Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Hillary Clinton

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hillary Clinton
Hillary Clinton by Gage Skidmore 2.jpg
Hillary Clinton in 2016
Naam voluit Hillary Diane Rodham Clinton
Geboren 26 oktober 1946
Geboren te Chicago, Illinois
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Bill Clinton
Relatie met
Partij Democratische Partij
Religie
Stroming
Functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
First Lady van Arkansas (1979-1981 & 1983-1992)
First Lady van de Verenigde Staten (1993-2001)
Senator namens New York (2001-2009)
Minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013)
Portaal Portal.svg Politiek

Hillary Diane Rodham Clinton (Chicago (Illinois), 26 oktober 1946) is een politica van de Democratische Partij. Hillary Clinton is de vrouw van de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton. Tussen 1993 en 2001 was zij First Lady, toen haar man president was. Hillary Clinton werd later senator namens New York en minister van Buitenlandse Zaken. Ze heeft verschillende keren meegedaan aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In 2016 was zij de Democratische presidentskandidaat. Hiermee was zij de eerste vrouwelijke presidentskandidaat van een van de twee grote politieke partijen in de VS. Clinton verloor de verkiezingen van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump.

Clinton werd geboren in Chicago en studeerde rechten. In 1975 trouwde ze Bill Clinton en verhuisde naar Arkansas. Bill Clinton werd gouverneur van Arkansas en Hillary Clinton hielp hem. Tussen 1993 en 2001 was zij de First Lady van de Verenigde Staten, terwijl haar man president was. Hillary Clinton wilde de rol van de First Lady vernieuwen. Hierdoor ging zij zich ook bemoeien met de politiek. Ze hielp Bill Clinton met het maken van een algemene zorgverzekering voor alle Amerikanen, maar dit plan haalde geen meerderheid. Wel wist zij de gezondheidszorg voor kinderen en adopties beter te regelen. Hoewel er veel schandalen uitkwamen tijdens Bills presidentschap, bleef Hillary in haar man geloven.

In 2000 trad Hillary Clinton de politiek in toen zij senator namens New York werd. In 2008 stelde Hillary Clinton zich verkiesbaar voor de presidentsverkiezingen, maar de Democraten kozen Barack Obama als hun kandidaat. Obama won de verkiezingen en koos Clinton als zijn minister van Buitenlandse Zaken. Tijdens haar ministerschap brak de Arabische Lente uit, waarna Hillary troepen stuurde naar Libië. Ze kreeg erg veel kritiek, vanwege een mislukte aanval en het gebruik van haar eigen e-mailadres voor haar werk. In 2013 stapte ze hierdoor op, maar bleef zich met de politiek bemoeien. In 2016 stelde ze zich opnieuw verkiesbaar voor het presidentschap. Zij was de Democratische kandidaat en nam het op tegen de Republikein Donald Trump. Hoewel Hillary Clinton meer stemmen dan Trump kreeg, had Trump meer kiesmannen. Hierdoor verloor Clinton de verkiezingen en Trump werd president. Hillary Clinton bemoeit zich nog altijd met de politiek, maar is niet politiek actief.

Levensloop

Hillary Clinton in 1965

Jeugd en opleiding

Hillary Clinton werd geboren op 26 oktober 1947 in Chicago, Illinois. Ze was het oudste kind van Hugh Rodham en Dorothy Howell. Clinton heeft twee jongere broers, Hugh en Tony. Als kind was ze een goede student. In haar vrije tijd deed ze aan scouting, zwemmen en softball. Haar oorspronkelijk droom was om astronaut te worden. In 1961 stuurde ze een brief naar de NASA of ze kon deelnemen aan het ruimtevaartprogramma. De NASA vertelde haar dat ze niet kon deelnemen, aangezien vrouwen geen astronaut konden worden. Hillary's vader was ook erg conservatief en vond dat Hillary huisvrouw moest worden. Clinton was hierdoor ook oorspronkelijk conservatief en was lid van de Republikeinse Partij. Tijdens de verkiezingen van 1960 was ze op 13-jarige leeftijd voorstander van Richard Nixon. Tijdens de verkiezingen van 1964 steunde ze Barry Goldwater.

