Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Witte Huis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De noordzijde (boven) en zuidzijde (onder) van het Witte Huis
Het logo van het Witte Huis

Het Witte Huis (Engels: White House) is een bekend gebouw in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. Het Witte Huis officiële woning en werkplek van de president van de Verenigde Staten. Iedere Amerikaanse president, met uitzondering van George Washington, heeft in het Witte Huis gewoond. Sinds 1800 is het gebouw in gebruik. In de Amerikaanse politiek wordt de naam Witte Huis ook gebruikt om de president en zijn adviseurs aan te duiden.

Tussen 1792 en 1800 werd het Witte Huis gebouwd. Het gebouw ligt aan 1600 Pennsylvania Avenue NW, dichtbij het Capitool en de National Mall. Onder presidenten Theodore Roosevelt en William Howard Taft werd het Witte Huis uitgebreid en werden de twee vleugels erbij gebouw. President Harry S. Truman en first lady Jacqueline Kennedy zijn verantwoordelijk voor hoe het Witte Huis er tegenwoordig aan de binnenkant uitziet. Het Witte Huis wordt tijdens verschillende tradities gebruikt. Het Oval Office, de werkkamer van de president, is waarschijnlijk de bekendste plek in het Witte Huis.

Geschiedenis

Ontwerp en bouw

Het Witte Huis in het midden van de 19e eeuw

Om een zo goed mogelijk ontwerp voor de woning van de president te vinden, werd er een wedstrijd georganiseerd. Verschillende architecten leverden ontwerpen in. Er waren in totaal 9 inzendingen. George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten (naar wie ook de stad Washington is vernoemd) mocht het winnende ontwerp kiezen. Op 16 juli 1792 reisde hij naar de stad, waar toen nog volop aan werd gebouwd, en hij koos de inzending van James Hoban. Het ontwerp van Hoban werd de basis van het Witte Huis. Toch was George Washington nog niet helemaal tevreden met het ontwerp. Hij vond het vooral nog wat te klein voor de ambtswoning van een president. Daarom werd er nog een grote hal bijgebouwd waardoor het Witte Huis uiteindelijk nog 30% groter werd dan in het ontwerp van Hoban. Later werd er door president Thomas Jefferson nog een stuk bijgebouwd.

Brand en herbouw

Het Witte Huis na de brand van 1814

Tijdens de Oorlog van 1812 staken de Britten de stad Washington D.C. in de brand. Het Witte Huis werd toen ook de in brand gestoken. Het was wraak, aangezien de Amerikanen kort daarvoor de stad Toronto in de Britse kolonie Canada in de brand hadden gestoken. Toenmalige president James Madison ontvluchtte de stad. Aangezien ze in haast moesten vertrekken konden ze haast niets meenemen van het historische interieur. Madisons vrouw nam echter in alle haast het portret van George Washington mee, dat tegenwoordig het oudste en enige meubelstuk van voor 1814 is. Enkel de muren bleven overeind staan. De herbouw van het Witte Huis duurde tot 1817. In de tussentijd verbleef Madison in een ander gebouw in de stad.

Uitbreidingen van het Witte Huis

De oudste bekende foto van het Witte Huis uit 1846

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog werd duidelijk dat het Witte Huis te klein was geworden. Men wilde eerst een ander gebouw bouwen. Het Witte Huis lag toen dichtbij een moeras en men was bang voor ziektes als malaria die door muggen overgebracht konden worden. Nathaniel Michler wilde het Witte Huis verkopen en andere residentie voor de Amerikaanse president bouwen op een andere plek in de stad. Het Amerikaanse Congres zag niets in dit plan.

President Chester A. Arthur was de eerste die begon aan de renovatie van het Witte Huis. De oude meubels werden toen verkocht. Ook president Arthur wilde een nieuwe residentie bouwen, maar opnieuw zegde het Congres dit af. President Arthur liet vervolgens de centrale hal renoveren. In 1891 wilde first lady Caroline Harrison, de vrouw van president Benjamin Harrison, twee vleugels aan het Witte Huis toevoegen. In het oosten zou een galerij komen voor historische kunst en in het westen een vleugel met de kantoren van de president. Ook haar plan werd afgewezen. In 1902 slaagde president Theodore Roosevelt het Witte Huis te renoveren. Het middenstuk werd aangepakt en de westelijke en oostelijke vleugel werd gebouwd. Onder president William Howard Taft werd de Oval Office gebouwd. Dit brandde echter uit in 1929. Toenmalige president Herbert Hoover moest daarom enkele maanden het Witte Huis uit, aangezien de westelijk vleugel erg beschadigd was.

