Amerikaanse Maagdeneilanden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amerikaanse Maagdeneilanden
United States Virgin Islands

Flag of the United States Virgin Islands.svgSeal of the United States Virgin Islands.png Amerikaanse Maagdeneilanden locator map.png

Hoofdstad Charlotte Amalie
Aantal inwoners 87.146 (2020)
Oppervlakte 347 km² (1% water)
Regeringsvorm Unincorporated territory van de Verenigde Staten
President Joe Biden (sinds 2021)
Gouverneur Albert Bryan (D)
Godsdienst 94,4% Christendom
3,7% Geen religie
1,9% Overig
Taal Engels (English)
Munteenheid Amerikaanse dollar
Volkslied Virgin Islands March
Nationale feestdag Transfer Day (31 maart)
Landcode VIR
Portaal Portal.svg Verenigde Staten

De Amerikaanse Maagdeneilanden zijn een groep eilanden die horen bij de Verenigde Staten. De eilandengroep bevindt zich ten oosten van de Puerto Rico en ten westen van de Britse Maagdeneilanden. De inwoners van de Amerikaanse Maagdeneilanden zijn officieel Amerikaans staatsburger, al kunnen zij niet stemmen in de verkiezingen voor het presidentschap en het Amerikaans Congres. De eilanden hebben in tegenstelling tot de Amerikaanse staten een hogere mate van zelfbestuur.

De eilanden zijn door verschillende Europese grootmachten gekoloniseerd, waaronder de Spanjaarden, de Fransen en de Nederlanders. Denemarken lijfde de eilanden in 1672 in als Deens West-Indië. Na de afschaffing van de slavernij door de Denen in 1848 verloren de eilanden hun economische functie. Denemarken verkocht de eilanden uiteindelijk in 1917 aan de Verenigde Staten. Sindsdien kregen de inwoners van de eilanden ook een steeds grotere mate van zelfbestuur.

De Amerikaanse Maagdeneilanden staan bekend als een geliefde toeristische bestemming voor Amerikanen en het maken van rum. De hoofdstad van de eilandengroep is Charlotte Amalie en de officiële taal is vandaag de dag het Engels.

Geschiedenis

Vroege geschiedenis

De rotstekeningen van de Arawakken

Gedurende de steentijd waren de eilanden bewoond door de Guanahatabey. Over deze groep inwoners is weinig bekend. Wetenschappers gaan er vanuit dat zij jager-verzamelaar waren. Later kwamen de Arawakken, die goed waren in het bouwen van schepen en kano's. De Arawakken kwamen uit de Amazone en leefden van de landbouw en visserij. Zij introduceerden tabak, maïs en katoen op de eilanden. Op de eilanden zijn nog veel rotstekeningen en beeldhouwwerken op de eilanden te vinden.

Tijdens zijn reis naar Amerika tussen 1493 en 1496 landde Christoffel Columbus op het eiland Saint Croix. Later voer hij door naar Saint Thomas en Saint John. Columbus gaf de eilanden hun namen, die oorspronkelijk Spaans waren. Columbus zette echter geen kolonie op op de eilanden, maar de Spanjaarden claimden de eilanden echter. Toch ging de Fransen en Denen zich vestigden op de eilanden. Dit leidde tot gevechten tussen de Fransen en de Spanjaarden. De Fransen en Denen startten de eerste plantages.

Deens West-Indië

Het landgoed van de gouverneur van Deens West-Indië

De ziektes die de Europeanen meebrachten naar de Amerikaanse Maagdeneilanden zorgden dat veel van de inheemse inwoners overleden. Ook pleegden veel Arawakken zelfmoord. In de 17e eeuw waren de Arawakken verdwenen van de eilanden. De Amerikaanse Maagdeneilanden werden verschillende keren aangevallen door de Spanjaarden. In 1672 werd besloten dat de eilanden onder Denemarken kwamen te staan. De eilanden hadden slechts een kleine bevolking en de plantages hadden veel mensen nodig. Hierdoor werd begonnen met de invoeren van slaven. In 1733 brak een grote slavenopstand op de eilanden uit. De Denen moesten toen de hulp van de Fransen inroepen. De Fransen stuurden een leger uit de Franse kolonie Martinique.

In 1848 brak een nieuwe slavenopstand uit. Duizenden slaven dreigden een stad in de brand te steken. De gouverneur van de eilanden besloot hierop de slavernij af te schaffen. De laatste slaven werden pas in 1859 vrij. In 1899 probeerden de Amerikaanse ambassadeur in Londen de eilanden te kopen van de Denen. Onder druk van de Duitse keizer besloten de Denen dit niet te doen.

De overgave van de eilanden aan de Amerikanen.

Amerikaans territorium

In 1917 besloten de Denen de Verenigde Staten te benaderen om de eilanden te verkopen. De Denen besloten dit te doen, aangezien ze bang waren dat Duitsland tijdens de Eerste Wereldoorlog Denemarken zouden binnenvallen. Ze waren bang dat ze de eilanden dan sowieso kwijt waren en wilden de eilanden verkopen, zodat ze er geld voor zouden krijgen. De meeste inwoners van de eilanden wilden bovendien Amerikaans staatsburger worden. In 1927 werden de eilanden officieel een territorium en in 1936 werden de inwoners Amerikaans staatsburger. Tot aan 1968 werden de eilanden direct door de Amerikaanse overheid bestuurd. Tegenwoordig hebben de eilanden een grote mate van zelfbestuur.