Clinton besloot politicologie te gaan studeren. Tijdens haar studentenperiode was een gematigde Republikein en groot fan van Nelson Rockefeller. De Vietnamoorlog en de mensenrechtenbeweging veranderde haar mening. Ze begon een stuk liberaler te worden. In 1968 werd ze lid van de Democratische Partij. Na de moord op Martin Luther King Jr. organiseerde ze een staking op haar universiteit. Uiteindelijk ging Clinton naar de Yale Law School. Ook raakte ze geïnteresseerd in de ontwikkeling van kinderen. In 1971 ontmoette ze Bill Clinton en werd een stuk progressiever. In 1972 steunde ze zelfs de Democratische presidentskandidaat George McGovern. In 1973 vroeg Bill haar ten huwelijk, maar Hillary weigerde dit. Ze wilde namelijk zekerheid voor de toekomst.

In Arkansas

Hillary Clinton samen met Nancy Reagan

Nadat ze bij Yale afstudeerde, verhuisde Hillary naar Arkansas in 1974. Hier deed Bill Clinton mee aan de gouverneursverkiezingen, maar verloor deze aan de Republikein John Paul Hammerschmidt. In de zomer van 1975 kochten ze een huis in Fayetteville, Arkansas. Een paar maanden later trouwden ze met elkaar. In Arkansas werkte ze als advocate en ze zette zich in voor kinderen en families. Ze stichtte de organisatie Arkansas Advocates for Children and Families. Toen president Ronald Reagan de steun aan de stichting wilde verlagen, wist ze dit te voorkomen.

In 1978 won Bill Clinton de verkiezingen in Arkansas. Hillary werd hierdoor First Lady van de staat Arkansas. Dit was ze tussen 1979 en 1981 en tussen 1983 en 1992. Als First Lady zette zich in voor onderwijs in Arkansas. Hierdoor kwamen er standaard testen voor leraren en regels over de grootte van klaslokalen. Op 27 augustus 1980 kregen Hillary en Bill hun enige kind; Chelsea Clinton.

First Lady van de Verenigde Staten

Hillary Clinton in 1992

Hillary Clinton werkte actief mee aan de verkiezingscampagne van haar man. Hoewel First Ladies voor haar dit ook deden, was Hillary veel zichtbaarder. Ze was ook niet van plan om alleen gasten te ontvangen, maar actief haar man te helpen in het presidentschap. In een interview met 60 Minutes zei Hillary Clinton dat het two for the price of one (twee voor de prijs van één) was. Bill Clinton won de verkiezingen dat jaar en werd in januari 1993 beëdigd. Tegelijkertijd werd Hillary Clinton First Lady van het land. Dit is de titel die wordt gegeven aan de echtgenotes van de presidenten.

Ze bemoeide zich dan ook erg met de presidentschap van haar man. Ze had haar eigen kantoor dichtbij dat van Bill, terwijl First Ladies normaal aan de andere kant van het Witte Huis zitten. Ook was ze bij veel vergaderingen van de regering aanwezig. Bill Clinton vroeg aan zijn vrouw om de nationale gezondheidszorg te hervormen. Het idee was dat alle Amerikanen een zorgverzekering kregen, waardoor de zorg goedkoper en beter van kwaliteit werd. Een jaar later presenteerde ze haar plannen, maar de plannen faalden in het Amerikaans Congres. Haar plan zorgde er zelfs voor dat de Republikeinen veel zetels wonnen in het Amerikaans Congres. Hierdoor kwam er nooit een verandering van de gezondheidszorg. In 1997 werd wel de gezondheidzorg voor kinderen aangepakt. Hierdoor kregen alle kinderen van arme ouders een gezondheidsverzekering. Ook kwam er meer geld voor onderzoek naar en bestrijding van longkanker en astma.

Daarnaast sprak ze zich uit voor vrouwenrechten. Ze had stevige kritiek op de behandeling van vrouwen door de taliban. Ook prees ze de rol van vrouwen die werkten aan de vrede in Noord-Ierland. Tijdens haar tijd als First Lady braken er ook veel schandalen uit, waaronder corruptieschandalen waarbij zij en haar man betrokken waren. Daarnaast had Bill Clinton een buitenechtelijke relatie met een 22-jarige stagiaire, Monica Lewinsky. Bill ontkende dit en loog onder ede, maar moest later alsnog bekennen dat het gebeurd was. Het Amerikaans Congres startte vervolgens een afzettingsprocedure tegen Bill Clinton, aangezien liegen onder ede verboden is. Hillary Clinton was gekwetst door het schandaal, maar bleef alsnog haar man steunen. Veel Amerikanen waren hier erg onder de indruk van, waardoor de steun voor Hillary groeide.

