Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Nationalisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nederlands patriotisme: De kleuren oranje, rood, wit en blauw en de Nederlandse leeuw, hier voor het WK 2010

Nationalisme is een politieke overtuiging waarbij mensen heel trots zijn op hun land.

Je hebt twee soorten nationalisme:

  • Patriottisme (vaderlandsliefde) is het trots zijn op je eigen land, terwijl je ook respect hebt voor andere landen. Je bent bijvoorbeeld trots als je land een voetbalwedstrijd wint en als je land bezet wordt in oorlog, wil je de bezetter weg hebben. Met patriottisme heeft bijna niemand een probleem. Sommige landen zijn meer patriottistisch dan anderen: In Amerika en Scandinavië is het bijvoorbeeld heel normaal om het hele jaar door de vlag van je land voor je huis te laten wapperen, terwijl je in Nederland alleen vlaggen ziet met het WK en Koningsdag.
  • Als iemand overdreven patriottistisch is, noem je dat chauvinisme. Een chauvinist denkt dat zijn land het beste van de wereld is en heeft weinig respect voor andere landen en culturen. Dit leidt vaak tot racisme. Een voorbeeld was Hitler. Hij verheerlijkte Duitsland en de Duitse cultuur, en vond dat de Duitsers superieur waren over andere "rassen", zoals Joden en zigeuners.

Een ander soort nationalisme is het willen stichten van je eigen land. Een voorbeeld hiervan zijn de Schotten. Schotland hoort nu nog bij het Verenigd Koninkrijk, maar veel Schotten zijn nationalistisch: Ze willen dat Schotland een onafhankelijk land wordt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nationalisme&oldid=697727"