Geografie

Eilanden

Het eiland Saint Croix

De Amerikaanse Maagdeneilanden bestaan uit vier hoofdeilanden:

Daarnaast zijn er nog kleinere eilanden, waarvan de meeste onbewoond zijn, waaronder Water Island, Congo Cay, Grass Cay en Savana Island.

Klimaat

De hoofdstad Charlotte Amalie

De Amerikaanse Maagdeneilanden hebben een tropisch klimaat. De wind komt meestal uit het oosten en de luchtvochtigheid is meestal laag. Gedurende het jaar blijven de temperaturen grofweg hetzelfde. Er zijn dus weinig schommelingen. In de zomer ligt de temperatuur rond de 25 graden Celsius, terwijl dit 22 graden Celsius is in de winter. September, oktober en november zijn de natste maanden, waarin de meeste neerslag valt. Februari en maart zijn de droogste maanden.

De eilanden hebben daarnaast vaak te maken met orkanen, die meestal voorkomen tussen juli en november. De orkanen Maria en Irma zorgden voor schade op de eilanden, maar de meeste orkanen richtten weinig tot geen schade aan.

Bevolking

Algemeen

Er wonen zo'n 106.000 mensen op de Amerikaanse Maagdeneilanden. De bevolking van de Amerikaanse Maagdeneilanden groeide tot aan de 21 eeuw, maar heeft nu een lichte daling. Dit komt mede doordat veel eilanders vertrekken naar het vasteland van de Verenigde Staten voor een betere baan. De eilanden hebben een vrij jonge bevolking, waar slechts 6,3% 65 jaar of ouder is. De meeste inwoners van de eilanden hebben een donkere huidskleur. Zij zijn vaak afstammelingen van voormalige slaven of kwamen later naar de eilanden. 76% van de bevolking heeft daardoor een Afrikaanse of Caribische achtergrond. 16% heeft een Europese of Noord-Amerikaanse migratieachtergrond, 17% komt uit Latijns-Amerika en 1,4% komt uit Azië. De meeste Latino's op de eilanden komen oorspronkelijk uit de Dominicaanse Republiek of Puerto Rico.

Talen

Een Deense straatnaam

De enige officiële taal van de Amerikaanse Maagdeneilanden is het Engels, dat door het overgrote deel van de bevolking gesproken wordt. Engels is de officiële taal sinds 1917. Voorheen was dit het Deens. Hoewel het Deens de officiële taal was, kwam het grootste deel van de inwoners uit Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Het Deens werd alleen door de overheid gesproken; het Engels was toen als de omgangstaal. Gedurende deze tijd werd er zelfs meer Nederlands dan Deens gesproken. Het Deens wordt daarom niet meer gesproken op de eilanden; al hebben bepaalde plaatsen en straten nog een Deense naam. De tweede taal van de eilanden is het Spaans, dat door 17% van de bevolking wordt gesproken. Het Frans is de derde taal op de eilanden.

Religie

94,8% van de bevolking is christelijk. Het grootste deel van de christenen op de Amerikaanse Maagdeneilanden is protestants. Het protestantisme werd door de Denen op de eilanden geïntroduceerd. Net als in Denemarken zijn de meeste protestanten daarom lutheranen. Andere christelijke stromingen zijn de Rooms-Katholieke kerk, de Anglicaanse kerk en het baptisme. Het overige deel van de bevolking hangt geen geloof aan of hangt een andere religie aan.

Politiek

Het parlementsgebouw in Charlotte Amalie

De Amerikaanse Maagdeneilanden zijn een Amerikaans territorium, net als onder andere Puerto Rico. De Amerikaanse Maagdeneilanden zijn geen Amerikaanse staat en kunnen hierdoor ook niet stemmen in verkiezingen voor de Amerikaanse president en het Amerikaans Congres. De Amerikaanse Maagdeneilanden hebben wel een vertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardiden, maar deze kan niet stemmen. Hoewel de Amerikaanse Maagdeneilanden niet kunnen stemmen voor het Amerikaans Congres, kunnen ze meer dingen zelf beslissen dan Amerikaanse staten. De Amerikaanse regering is enkel verantwoordelijk voor de bescherming en buitenlandse zaken van de eilanden.

Het staatshoofd van de Amerikaanse Maagdeneilanden is de Amerikaanse president. De eilanden worden vertegenwoordigt door een gouverneur. Deze wordt sinds 1970 om de vier jaar gekozen door de inwoners van de eilanden. De Amerikaanse Maagdeneilanden heeft een eigen parlement, dat uit één kamer bestaat. Het parlement bestaat uit 15 senatoren, die om de 2 jaar gekozen worden. De eilanden hebben drie belangrijke partijen, namelijk de Democratische Partij, de Republikeinse Partij en de Onafhankelijkheidsbeweging. In tegenstelling tot Puerto Rico is er op de Amerikaanse Maagdeneilanden geen grote beweging om van de Amerikaanse Maagdeneilanden een Amerikaanse staat te maken. De meeste inwoners zijn tevreden met de huidige status van de Amerikaanse Maagdeneilanden.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amerikaanse_Maagdeneilanden&oldid=839704"