Renovatie onder president Truman

De renovatie van het Witte Huis in 1950

Het Witte Huis had jarenlang te maken met achterstallig onderhoud. Toen president Harry S. Truman een balkon wilde toevoegen aan de tweede verdieping, bleek dat het Witte Huis op instorten stond. Tussen 1949 en 1951 werd het gebouw uitvoerig gerenoveerd. Truman verhuisde naar het Blair House aan de overkant van de straat. Hij stelde John McShain aan om de renovatie te leiden. Het Witte Huis was in zo'n slechte staat, dat de gehele binnenkant leeggehaald moest worden. Er kwam een nieuwe stalen constructie waarbinnen de originele kamers opnieuw gemaakt werden. Truman liet de grote trap verplaatsen naar de centrale hal. Ook liet hij meteen twee ondergrondse verdiepingen uitgraven voor extra werkplekken en een schuilkelder. De hele renovatie kostte ruim 5,6 miljoen dollar.

Op 27 maart 1952 verhuisde Truman terug naar het Witte Huis. Hoewel het Witte Huis in veel betere staat was, was gehele binnenkant nieuw. Veel pleisterwerk was in zo'n slechte staat dat het niet teruggeplaatst kon worden. Dit was ook het geval met veel wandpanelen.

Renovatie onder Jacqueline Kennedy

Jacqueline Kennedy geeft tijdens Valentijnsdag 1962 een tour van haar renovatie van het Witte Huis op televisie. Nog steeds is het overgrote deel van de kamers en tuinen door haar gedecoreerd.

First lady Jacqueline Kennedy was de vrouw van president John F. Kennedy, die president was tussen 1961 en 1963. Jacqueline Kennedy vond dat het Witte Huis na de renovatie van Truman inderdaad was opgeknapt, maar er was weinig van de Amerikaanse geschiedenis in het huis te zien. Kennedy voerde hierdoor een dure renovatie uit om de historische spullen weer in het Witte Huis te krijgen. Veel van deze spullen hebben ook echt in het huis gestaan. Van de spullen is een gedeelte door rijke families gedoneerd. De Franse interieur-architect Stéphane Boudin hielp Kennedy met de decoratie van de kamers. Bekende kamers in het gebouw, zoals de Green Room, de Blue Room, de Red Room en de Treaty Room, hebben nog steeds dezelfde stijl sindsdien.

Kennedy wilde het Witte Huis weer zijn eigen, historische karakter teruggeven. Ze keek hierdoor naar de stijl van James Madison en James Monroe. Na de restauratie hield ze op televisie een rondleiding door het nieuwe Witte Huis op Valentijnsdag 1962. Ook maakte ze een boek over het Witte Huis. Met de opbrengsten daarvan is de restauratie deels betaald.

Veranderingen sinds de jaren 60

Ronald Reagan in de Oval Office. Iedere president mag de Oval Office aanpassen.

Sinds de jaren 60 zijn er geen grote veranderingen geweest. First lady Pat Nixon liet de Green Room, de Blue Room en de Red Room restaureren en kocht ruim 600 spullen aan. President Richard Nixon liet een persruimte maken over het oude zwembad. Ook liet hij een bowlingbaan aanleggen in de kelder. Onder president Jimmy Carter en Ronald Reagan kwamen de eerste computers en printers in het Witte Huis. In 1988 kreeg het Witte Huis de status van een museum. President Bill Clinton en first lady Hillary Clinton lieten de ontvangstruimtes opknappen. First lady Laura Bush deed dit met Lincolns slaapkamer. President George W. Bush liet zonneboilers aanleggen om het Witte Huis te verwarmen en van warm water te voorzien. President Barack Obama legde ook zonnepanelen op het dak aan.

Opbouw

Een plattegrond van de drie delen van het Witte Huis. Je hebt de Executive Residence (leefgedeelte), de West Wing (westelijke vleugel) en de East Wing (oostelijke vleugel).

