Influencer

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Influencer, eigenlijk een Engels woord, kun je vertalen met 'beïnvloeder'. Influencers zijn mensen die veel invloed hebben op wat je doet of wat je koopt, of in ieder geval dat proberen te krijgen.

Influencer-marketing

Sinds de opkomst van sociale media zoals YouTube, TikTok en Instagram zijn er allerlei nieuwe vormen van reclame ontstaan zoals die door middel van influencers. Influencers hebben veel volgers op sociale media en zijn vaak een voorbeeld voor anderen. Daardoor kunnen ze mensen beïnvloeden en overhalen om dingen leuk te vinden en te kopen. Dit heet influencer-marketing. Marketing is het in de markt zetten van een nieuw product of het bevorderen van de verkoop van bestaande producten.Ze lijken veel op vloggers.

Sinds 1 juli 2022 zijn de regels voor influencers in Nederland strenger geworden. Lees hierover op socialemediamonteur.nl. Het lastige is dat die regels over reclame nog niet helemaal duidelijk zijn en influencers nog geen boete krijgen als ze zich niet aan de regels houden. Daardoor blijft reclame op sociale media soms nog moeilijk te herkennen.

Wanneer is er sprake van influencer-marketing?

Er bestaan verschillende vormen:

  • Betaalde samenwerking, promotie, mede mogelijk gemaakt door Influencers worden door een bedrijf gevraagd om een betaalde samenwerking aan te gaan. Dat heet ook wel promotie of 'mede mogelijk gemaakt door...'. Een bedrijf betaalt een influencer geld en zij laten dan een product zien, doen er een challenge mee of gaan naar een evenement of plek om mensen te laten zien hoe leuk dat is. Als je in een video of post betaalde samenwerking, promotie of mede mogelijk gemaakt door, hoort of ziet of dit staat in de beschrijving, dan weet je dat het reclame is.
  • Sponsoring Een influencer kan ook gesponsord worden door een bedrijf. Ook dan krijgt een influencer geld om in een video of post een product van een bedrijf te gebruiken of ergens naar toe te gaan. Als je in een video of post #spon, #sp of #partner ziet, dan maakt dat duidelijk dat het reclame is.
  • Advertentie, advertorial of partnerbijdrage Een ander woord voor reclame is advertentie. Dus ook als je #ad voorbij ziet komen of het woord advertentie of advertorial hoort of ziet, heb je te maken met reclame. Een advertorial en een partnerbijdrage zien er meestal uit als bijvoorbeeld een gewoon artikel in een krant, maar ze zijn gemaakt door of voor een bedrijf. Het kan ook voor een instelling zoals een museum zijn of voor een goed doel, zoals voor giro 555 als er ergens een ramp is gebeurd. Wél hoort een dergelijke aanduiding erbij te staan.
  • Sluikreclame Als een influencer betaald wordt door een bedrijf om een product of bestemming te promoten dan moet hij of zij duidelijk maken aan volgers en kijkers dat het om reclame gaat. Hetzelfde geldt als een influencer iets gratis krijgt en daar een post of video over maakt. Als een influencer reclame maakt en hij of zij vermeldt of zegt dat niet, dan spreken we over sluikreclame. Nog steeds zijn er veel influencers die sluikreclame maken.

Tip!

Gebruik je gezonde verstand: geloof en doe niet alles blindelings wat influencers beweren dat goed voor je is, al hebben ze megaveel volgers. En ook niet als anderen die je zelf kent dat wel doen.

Probeer ook eerst méér informatie te krijgen.

Video's

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Influencer&oldid=824740"