Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Great Society

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johnson tekent de wet die medicare (zorgverzekering voor ouderen) mogelijk maakte in bijzijn van oud-president Harry S. Truman.

De Great Society (Engels voor Geweldige samenleving) is de naam voor een reeks van sociale plannen van de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson. De plannen zijn grotendeels tussen 1964 en 1965 uitgevoerd. De Great Society had als doel om armoede en ongelijkheid te bestrijden. De plannen richtten zich op gezondheidzorg en onderwijs, maar ook de bestrijding van armoede op het platteland en problemen in steden. De meeste van deze plannen zijn uitgevoerd hoe Johnson ze wilden, hoewel andere plannen in mindere mate zijn uitgevoerd. De Great Society was onderdeel van Johnsons strijd tegen armoede.

De Great Society was geïnspireerd door de New Deal van president Franklin D. Roosevelt. Johnson wilde deze plannen uitbreiden. De New Deal was namelijk zo uitgevoerd dat bijna alleen blanke Amerikanen er vooral aan hadden. Dit kwam door de rassensegregatie, de scheiding tussen Afro-Amerikanen en blanke Amerikanen. Afro-Amerikanen waren hierdoor over het algemeen armer dan blanke Amerikanen. Toch wilde Johnson ook voor armere blanke Amerikanen de situatie verbeteren, bijvoorbeeld op het platteland. Daarnaast wilde Johnson het openbaar vervoer verbeteren. Dit leidde tot de aanleg tot de eerste (en tot op heden enige) hogesnelheidslijn tussen Washington D.C. en New York City. Ook wilde Johnson milieuvervuiling aanpakken.

Op de plannen van de Great Society was veel kritiek, aangezien de Vietnamoorlog enorm veel geld kostte. Het Amerikaans Congres wilde hierdoor niet nog meer geld uitgeven. Daardoor werden bepaalde plannen in mindere mate uitgevoerd. Toch is het grootste gedeelte uitgevoerd en nog altijd zijn veel Amerikanen hiervan afhankelijk. Voorbeelden zijn medicare, medicaid en federale financiering van onderwijs. De plannen waren populair en werden ook onder de Republikeinse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford uitgebreid.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Great_Society&oldid=688110"