Horloge

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een polshorloge

Een horloge is een klein klokje dat je om je pols kunt doen (polshorloge). Vroeger waren horloges meestal zakhorloges, die aan een kettinkje vastzaten en in een vestzakje werden gedragen. Iemand trok dan het horloge aan het kettinkje tevoorschijn, keek erop en sprak dan: "Jeetje! Zo laat al weer!"

De hoofdfunctie van een horloge is dat je er de tijd op kunt aflezen, maar sommige horloges geven ook de datum, kunnen gebruikt worden als stopwatch of hebben een wekker- of alarmfunctie.

Elektronisch

Bulova introduceerde in 1960 het eerste elektronische horloge, een horloge zonder radertjes en veertjes dus. Dat was gebaseerd op de stemvorktechnologie. Seiko kwam in 1969 met het eerste elektronische kwartshorloge.

Analoog en digitaal

De meeste horloges zijn analoog (met wijzers), maar sinds de jaren 70 van de vorige eeuw zijn ook digitale horloges in zwang. Die geven de tijd aan in cijfers, bijvoorbeeld 20:15 voor kwart over acht 's avonds. Het eerste digitale horloge met led-aanduiding was van Pulsar in 1972. Het eerste digitale horloge met lcd-aanduiding werd door de firma Casio op de markt gebracht in 1974.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Horloge&oldid=744508"