Hillary Clinton was de meest politiek actieve First Lady na Eleanor Roosevelt.

Senator namens New York

Hillary Clinton in 2007

Hillary Clinton was de eerste First Lady die een politieke carrière begon na haar periode in het Witte Huis. In 2000 stelde ze zich verkiesbaar voor een zetel in de Amerikaanse Senaat namens de staat New York. Clinton nam het op tegen de Republikein Rick Lazio. Clinton kreeg veel kritiek op haar kandidaatschap, aangezien ze zelf nooit in New York gewoond had. Ze verhuisde speciaal voor de verkiezingen naar de staat. Clinton won de verkiezingen met 55% van de stemmen. Kort na haar beëdiging vonden de aanslagen op 11 september 2001 plaats, waarbij New York City zwaar getroffen werd. Clinton was daardoor in de Senaat bezig met een verbetering van de beveiliging en infrastructuur van het land. Ook wilde ze dat de slachtoffers van de aanslag gecompenseerd werden.

In 2001 steunde Hillary de invasie van Afghanistan en in 2002 stemde ze in met de Irakoorlog. Hillary ging zelf naar Irak om te kijken bij de Amerikaanse militairen in 2005. In 2014 gaf ze aan dat ze de Irakoorlog nooit had moeten steunen. Ze vond dat president George W. Bush gelogen had. In 2006 stelde ze zich verkiesbaar voor de Senaat en won opnieuw. Gedurende deze tijd werden de leugens over de Irakoorlog duidelijk. Ook brak een financiël crisis uit.

Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008

Hillary Clinton op campagne in 2008
Farm-Fresh bullet go.png Zie Amerikaanse presidentsverkiezingen 2008 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2007 stelde Hillary zich als kandidate bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008. Hillary wou de eerste vrouwelijke president worden van de Verenigde Staten. Zij was de favoriete bij de Democraten, maar Hillary had een grote rivaal Barack Obama Maar op 5 februari heeft Hillary toch bij grote staten gewonnen zoals: Californië, New York, New Jersey en Massachusetts. En op 4 maart in Ohio, Rhode Island en Texas. Tenzij Obama bij meer staten won, alleen niet z'n grote en beroemde. En op 22 april was het haar laatste staat dat ze won, en dat is Pennsylvania. Hierdoor kreeg ze meer dan 10 miljoen dollar in minder dan 24 uur. Uiteindelijk heeft Hillary verloren.

Uiteindelijk werd Barack Obama de Democratische presidentskandidaat. Hij nam het op tegen de Republikein John McCain en won de verkiezingen.

Minister van Buitenlandse Zaken

Hillary Clinton in 2009

President Obama benoemde Clinton minister van Buitenlandse Zaken. Op 21 januari 2009 werd ze officieel tot minister benoemd. Diezelfde dag legde ze haar functie als senator neer. Clinton speelde hierdoor een belangrijke rol bij het buitenlands beleid van de Verenigde Staten. De Amerikanen waren nog altijd een oorlog aan het voeren in Afghanistan. Clinton wilde dat de Amerikanen meer troepen naar Afghanistan stuurden zonder einddatum voor de oorlog. Hierdoor kreeg ze ruzie met vicepresident Joe Biden die juist wilde terugtrekken uit Afghanistan. Obama kwam uiteindelijk met een compromis, waardoor er troepen kwamen naar Afghanistan en de oorlog doorging.

Clinton wilde de relatie met Rusland verbeteren. Hoewel de banden eerst veel beter werden, verslechterden toen Vladimir Poetin in 2012 werd herkozen als president. Als minister zorgde voor sancties tegen Iran en betere banden tussen Turkije en Armenië. Tijdens haar ministerschap brak in 2011 de Arabische Lente uit. Dit leidde tot veel protesten voor meer vrijheid en democratie in het Midden-Oosten. In Libië gaf ze steun aan de rebellen tegen de regering van Moammar al-Qadhafi. De Amerikanen gingen zich actief bemoeien in de Libische Burgeroorlog. Hierbij kwam Qadhafi om het leven, maar raakte het land in een nieuwe oorlog die nog steeds duurt. In 2011 hielp ze ook bij een missie om Osama bin Laden op te sporen en te vermoorden. Bin Laden was verantwoordelijk voor de aanslagen op 11 september 2001 en werd in 2011 door Amerikaanse troepen om het leven gebracht. Daarnaast gaf ze steun aan de rebellen tijdens de Syrische Burgeroorlog.

