Help mee! Maak een account of meld je aan.

Wij wensen onze lezers een fijne Koningsdag!

YouTube

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Het logo van YouTube

YouTube is een website zonder winstoogstmerk waar iedereen filmpjes (vlogs) kan uploaden, bekijken en delen. Het is de bekendste videosite die er is. YouTube-video's kunnen worden voorzien van [tags] (trefwoorden) waardoor je ook naar andere filmpjes uit dat genre kan kijken.

YouTube is een uitstekend alternatief voor beginnende filmmakers; vele mensen, zoals de Nederlandse Tim Smit en anderen worden regisseur door een filmpje op YouTube. Ook worden sommige zangers/zangeressen beroemd door YouTube; een voorbeeld daarvan is de Nederlandse Esmée Denters. Ook de wereldberoemde Justin Bieber is bekend geworden door Youtube

Geschiedenis

YouTube is in februari 2005 [1] opgericht door de medewerkers van PayPal. De makers van YouTube zijn Chad Curly, Steve Chen en Jawed Karim. Zij waren al vroeg actief in de computerindustrie. YouTube was vroeger een datingsite. De bedoeling was dat mensen een filmpje zouden uploaden en vervolgens iets over henzelf zouden vertellen om daarna een partner te vinden. Dit pakte niet uit zoals bedoeld want al gauw gingen mensen filmpjes maken die niet volgens het idee van de eigenaars/ontwikkelaars van de site waren. Zo gingen ze bijvoorbeeld homevideo's uploaden. De filmpjes verwijderen had echter geen zin, het waren er gewoon te veel. Dus besloten de site-eigenaars de verlovingssite te veranderen in een communitysite (de YouTube zoals we het nu kennen). YouTube was in 2006 verkozen tot beste site van het jaar. De site is ook in dat zelfde jaar overgenomen door Google. De eerste video op YouTube heette: Me at the zoo.

Het uploaden van een video

Voor het uploaden van een video moet je eerst een Google-account hebben en daarna een YouTube-account geregistreerd hebben. Als je dat (al) gedaan hebt klik je gewoon op de link Uploaden en klaar ben je! Als je dat doet moet je wel eerst een filmpje hebben gemaakt. Het uploaden kan van 5 minuten tot een half uur duren.

Auteursrechtschending

Dit is een probleem waar vrijwel alle gebruikers van YouTube mee te maken hebben. Stel je voor: je hebt een video gemaakt met beelden van films en muziek van een bekende zanger(es). Omdat je de rechten hiervoor niet hebt betaald wordt ofwel je video verwijderd of je krijgt een audioswap. Dat houdt in dat je muziek verwijderd wordt en dat je er andere muziek voor in de plaats krijgt. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld een video van iemand anders in je eigen video gebruikt. Dat mag niet, de eigenaar van de video die je in je eigen video gebruikt kan de video rapporteren. YouTube kan dan die video verwijderen.

Als je meer van dit soort auteursrechtschendingen pleegt, kan je 2 weken niet uploaden. Of je kanaal kan zelfs helemaal worden verwijderd.

Populairste YouTuber ter wereld

De populairste YouTuber (dus met het bekendste kanaal) ter wereld is PewDiePie. Met maar liefst 52 miljoen abonnees heeft hij het absolute record behaald. (Zijn abonnee-aantal groeit erg snel dus het kan niet altijd correct zijn!)

Meeste Likes op een video

De video met de meeste likes is Wiz Khalifa - [See You Again] ft. Charlie Puth en heeft ongeveer 11.8 miljoen likes!

Meeste Dislikes op een video

De meest gehate video is [Baby] - Justin Bieber! Deze video heeft ongeveer 7.2 miljoen Dislikes gevolgd door de trailer van Call of Duty Infinite Warfare met ongeveer 3.3 miljoen dislikes

Bekendste Nederlandstalige YouTuber

De bekendste Nederlandstalige YouTuber is op dit moment Enzo Knol. Hij heeft bijna 1,5 miljoen abonnees. Ook het kanaal StukTV dat wordt gepresenteerd door: Giel de Winter, Stefan Jurriens en Thomas van der Vlugt, kreeg enige tijd later 1 miljoen abonnees. Dylan Haegens heeft ook later de 1 miljoen abonnees gehaald en daarna ook DagelijksHaaDee dat wordt gepresenteerd door Milan Knol. Het bekendste Nederlandse YouTube-kanaal is Kwebbelkopzijn echte naam is Jordi en met zijn Engelstalige video's heeft hij ruim 5 miljoen abonnees behaald.

Best bekeken video

Op dit moment is PSY's video-clip Gangnam Style nummer 1. De video is zo'n 2 miljard keer bekeken.

Geld verdienen

Sommige YouTube'ers verdienen geld met YouTube. Als jij nu een account zou aanmaken zou je nog geen geld verdienen, omdat je video's nog niet zo veel bekeken worden. Als je eenmaal meer dan 1000 kijkers hebt en genoeg likes (want per 1000 kijkers krijg je een euro) kan je met YouTube geld verdienen. Ook moet je lid zijn bij een netwerk. De meeste Nederlandse YouTubers zitten bij Divimove.

Slagzin

De slagzin van de site is YouTube: Broadcast Yourself.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=YouTube&oldid=508093"