John Tyler

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Tyler
John Tyler by George P. A. Healy.JPG
John Tyler
Naam voluit
Geboren 29 maart 1790
Geboren te Charles City County, Virginia
Overleden 18 januari 1862
Overleden te Richmond, Virginia
Gehuwd met Letitia Tyler en later Julia Tyler
Relatie met
Partij Whing Partij
Religie Episcopalisme
Stroming
Functie 10e president van de Verenigde Staten
Aantreden 4 april 1841
Aftreden 4 maart 1845
Voorganger William Henry Harrison
Opvolger James Polk
Functie(s)
10e president van de Verenigde Staten
10e vicepresident van de Verenigde Staten
Senator voor Virginia
23e gouverneur van Virginia
Afgevaardigde voor Virginia
Portaal Portal.svg Politiek

John Tyler (Charles City County, Virginia, Verenigde Staten, 29 maart 1790 - Richmond, Virginia, 18 januari 1862), was de tiende president van Amerika. John Tyler regeerde tussen 1841 en 1845, 1 periode dus. Tyler zelf was lid van de zogeheten Whig Party, die tot aan de Amerikaanse Burgeroorlog bleef bestaan. Voordat hij president was hij al de tiende vicepresident van de Verenigde Staten. Daarnaast was hij ook gouverneur voor de staat Virginia.

Biografie

Jeugd en opleiding

Tyler kwam uit een vrij belangrijke familie. Tylers vader was een vriend van president Thomas Jefferson, zat in het Huis van Afgevaardigden van de staat Virginia en was bovendien ook gouverneur van die staat. Tyler ging rechten studeren toen hij 19 jaar oud was. Twee jaar later begon zijn interesse in de politiek. Hij was vijf jaar lang lid van het Huis van Afgevaardigden van Virginia, waar zijn vader ook in had gezeten. Tyler had net als veel Amerikanen toentertijd iets tegen Britten. Dat had te maken met de Oorlog van 1812. De Britten hadden toen de stad Hampton bezet en dreigden met een aanval op de stad Richmond. Tyler organiseerde een kleine leger, maar de aanval bleef uit. Ondertussen overleed Tylers vader. Hierdoor erfde hij de plantage.

Afgevaardigde, senator, gouverneur

Eind 1816 kwam in het Huis van Afgevaardigden (die van het hele land) een plekje vrij. Tyler stelde zich verkiesbaar en won ook, maar dan namens de Democratisch-Republikeinse Partij. Met een aantal punten van de partij was hij het dan ook niet eens. Neem het standpunt over de infrastructuur. Volgens de partij was het land hiervoor verantwoordelijk, maar Tyler vond dat iedere staat er zelf over moest beslissen. Een ander punt was de slavernij. Toen de staat Missouri in 1820 wilde toetreden tot de VS, stemde Tyler tegen. Toentertijd was slavernij in de helft van de staten afgeschaft en in de andere helft bestond het nog. Hierdoor was er een balans. Als Missouri zou toetreden, zou de balans niet meer kloppen. Uiteindelijk werd er een oplossing gevonden, Maine werd van Massachusetts afgesplitst.

In 1821 stapte hij uit het Huis van Afgevaardigden. Twee jaar later kwam hij in het Huis van Afgevaardigden van Virginia. Hij werd zo populair dat hij in 1825 gouverneur van diezelfde staat werd. Als gouverneur had hij echter niet veel macht. Opvallend was wel zijn toespraak toen Thomas Jefferson overleed. Uiteindelijk kwam Tyler in de Amerikaanse Senaat terecht. Hier maakte hij toen een overstap naar de Whig Party.

Vicepresident

In 1835 waren er al plannen om Tyler vicepresident te maken. De Whig-partij was nog niet groot genoeg voor een nationale bijeenkomst, waardoor er drie kandidaten waren. Tyler werd running mate, oftewel degene die een presidentskandidaat steunt. Deze running mate wordt meestal ook vicepresident. Uiteindelijk werd Martin Van Buren en Tyler stopte met de politiek. In 1838 keerde hij terug en bij de verkiezingen van 1840 werd hij de running mate van William Henry Harrison. Met de VS ging het toentertijd economisch gezien niet goed, er was een crisis. Harisson werd president, maar overleed een maand later. Tyler nam hem over tot de volgende verkiezingen in 1844.

President

Officieel zou Tyler de titel "vicepresident optredend president" krijgen, maar daar maakte hij korte metten mee. Hij kreeg de titel president. Tyler zorgde dat de wetten van Harrison werden doorgevoerd. Toch botste hij twee keer met zijn eigen partij. De tweede was zo erg dat de partij weigerde om geld te geven voor reparaties voor het Witte Huis. Ook stapten veel ministers ondertussen op en de kandidaten die Tyler voordroeg werden niet geaccepteerd. Toen Tyler twee nieuwe leden van het Hoge Gerechtshof moest kiezen, werden deze maar liefst 4 keer afgewezen. Toch heeft Tyler wel een aantal dingen bereikt. Tyler zorgde ervoor dat de grens tussen Maine en Canada werd vastgesteld en maakte einde aan een conflict met de indianenstammen in Florida. Ook zorgde Tyler ervoor dat Texas bij de VS kwam. Uiteindelijk werd Tyler in 1845 opgevolgd door James Polk.

Na zijn presidentschap verliet Tyler de politiek en ging terug naar Virginia. Tyler zou uiteindelijk nog een rol spelen in de Amerikaanse Burgeroorlog. Tyler zou, voordat de Zuidelijke Staten zich zouden afsplitsen, geprobeerd hebben om de oorlog te voorkomen. Zijn voorstellen werden alleen verworpen en scheidde de Zuidelijke Staten zich af. Tyler ging in het zuiden wonen. Hier overleed hij in 1862 op 71-jarige leeftijd. Tyler werd niet onder de Amerikaanse vlag begraven, als enige president. De president van de Zuidelijke Staten, Jefferson Davis, zou hem hebben geprezen als held van het nieuwe land: de Geconfedereerde Staten van Amerika.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=John_Tyler&oldid=468481"