Op een vergadering van de Verenigde Naties gaf Clinton aan dat lhbt-rechten ook mensenrechten zijn. De Amerikanen zouden zich vanaf toen inzetten voor lhbt-rechten wereldwijd. Ook steunde ze de democratische hervormingen in Myanmar. In december 2012 viel ze plotseling flauw en werd een bloedprop in haar hersenen ontdekt. Hierdoor kreeg ze een hersenschudding. Ze herstelde hiervan en pakte haar werk weer op. Op 11 september 2012 gaf ze de opdracht voor een luchtaanval op Benghazi in Libië. Hierbij kwamen de Amerikaanse ambassadeur en drie andere Amerikanen om het leven. Ze nam hiervoor de verantwoordelijkheid en besloot een jaar later haar functie neer te leggen. Ze werd opgevolgd door John Kerry.

Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016

Farm-Fresh bullet go.png Zie Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Hillary Clinton tijdens haar campagne in 2016

In 2015 stelde Hillary zich opnieuw als kandidate voor de presidentsverkiezingen van 2016. Na twee termijnen kon president Obama zich niet herkiesbaar stellen. Hoewel het er eerst op leek dat Joe Biden zich verkiesbaar ging stellen, besloot deze dat niet te doen toen zijn zoon was overleden. Hillary Clinton was een van de Democratische kandidaten. Haar belangrijkste tegenstander was Bernie Sanders. Waar Clinton erg gematigd is, is Sanders erg links. De strijd voor het kandidaatschap ging daarom ook vooral tussen Sanders en Clinton. Gelijktijdig kwamen veel schandalen uit over Clinton. Clinton zou tijdens haar ministerschap haar eigen emailadress hebben gebruikt. Dit is niet beveiligd, waardoor dit gevaarlijk kan zijn. Dit leidde tot een onderzoek, wat tot 2019 zou duren. Tijdens de verkiezingen speelde dit ook een grote rol.

De Democraten kozen uiteindelijk Clinton als hun presidentskandidaat. Hiermee werd ze de eerste vrouwelijke presidentskandidaat voor een van de twee grote Amerikaanse partijen. Clinton koos Tim Kaine als haar running mate voor de verkiezingen. Zij nam het op tegen de Republikein Donald Trump. De debatten tussen de twee gingen erg hard. Clinton verweet Trump dat hij vrouwonvriendelijk en racistisch was. Ook zei ze dat hij ongeschikt zou zijn als president. Trump maakte Clinton regelmatig het verwijt dat ze corrupt was. In de peilingen leek het erop dat Clinton de verkiezingen zou winnen. Desondanks werden de verkiezingen gewonnen door Donald Trump tegen alle verwachtingen in. Hoewel Clinton meer stemmen behaalde dan Trump, kreeg zij minder kiesmannen. Tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen spelen de kiesmannen een rol. Trump behaalde er 304, terwijl Clinton er 227 kreeg.

Voor Clinton kwam dit zo erg onverwachts dat ze zelfs enkel een overwinningsspeech had voorbereid. Hierdoor moest ze op het laatste moment nog een speech improviseren. Tijdens deze speech zei ze:

Aanhalingsteken openen

Now I know we have still not shattered that highest en hardest ceiling, but someday someone will, and hopefully sooner than we might think right now.
Ik weet dat we nog steeds niet het hoogste en meest harde glazen plafond hebben doorbroken, maar ooit zal iemand dit doen en hopelijk gebeurt dit sneller dan we nu misschien denken.

Aanhalingsteken sluiten

Sinds 2016

Na haar campagne bleef Clinton zichtbaar in de media en de politiek, hoewel ze niet meer politiek actief is. Toch leverde ze vaak kritiek op Donald Trump, vooral over zijn opmerkingen en banden met Rusland en Noord-Korea. Ze woonde de inhuldiging van Trump bij, maar noemde hem vaak ongeschikt voor het presidentschap en een blamage voor het land. Tegelijkertijd gaf ze veel speeches op congressen en universiteiten. Ook sprak ze steun uit voor een universele zorgverzekering, het afschaffen van het kiescollege en de filibuster en maatregelen tegen klimaatverandering. In 2018 werd er een bom bij haar huis gevonden, maar deze kon onschadelijk gemaakt worden voordat hij af ging.