Executive Residence

De Green Room

De Executive Residence is het middelste en oudste gedeelte van het gebouw. De buitenkant van het gebouw is gebouwd tussen 1792 en 1800, terwijl de binnenkant uit 1952 komt. Het gebouw bestaat uit vijf verdiepingen, waarvan twee ondergronds zijn. Vanaf de buitenkant zie je maar twee verdiepingen. De derde verdieping zit op het dak en is vanaf de buitenkant niet te zien. De derde verdieping bestaat uit de privéruimtes van de president en zijn gezin. De eerste verdieping wordt de Ground Floor genoemd en de tweede verdieping wordt de State Floor genoemd. De meeste bekende kamers liggen op de State Floor. Dit zijn onder meer Green Room (Groene kamer), de Blue Room (Blauwe kamer) en de Red Room (Rode kamer). De kamers liggen naast elkaar aan de achterzijde van het gebouw en hebben de kleur waarnaar ze vernoemd zijn. In het Witte Huis is er overigens ook een Yellow Room (Gele kamer), die geel is zoals de naam zegt. De State Dining Room is een andere belangrijke kamer. In deze kamer worden diners gehouden met belangrijke politici en buitenlandse leiders.

West Wing

White House West Wing.jpg

In de westelijke vleugel (West Wing) zitten de kantoren van de president van de Verenigde Staten gevestigd. Het bekendste kantoor is de Oval Office, dat het kantoor van de president is. De Oval Office heeft een ovale vorm en sinds William Howard Taft heeft iedere president hier zijn werkkamer gehad. Buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders worden hier vaak ontvangen, net als veel andere belangrijke personen. Iedere president brengt traditioneel kleine veranderingen aan het kantoor aan. Naast de Oval Office zijn er natuurlijk ook nog andere ruimtes. Zo is er de Cabinet Room waar de president met de regering praat en de Press Briefing Room waar de president (of woordvoerder van de president) de pers te woord staat.

De westelijke vleugel heeft ook ondergrondse ruimtes en een schuilkelder. De West Wing kijkt uit op de Rose Garden (rozentuin). Deze tuin wordt ook gebruikt tijdens evenementen door de president.

East Wing

Melania Trump, de vrouw van Donald Trump, zoekt kerstdecoratie uit in de oostelijke vleugel in 2019

De oostelijke vleugel (East Wing) bestaat uit twee verdiepingen. In de oostelijke vleugel zit het kantoor van de First Lady, de vrouw van de president, gevestigd. Rosalynn Carter, de vrouw van Jimmy Carter, was de eerste First Lady die daar een kantoor had. De First Lady heeft geen politieke taken en steunt slechts haar man. Vaak houdt ze zich bezig met algemene zaken, zoals het bezoeken van scholen en het openen van musea. In de oostelijke vleugel zitten ook de White House social secretary (regelt evenementen) en de Graphics and Calligraphy Office (regelt brieven en uitnodigingen). Bezoekers van het Witte Huis komen via de oostelijke vleugel binnen. De bekendste kamer van de oostelijke vleugel is de Garden Room, die uitzicht heeft op de Jacqueline Kennedy-tuin.

De tuinen

De Jacqueline Kennedy Garden

Het gebied om het Witte Huis heeft een oppervlakte van 7,3 hectare. De tuinen zijn grotendeels ingedeeld in 1935 door Frederick Law Olmsted Jr.. De tuin aan de voorkant wordt de Nort Lawn genoemd en de achterkant wordt de South Dawn genoemd. Aan de achterzijde zijn er twee belangrijke tuinen. Aan de kant van de westvleugel zit de Rose Garden gevestigd en aan de kant van de oostvleugel de Jacqueline Kennedy Garden. Beide tuinen zijn door Jacqueline Kennedy gedecoreerd en worden gezien als iconisch. De tuinen worden gebruikt tijdens evenementen, zoals het ontvangen van buitenlandse staatshoofden en feesten. De Rose Garden is overigens in 2019 door Melania Trump aangepakt. Hier kwam veel kritiek op, aangezien de kleur uit de tuin verdwenen was.

Aan de achterkant is ook een grote tuin genaamd The Ellipse, dat bestaat uit een groot rond grasveld. Voor de rest bestaan de tuinen uit voornamelijk gras en bomen. In de tuinen zijn overigens wel nog een paar andere dingen te vinden, zoals het bezoekerscentrum en o.a. tennisbanen.

In cijfers

White-house-floor1-cross-Hall.jpg
Aerial view of Lafayette Park and Washington Mall, Washington, D.C LCCN2010630447.tif

Het Witte Huis heeft:

 • een vloeroppervlakte van 5111 m²
 • 132 kamers
 • 412 deuren
 • 35 toiletten
 • 6 verdiepingen, waarvan twee ondergronds
 • 147 ramen
 • 28 open haarden
 • 8 trappen
 • 3 liften
 • een bowlinghal
 • een zwembad
 • een filmtheater
 • een basketbalveld
 • een tennisveld

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Witte_Huis&oldid=715601"