Andrew Jackson

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Andrew Jackson
Andrew jackson head.jpg
Andrew Jackson
Naam voluit
Geboren 15 maart 1767
Geboren te Lancaster County, South Carolina
Overleden 8 juni 1845
Overleden te Nashville, Tennessee
Gehuwd met Rachel Jackson
Relatie met
Partij Democratische Partij
Religie Presbyterianisme
Stroming
Functie 7e president van de Verenigde Staten
Aantreden 4 maart 1829
Aftreden 4 maart 1837
Voorganger John Quincy Adams
Opvolger Martin Van Buren
Functie(s)
7e president van de Verenigde Staten
Senator voor Tennessee
1e gouverneur van Florida
Afgevaardigde voor Tennessee
Portaal Portal.svg Politiek

Andrew Jackson (Waxhaw, South Carolina, Verenigde Staten, 15 maart 1767 - Nashville, Tennessee, Verenigde Staten, 8 juni 1845), was de zevende president van Amerika. Hij regeerde tussen 1829 en 1837. Andrew Jackson was de opvolger van John Quincy Adams en de voorganger van Martin Van Buren.

Andrew Jackson was één van de oprichters van de Democratische Partij. Hiermee was Jackson ook de eerste president van deze partij. Zijn bijnaam was Old Hickory, een uitdrukking in de VS om een sterk, taai mens aan te geven (een compliment dus).

Jeugd

Een portret

Op 15 maart 1767 werd Jackson geboren. Waar weten we niet, aangezien dit nergens te vinden. Jackson zou, volgens zichzelf, uit South Carolina komen. Tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog was Jackson op 13-jarige leeftijd koerier. In 1780 werd hij samen met zijn twee broers gevangengenomen door de Engelsen. Tijdens zijn gevangenschap zou hij geweigerd hebben om de schoenen van een Engelse officier te poetsen. De officier zou hem hebben geslagen met een sabel, waardoor hij een litteken had aan zijn linkerhand en op zijn hoofd. Ook liep hij tijdens zijn gevangenschap de pokken op. Jackson overleefde de ziekte, maar zijn broer niet. Jacksons ouders en broer zouden zijn vermoord door de Engelsen. Hierdoor kreeg hij een afkeer voor Engelsen, mede door zijn gevangenschap. Jackson zou hierdoor de laatste president van de VS worden die meegevochten had tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Ook was hij de tweede president die een krijgsgevangene is geweest, George Washington was de eerste.

Politiek

In 1796 werd Jackson lid van het Congress van de staat Tennessee. Een jaar later werd hij daar senator. Tussen 1798 en 1804 was hij lid van het Hoge gerechtshof van diezelfde staat. Tijdens de Oorlog van 1812 was hij commandant. Hij vernietigde de Engelsen met de Slag bij New Orleans in 1815. In 1814 vocht hij tegen een indianenstam, die zich niet aan de Amerikanen wilden onderwerpen. In 1818 verwierf hij de staat Florida. In 1821 werd hij gouverneur van die staat en van 1823 tot 1825 was hij senator daar. Uiteindelijk werd hij in 1828 president en in 1832 werd hij herkozen. Jackson zorgde ervoor dat alle indianen die in het oosten woonden naar het westen van de Mississippi moesten verhuizen. In 1837 werd hij opgevolgd door Martin Van Buren. Uiteindelijk stierf Andrew Jackson op 8 juni 1845 aan tuberculose, hartfalen en longoedeem. Jackson werd 78 jaar oud.

Aanslag

Toen Jackson in 1935 de begrafenis van een congreslid bijwoonde, werd er een aanslag op hem gepleegd. De werkeloze Richard Lawrence wilde Jackson neerschieten met een pistool, maar dit weigerde. Het tweede pistool weigerde ook. Jackson twijfelde geen moment en sloeg met zijn wandelstok op de man in tot dat hij overmeesterd was. Lawrence werd vrijgesproken, maar moest naar een psychiatrische inrichting. Waarom de aanslag is gepleegd is nog altijd onduidelijk. Volgens Jackson zaten zijn tegenstanders erachter. Jackson was namelijk tegen de Nationale Bank.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Andrew_Jackson&oldid=468933"