Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Architect

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Een architect is iemand die gebouwen, zoals huizen, ontwerpt. Een bekende architect is Cornelis van Eesteren of Gerrit Rietveld. Als architect moet je goed grafisch en technisch kunnen tekenen.

Een architect ontwerpt een gebouw in 'esthetische' zin, dat wil zeggen: wat de vorm betreft. Hoe zo'n gebouw er uit komt te zien zeg maar. Hij houdt zich dus niet bezig met de constructie (hoe het 'technisch' in elkaar zit) van zijn ontwerp. Want een gebouw kan er nog zo mooi uitzien, als het bij het minste of geringste instort of direct allerlei scheuren vertoont, heb je er natuurlijk niets aan. Voor de constructie is de constructeur, ook wel raadgevend ingenieur genoemd, verantwoordelijk. Die werkt nauw samen met de architect; in sommige gevallen is de architect ook zelf constructeur. In ieder geval moet een opdrachtgever, dat is degene die het gebouw betrekt of exploiteert (verhuurt) zowel de architect als de constructeur een opdracht geven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Architect&oldid=538681"