Montserrat (eiland)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Montserrat
Montserrat

Flag of Montserrat.svg Coat of arms of Montserrat.svg Montserrat locator map.png

Hoofdstad Plymouth (officieel)
Brades (in feite)
Aantal inwoners 5.000 (2021)
Oppervlakte 102 km²
Regeringsvorm Overzees territorium van het Verenigd Koninkrijk
Koning Charles III van het Verenigd Koninkrijk (sinds 2022)
Taal Engels
Munteenheid Oost-Caribische dollar
Volkslied God Save the King
Landcode MSR
Portaal Portal.svg Verenigd Koninkrijk

Monsterrat is een eiland in de Caribische Zee. Het ligt ten noorden van Guadeloupe en ten zuiden van Anguilla. Montserrat is een overzees gebied van het Verenigd Koninkrijk en is daarom geen onafhankelijk land. Het Verenigd Koninkrijk verdedigt het eiland en vertegenwoordigt het eiland in het buitenland, maar Montserrat heeft op de meeste vlakken zelfbestuur. De hoofdstad van het eiland is Plymouth, maar het eiland wordt bestuurd vanuit Brades.

Montserrat was vroeger een Britse kolonie, maar heeft sinds 1962 zelfbestuur. Door uitbarsting van de vulkaan Soufrière in 1995 is meer dan de helft van het eiland verwoest en onbewoonbaar. De hoofdstad Plymouth lag in het getroffen gedeelte en daardoor wordt het eiland vanuit Brades bestuurd. Door de uitbarsting is alleen het noorden van het eiland bewoonbaar. Voor het zuiden van het eiland geldt verboden toegang.

Geschiedenis

Montserrat werd voor het eerst ontdekt in 1493 door Christoffel Columbus. Bij vernoemd het eiland naar de gelijknamige berg in de buurt van Barcelona. Vanaf 1632 werd het eiland bevolkt door de Engelsen en de Ieren. In 1666 claimde de Fransen het eiland, maar na een kort conflict bleef het eiland in bezit van de Engelsen. In 1712 deden de Fransen een nieuwe poging, maar deze mislukte opnieuw. In1768 was er een slavenopstand op het eiland. De slaven wilde zelfstandigheid en het eiland onafhankelijk maken. Ook dit mislukte. In 1782 werd het eiland door de Fransen veroverd tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. De Fransen gaven het eiland een jaar later echter terug aan de Britten.

In 1833 werd de slavernij officieel in het Verenigd Koninkrijk afgeschaft, waardoor er ook geen slavernij meer was op Montserrat. Als gevolg hiervan gingen de prijzen van suiker zo erg omhoog, dat Montserrat niet meer kon concurreren met de rest van de wereld. Veel Britse plantagehouders dachten dat het onmogelijk was om een plantage zonder slaven te runnen. Joseph Sturge bewees hun ongelijk en kocht grote stukken op het eiland. Hij stichtte een handelsorganisatie voor het eiland, verdeelde zijn land in kleinere gebieden en gaf deze vervolgens aan de inwoners.

De voormalige hoofdstad Plymouth na de uitbarsting van 1997.

Tussen 1871 en 1958 was Montserrat onderdeel van de Britse kolonie van de Benedenwindse Eilanden. Tussen 1958 en 1962 was Montserrat een provincie van de West-Indische Federatie. Dit had een onafhankelijk land moeten worden waaronder alle Britse caribische koloniën vielen. De federatie heeft echter nooit bestaan, aangezien Jamaica en Trinidad en Tobago zich terugtrokken. Hierna kreeg het eiland zelfbestuur, maar bleef een Brits overzees gebied. Kort hierna was er een onafhankelijkheidsbeweging, maar vandaag de dag is deze niet meer actief.

In 1989 werd het eiland getroffen door een orkaan, waardoor 90% van het eiland vernietigd was. In 1995 vond er een vulkaanuitbarsting plaats, waardoor de hoofdstad Plymouth vernietigd werd. Het eiland werd geëvacueerd en veel inwoners leven vandaag de dag in het Verenigd Koninkrijk. De vulkaanuitbarsting vernietigde ook het enige vliegveld van het eiland. Hierdoor moest men telkens met de boot naar een buureiland om te kunnen vliegen. In 2005 opende de nieuwe luchthaven van het eiland.

Geografie

Saint Peter Parish in het rood.

Montserrat is officieel verdeeld in drie parishes. Dit zijn:

Door de vulkaanuitbarsting van 1997 wonen alle inwoners in Saint Peter Parish in het noorden van het eiland. De andere twee parishes zijn onbewoonbaar verklaard. Ze zijn afgesloten en maken deel uit van de exclusion zone.

Het hoogste punt van Montserrat is Chances Peak, dat dicht bij de vulkaan Soufrière ligt. Op het eiland komen enkele aparte diersoorten voor, zoals de Montserrattroepiaal en verschillende soorten anolissen. Ook komen er enkele aparte plantensoorten voor. Deze soorten komen alleen op het eiland zelf voor. De vulkaan bedreigt deze soorten met uitsterven, aangezien hun leefgebied kleiner is geworden. Het eiland kent een tropisch klimaat. Het heeft niet echt een droogte- of regenseizoen.

Bevolking

De kusten van Montserrat.

Na de vulkaanuitbarsting vluchtten 8.000 uit Montserrat. Zij wonen nu in het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor wonen er meer Montserratesen buiten Montserrat dan op Montserrat. De meeste inwoners hebben een Afrikaanse migratieachtergrond en hun voorouders kwamen oorspronkelijk als slaaf naar Montserrat. Ook wonen er een hoop Ieren op het eiland. Zij werden onder Oliver Cromwell uit het VK verbannen, aangezien ze katholiek waren. Op Montserrat is hierdoor een Iers-Afrikaanse bevolkingsgroep en het is één van de plaatsen waar Saint Patrick's Day een officiële feestdag is.

Bijna 80% van de bevolking is christelijk. Deze grootste kerkgemeenschappen zijn de Anglicaanse Kerk, de Rooms-Katholieke Kerk en methodisme.

Politiek

Montserrat heeft de status van Brits overzees gebied en de inwoners zijn ook Brits staatsburger. Het Verenigd Koninkrijk is verantwoordelijk voor de bescherming en buitenlandse zaken van het eiland, maar voor de rest heeft Montserrat eigen bevoegdheden. De Britse koning(in) is het staatshoofd van het eiland. Hij/zij wordt gesteund door een gouverneur, die haar vertegenwoordigd op het eiland.

Het eiland heeft een eigen premier en een eigen regering. Er is ook een parlement, dat uit negen leden bestaat.

Economie

Hier moet de nieuwe hoofdstad Little Bay gebouw worden.

De economie van Montserrat is voor 80% gebaseerd op het toerisme. De vulkaanuitbarsting en verschillende orkanen hebben dan ook meerdere keren de economie laten instorten. Er is een kleine landbouwsector op het eiland, die vooral bestaat uit het verbouwen van sla en maïs. Door de lage belastingen vestigen veel buitenlandse bedrijven zich op het eiland. Montserrat is een zogeheten belastingparadijs.

Sinds 2015 is er een overheidsproject om een nieuw hoofdstad te bouwen, genaamd Little Bay. Deze stad is nog in opbouw. Het idee van de bouw van deze stad is om de economie aan te wakkeren. Op Montserrat betaalt men met de Oost-Caribische dollar.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Montserrat_(eiland)&oldid=679249"