Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Mode

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een van de bekendste modeontwerpers is Coco Chanel. Hier een van haar creaties.

Mode is Frans voor manier of wijze. In het Nederlands wordt het woord gebruikt als iets op een bepaald moment aantrekkelijk gevonden wordt. Vaak heeft mode betrekking tot kleding, schoenen, make-up en draagbare dingen, zoals een horloge of sieraad. Ook het uiterlijk van de mens, zoals een kapsel, kan hier toe worden gerekend. In mindere mate wordt mode ook gebruikt in andere takken, zoals auto's of woningen.

Mode veranderd vaak. Het is echter niet duidelijk hoelang een modetrend aanhoudt; sommige houden een paar maanden aan en andere een paar jaar. Mode is geen nieuw begrip; het bestaat namelijk al sinds de Oudheid. Griekse standbeelden laten bijvoorbeeld het ideale lichaam zien. Door de eeuwen heen zijn er enorm veel modetrends geweest. Vanaf de jaren vijftig zien we ook dat er meer modetrends zijn geweest en dat mode ook sneller wisselt.

Verschillen met vroeger

Als je vroeger kleren nodig had dan ging je naar de kleermaker; tenminste als je rijk was. Natuurlijk werd er wel opgelet of het wel in de mode was maar zo erg keken ze daar niet naar. Voor de Franse Revolutie wilden iedereen kleren hebben zoals de Fransen zelf. Na de Revolutie was dat dan afgelopen en keken ze naar de Engeland. De laatste 50 jaar is Parijs weer belangrijker geworden. Mensen die weinig geld hadden, moesten hun eigen kleding maken of ze kregen de oude kleding van de rijke. De allerarmste mensen droegen votten of lappen stof die ze hadden gekregen. Ongeveer in het jaar 1889 werd de naaimachine uitgevonden. Rijke mensen vonden de uitvinding van het naaimachine maar niks ze bleven maar naar de kleermaker gaan. Toen kwam de industriële revolutie er kwamen steeds meer fabrieken. De kledingfabrieken wilden veel verkopen daarom gingen ze dingen bedenken en ontwerpen voor hun kleding leuker te maken. Ze gingen ook leuke kleuren stoffen in de kleding te gebruiken, want vroeger hadden veel mensen rood zwart en wit aan. Ook verdiende de mensen veel meer. Er werd toen zelfs kleding voor kinderen gemaakt. Er kwamen machines die wel 40 lappen stof in een keer konden snijden (knippen). Zo werden er veel meer broeken, jurken, truien, enz. Daarna kwam de spijkerbroek, een broek van spijkerstof in alle kleuren maar de bekendste en dat is in onze tijd nog steeds was de Blauwe spijkerbroek. Er werden en worden er nog steeds miljoenen gemaakt.

Nu komt de mode van vroeger al een beetje zelfs weer terug met ouderwetse patronen of van die pofmouwen als je dus goed nadenkt komt de mode van vroeger weer terug. Tegenwoordig hebben ze ook programma's over mode of over modellen bijvoorbeeld:

  • American next Topmodel
  • The Fashion show
  • Benelux next Topmodel.
  • Mode politie 2.0
  • Hip voor Nop

Tegenwoordig speelt ook social media, zoals Instagram en YouTube, een rol bij de mode. Ook hebben beroemdheden een rol bij wat er in de mode komt.

Allerlei soorten mode

Eigenlijk als je goed nadenkt heb je verschillende soorten mode:

Nagelmode

Nagels heeft ook met mode te maken, lakt, knipt, verschoont ze. Als je jouw nagels knipt dan voel je er niks van, want dat deel van de nagel is dood. De nagelmode maakt gebruik van bijvoorbeeld nagellak om de nagels mooier te maken. Tevens zijn nepnagels om ze langer te maken.

Haarmode

Natuurlijk heeft haar ook met mode te maken. Je haar is ook dood daarom als je naar de kapper gaat voel je er niks van. Ook kan je je haar laten kleuren veel mensen doen dat voor als ze grijs haar hebben. Vaak wordt dit ook gedaan als de klanten niet tevreden met hun haar zijn. Ook de manier van dragen heeft te maken met haarmode. Haar kun je immers los dragen, met een klem, stokjes, in een staart, etc. Er zijn ook enorm veel producten voor de verzorging van het haar, zoals shampoo, en producten om het in model te brengen, zoals haargel. De structuur van het haar kan ook worden aangepast, door bijvoorbeeld de krultang.

Schoenmode

De schoenmode richt zich op de schoenen. Dit heeft deels met de kleding te maken, aangezien deze moet matchen. Er zijn verschillende soorten schoenen en in verschillende kleuren met verschillende (of geen) motieven.

Make-up mode

Make-up is ook voor sommige mensen belangrijk. Ze willen er goed of te wel knap uitzien voor als ze naar een disco gaan of op bezoek. Make-up wordt hoofdzakelijk door vrouwen gedragen, maar ook mannen dragen het. Make-up heeft als doel iets op het gezicht uitdrukken (accentueren) of iets te verbergen. Voorbeelden van make-up zijn lippenstift, mascara, oogschaduw en rouge.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mode&oldid=650389"