bekendste, en dat is in onze tijd nog steeds, was de blauwe spijkerbroek, 'blue jeans' op zijn Engels. Er werden en worden er nog steeds miljoenen gemaakt.

Tegenwoordig komt confectiekleding vaak uit lagelonenlanden waar de mensen die het maken nogal eens veel te veel uren per dag moeten werken (ook kinderen!). Ze krijgen er dan ook nog te weinig geld voor om goed van te kunnen leven.

Soms 'afgekeken' van vroeger

Nu komt de mode van vroeger zelfs al weer een beetje terug met ouderwetse patronen of van die pofmouwen!

Als je goed nadenkt komt de mode van vroeger dus steeds weer terug, maar misschien dan net weer een beetje anders.

Programma's over mode

Tegenwoordig hebben ze ook programma's over mode of over modellen bijvoorbeeld:

  • American next Topmodel
  • The Fashion show
  • Benelux next Topmodel.
  • Mode politie 2.0
  • Hip voor Nop

Sociale media

Tegenwoordig spelen ook sociale media, zoals Instagram, YouTube en TikTok een rol bij de mode. Zo zijn daarop influencers te volgen. Zij geven vaak voorbeelden, die mensen dan gaan volgen. Ook hebben beroemdheden een rol bij wat er in de mode komt. En er zijn trendwatchers, dat zijn mensen die een idee hebben wat de mensen over niet al te lange tijd zullen gaan dragen.

Allerlei soorten mode

Eigenlijk als je goed nadenkt heb je verschillende soorten mode:

Nagelmode

Nagels hebben ook met mode te maken, je lakt, knipt, maakt ze schoon. Als je jouw nagels knipt dan voel je er niks van, want dat deel van de nagel is dood. De nagelmode maakt gebruik van bijvoorbeeld nagellak om de nagels mooier te maken. Tevens zijn er nepnagels om ze langer te maken.

Haarmode

Natuurlijk heeft haar ook met mode te maken. Je haar is ook dood daarom voel je er niks van als je naar de kapper gaat. Ook kan je je haar laten kleuren. Veel mensen doen dat als ze grijs haar hebben. Vaak wordt dit ook gedaan als de klanten niet tevreden met hun haar zijn. Ook de manier van dragen heeft te maken met haarmode. Haar kun je immers los dragen, met een klem, stokjes, in een staart, etc. Er zijn ook enorm veel producten voor de verzorging van het haar, zoals shampoo, en producten om het in model te brengen, zoals haargel. De structuur van het haar kan ook worden aangepast, door bijvoorbeeld de krultang.

Schoenmode

De schoenmode richt zich op de schoenen. Dit heeft deels met de kleding te maken, aangezien deze moet matchen: ze moeten bij elkaar passen. Er zijn verschillende soorten schoenen en in verschillende kleuren met verschillende (of geen) motieven.

Make-up mode

Make-up is ook voor sommige mensen belangrijk. Ze willen er goed of te wel knap uitzien voor als ze naar een disco gaan of op bezoek. Make-up wordt hoofdzakelijk door vrouwen gedragen, maar ook mannen dragen het. Make-up heeft als doel iets op het gezicht uitdrukken (accentueren) of iets te verbergen. Voorbeelden van make-up zijn lippenstift, mascara, oogschaduw en rouge.

Modemerken

Modemerken of modeontwerpers spelen in op wat gewild is. Aan de andere kant kunnen ze ook trendzettend zijn. Voorbeelden van modemerken:

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mode&oldid=785540"