In 2020 brak Clinton steun uit voor Joe Biden en riep Amerikanen op om voor Biden te stemmen om Trump uit het Witte Huis te krijgen. Clinton besloot zichzelf niet opnieuw verkiesbaar te stellen, hoewel ze graag had gewild. Ook schreef ze verschillende boeken over haar ervaringen als First Lady en politicus en over haar plannen.

Nalatenschap

Imago

Hillary Clinton in 2015

Hillary Clinton is een van de bekendste moderne Amerikaanse politici zowel in als buiten de Verenigde Staten. Over haar leven en politiek zijn meer dan 100 boeken geschreven. Ze is de eerste First Lady die na haar tijd in het Witte Huis een politieke carrière begon. Ook was Hillary Clinton de eerste vrouwelijke presidentskandidaat voor grote Amerikaanse partij. Hoewel er voor haar al vrouwen geprobeerd hadden president te worden, lukte het Hillary Clinton als eerste om zo dicht bij het presidentschap te komen. In haar speeches praat Clinton vaak over "het breken van het glazen plafond". Hiermee bedoelt dat ze dat vrouwen minder verder komen dan mannen in de maatschappij en daardoor meer moeite moeten doen. Voor vrouwen is een glazen plafond waadoor ze niet verder kunnen komen. Hillary Clinton wil dit plafond breken en zorgen voor gendergelijkheid.

Clinton is een omstreden figuur in de Amerikaanse politiek. Aan de ene kant zijn er Amerikanen die een groot fan van haar zijn. Zij vinden dat Hillary Clinton politieke vernieuwing kan brengen. Door haar gematigdheid zou ze veel Amerikanen kunnen bereiken. Daarnaast zijn zij voorstander van Clintons progressieve opvattingen vooral op het gebied van vrouwenemancipatie. Andere Amerikanen zijn tegenstander van Hillary Clinton. Veel Republikeinen vinden haar te progressief of niet gematigd genoeg. Ook veel linkse Amerikanen, zoals Bernie Sanders, zijn tegenstander van haar. Zij vinden juist dat Hillary Clinton niet progressief genoeg is en niet voor nodige verandering zou zorgen.

In de media wordt Hillary Clinton vaak als een omstreden figuur gezien, maar hier is ook kritiek is. Veel mensen zeggen dat ze weinig verschilt van andere niet-controversiële figuren.

Politieke opvattingen

Hillary Clinton in 2016

Hillary Clinton is een gematigde Democraat. Dit betekent dat ze op maatschappelijke kwesties progressief is en op economisch vlak liberaal tot sociaal-liberaal. Toch zijn de politieke opvattingen van Clinton over de jaren veranderd. Clinton was vroeger een stuk conservatiever op sociale kwesties. Bijvoorbeeld was Clinton in 2000 nog tegen het homohuwelijk, maar is sinds 2013 een voorstander. Hillary Clinton is voorstander van een zorgverzekering voor alle Amerikanen, lhbt- en vrouwenrechten, immigratie en maatregelen tegen klimaatverandering. Daarnaast is ze voorstander van vrijhandel, maar heeft zich de laatste jaren ook uitgesproken tegen vrijhandelsverdragen. Hillary Clinton vindt dat de Verenigde Staten een grote rol in de wereld moeten spelen voor vrijheid en vrede. Hierdoor was ze voorstander van de Irakoorlog. Op het gebied van Israël vindt Clinton dat de Amerikanen het land moeten steunen.

Sinds 2000 pleit Hillary Clinton voor het afschaffen van het kiescollege. Volgens Clinton is het kiescollege ondemocratisch, aangezien de kandidaat met de minste stemmen president kan worden. In 2016 heeft ze dit zelf ondervonden. In plaats van kiesmannen vindt Clinton dat de stemmen direct geteld moeten worden.

Boeken

Hillary Clinton heeft tijdens haar leven verschillende boeken geschreven. Een paar belangrijke boeken zijn:

  • It Takes a Village: And Other Lessons Children Teach Us (1996)
  • Dear Socks, Dear Buddy: Kids' Letters to the First Pets (1998)
  • An Invitation to the White House: At Home with History (2000)
  • Living History (2003)
  • Hard Choices (2014)
  • Stronger Together (2016)
  • What Happened (2017)
  • The Book of Gutsy Women: Favorite Stories of Courage and Resilience (2019)
  • State of Terror (2021)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hillary_Clinton&oldid=724120"