Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

James Madison

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
James Madison
James Madison.jpg
James Madison
Naam voluit
Geboren 16 maart 1751
Geboren te Port Conway, Virginia
Overleden 28 juni 1836
Overleden te Montpelier, Virginia
Gehuwd met Dolley Madison
Relatie met
Partij Democratisch-Republikeinse Partij
Religie Episcopalisme
Stroming
Functie 4de president van de Verenigde Staten
Aantreden 4 maart 1809
Aftreden 4 maart 1817
Voorganger Thomas Jefferson
Opvolger James Monroe
Functie(s)
4de president van de Verenigde Staten
5de minister van Buitenlandse Zaken
Afgevaardigde voor Virginia
Portaal Portal.svg Politiek

James Madison (Port Conway, Virginia, Verenigde Staten, 16 maart 1751 - Montpellier, Virginia, 28 juni 1836) was de vierde president van Amerika. Daarnaast was hij één van de ondertekenaars van de Amerikaanse grondwet en minister van Buitenlandse Zaken.

Jeugd

James Madison werd geboren als oudste kind van James Madison Sr. en Eleanor Nellie Conway. Zijn ouders hadden een tabakplantage. James kreeg thuisonderwijs. In 1769 vertrok hij naar de Princeton-universiteit. Hier studeerde hij geschiedenis, rechten en openbaar bestuur. In 1771 studeerde hij af. Hierna keerde hij terug naar zijn vaders landgoed. Hier bleef hij van 1772 tot en met 1775. In deze tijd kreeg hij meer interesse in politiek en bestuur. Hij besefte zich dat de Dertien Koloniën onafhankelijk moesten worden van Engeland. Vanaf 1776 was James lid van de Constitutionele Conventie van de staat Virginia. Hier werkte hij nauw samen met Thomas Jefferson.

Father of the Constitution

James Madison tijdens de Oorlog van 1812.

In 1779 werd Madison lid van het Continental Congress. Hij nam deel namens de staat Virginia. Aan het einde van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog werd hij belangrijker. Madison wilde de Articles of Confederation veranderen. Hij organiseerde een bijeenkomst in Annapolis in Maryland. Het was geen succes en er kwamen maar vier van de (toen nog) dertien staten. De tweede vergadering in Philadelphia was meer een succes. Toen kwamen alle staten. Daarnaast was er nog de Bill of Rights. Dit moest onderdeel worden van de grondwet en zo waren er voor dat burgers bepaalde rechten kregen. Madison was in het begin tegenstander, maar in de loop der tijd werd hij één van de grootste voorstanders van de wet. De wet is echter er afgekeurd. Pas in 1992, dat is meer dan 150 jaar later, werd de wet toch aangenomen.

President

In 1808 werd kandidaat om president te worden van de Verenigde Staten. Madison won de verkiezingen van Charles Cotesworth Pinckney met 122 van de 175 stemmen. George Clinton werd zijn vicepresident. Op 4 maart 1809 werd Madison beëdigd, hiermee was hij officieel president geworden. Toen Madison president werd, werd de relatie tussen Groot-Brittannië en Frankrijk steeds slechter. Hij zorgde voor de Non-Intercourse Act, hierdoor werd er geen handel meer gevoerd met deze twee landen. Het wet zorgde voor een slechte relatie tussen Amerika en Groot-Brittannië. De minister van Buitenlandse Zaken, James Monroe, probeerde te onderhandelen. Er was geen verandering en er ontstond een nieuwe oorlog. Ook de leden van het congres wilden een oorlog. Op 17 juni 1812 werd officieel de oorlogsverklaring getekend, hierdoor ontstond de Oorlog van 1812. De Verenigde Staten waren slecht voorbereid op de oorlog. Sommige regio's wilde er nog geen eens aan meedoen, zoals New England. Deze regio wilde zelfs een aparte vrede sluiten met de Britten. Tijdens de presidentsverkiezingen van 1812 had Madison het moeilijk, maar werd toch herkozen. In 1814 zorgde hij voor de Vrede van Gent, de oorlog was nu afgelopen. De laatste twee jaar dat Madison president was, had hij het rustig. De welvaart groeide en het nationalisme (trots zijn op je land) nam toe. Hij zorgde voor de oprichting van een nieuwe nationale bank en er kwamen handelstarieven. Ook werd de infrastructuur verbeterd, zo hoefde de staten vanaf nu niet meer hun eigen wegen, bruggen en dergelijke aanleggen en onderhouden.

Verdere leven

In 1817 stopte Madison als president. De nieuwe president werd James Monroe. In 1826 werd hij president van de University of Virginia. In 1829 ging hij even terug de politiek in. In de laatste levensjaren had Madison een slechte gezondheid. Op 28 juni 1836 overleed Madison. Madison was hiervoor de laatste tekenaar van de Amerikaanse grondwet. Madison werd 85 jaar oud.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=James_Madison&oldid=458774"