Make-up

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Voorbeelden van make-up

Met make-up worden allerlei producten bedoeld die mensen gebruiken om er mooier uit te zien. De meeste meisjes en vrouwen gebruiken om mooi te zijn, maar sommige mannen gebruiken het ook. Ze gebruiken ook vaak make-up voor het netjes zijn ze gebruiken ook bij mooie sporten zoals: synchroonzwemmen, dansen, kunstschaatsen en ballet. Acteurs in films of toneelstukken gebruiken soms veel make-up om er niet alleen mooier, maar soms ook echt anders uit te zien. Dat soort make-up wordt schmink genoemd.

Bekende soorten make-up zijn bijvoorbeeld lippenstift, oogschaduw, mascara, nagellak enz.

Productie

Voordat make-up in de winkel ligt, wordt het grondig getest. Eerst hebben de mensen van de afdeling marketing een plan bedacht en gaan ze er mee bezig. Ze proberen te voorspellen wat volgend jaar de meest populairste kleur is. Met de ideeën gaan ze naar het laboratorium. Hier wordt gekeken of de make-up gemaakt kan worden. Daarna moet de make-up uitgebreid getest worden. Hij moet goed blijven zitten, hij mag de lippen niet uitdrogen en hij moet een kleur hebben of glans. De verpakking moet mooi zijn want dan kopen meer mensen hun make-up; Het wordt dan aantrekkelijker

Sommige merken worden op dieren getest, maar sommige merken ook niet. Het testen van producten op dieren gaat voor veel mensen erg ver en daarom zijn er ook speciale organisaties die dit onder de aandacht proberen te brengen. De merken die niet testen op dieren spelen in op deze mensen, om zo de omzet te verhogen en iets goeds te doen voor de maatschappij.

Ook over de verpakking van make-up wordt goed nagedacht. Die moet er niet alleen mooi uitzien, maar het product ook beschermen tegen bacteriën en tegen beschadigingen. Mensen die de verpakking maken denken ook na over of mensen het wel zullen kopen.

Soorten make-up

Hieronder een paar voorbeelden van make-up:

Hiernaast bestaan er nog veel meer soorten make-up!

Make-upmerken

Er zijn veel merken van make-up:

  • Maybellin New York
  • Bourjours Paris
  • Lóreal Paris
  • Maxfactor
  • Miami
  • Miss Helen
  • John Frieda

Nadelen van make-up

Make-up is wel mooi om je mee op te maken, maar er zitten ook nadelen aan. Als je make-up hebt opgedaan, moet je het er in de avond voor je gaat slapen of eerder, wel afhalen. Dat kan met oogreinigingsdoekjes om mascara, eyeliner, oogschaduw en oogpotlood weg te halen. Rouge en blush kun je beter doen met een washandje of een natte doek. Als je make-up er niet afhaalt, kunnen je poriën (piepkleine gaatjes in je huid) verstopt raken en dan gaat je huid irriteren. Nagellak haal je weg met nagellakremover, maar nagellak kun je wel gewoon laten zitten. Ook een nadeel is als je je oogmake-up er niet afhaalt voor het slapen, je de volgende morgen wakker wordt met zwarte kringen om je ogen, en die krijg je er moeilijk af. En als je wilt gaan douchen met make-up omdat je ergens super snel en mooi moet zijn loopt alles uit.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Make-up&oldid=650222"