Groenland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groenland
Kalaallit Nunaat
Grønland

Flag of Greenland.svg Coat of arms of Greenland.svg Groenland locator map.png

Hoofdstad Nuuk
Aantal inwoners 56.171 (2017)
Oppervlakte 2.175.600 km²
Regeringsvorm Autonoom gebied van Denemarken
Koningin Margrethe II (sinds 1972)
Premier Kim Kielsen (sinds 2014)
Godsdienst Lutheranisme
Taal Groenlands (Kalaallisut)
Deens (Dansk)
Munteenheid Deense kroon
Volkslied Nunarput utoqqarsuanngoravit
Nationale feestdag 21 juni
Landcode GRL
Portaal Portal.svg Denemarken


Groenland is een reusachtig eiland in de noordelijke Atlantische Oceaan, ten noordoosten van Canada. Groenland hoort bij het Europese land Denemarken, maar Groenland zelf pleit voor zelfstandigheid. De hoofdstad van het eiland is Nuuk.

80% van de oppervlakte van Groenland is bedekt met ijs. Dus de naam "Groenland" is niet echt correct. Dit komt omdat vroeger Groenland een ander klimaat had. Rond 1400 veranderde dit klimaat. Eigenlijk kun je zeggen dat Groenland wisselde van klimaat met IJsland. Dus vroeger was het op IJsland koud en op Groenland warm.

Naam

Vroeger noemden de Vikingen het Groenland. De in Noorwegen geboren IJslander Erik de Rode werd verbannen uit IJsland wegens doodslag. Samen met zijn familie en zijn slaven, had hij schepen uiteengezet om een ijzig land in het noordwesten te verkennen, dat was Groenland. Na het vinden van een woonruimte daar en zich daar te vestigen, noemde hij het Groenland, hij hoopte daarmee aangename kolonisten aan te trekken.

Geografie en klimaat

Groenland is 's werelds grootste non-continentale eiland en het derde grootste land in Noord-Amerika (terwijl het eigenlijk geen land is). Het ligt tussen de breedtegraden 59° en 83° noord , en breedtegraad 11° en 74° west. De Atlantische Oceaan grenst aan Groenland in het zuidoosten; de Groenlandse Zee in het oosten; de Noordelijke IJszee in het noorden; en Baffin Bay in het westen. De dichtstbijzijnde landen zijn Canada, in het westen en zuidwesten over Baffin Bay, en IJsland, ten oosten van Groenland in de Atlantische Oceaan. In Groenland ligt ook 's werelds grootste nationale park, en het is het grootste afhankelijk gebied in de wereld. De gemiddelde temperatuur van Nuuk, de hoofdstad van Groenland varieert over de seizoenen van -8 tot 7 °C.

De totale oppervlakte van Groenland is 2.166.086 km², waarvan de Groenlandse ijskap 1.755.637 km² van is. 81 procent van de totale oppervlakte dus. En heeft een volume van ongeveer 2.850.000 km³. Het hoogste punt van Groenland is Gunnbjørn Fjeld die is 3.700 meter hoog. Het gemiddelde hoogte van Groenland is echter minder. Het is ongeveer 1500 meter hoog. Alle steden en nederzettingen van Groenland liggen langs de ijsvrije kust, met een groot deel van de bevolking langs de westkust. Het noordoostelijke deel van Groenland is geen onderdeel van een gemeente, maar het is een gedeelte van 's werelds grootste nationale park, Nationaal Park Noordoost-Groenland. Het uiterste noorden van Groenland, Peary Land (naam), wordt niet gedekt door een ijskap, omdat de lucht er te droog is om te sneeuwen. Als de ijskap van Groenland helemaal weg zou smelten, zou de zeespiegel van de hele wereld stijgen met meer dan 7 m.

Dieren

Er zijn ongeveer 700 bekende insectensoorten in Groenland, dat laag is in vergelijking met andere landen (waar meer dan een miljoen soorten wereldwijd zijn beschreven). De zee is rijk aan veel vis en veel ongewervelde dieren, met name in West-Groenland. De weinige inheemse landzoogdieren in Groenland zijn de ijsbeer, poolvos, rendieren, arctische hazen, muskusos, collared lemming, hermelijn en de arctische wolf . De laatste vier zijn alleen te vinden in Oost-Groenland. Er zijn tientallen soorten zeehonden en walvissen langs de kust. Groenland bestaat voornamelijk uit dieren die zich vanuit Noord-Amerika zijn geëmigreerd en een groot aantal vogels en insecten uit Europa die zijn geëmigreerd. Er zijn geen inheemse of vrij levende reptielen en amfibieën in Groenland.

Groenland bestaat uit ongeveer 500 soorten hogere planten, dat wil zeggen bloeiende planten, varens en paardenstaarten. Van de andere groepen, de korstmossen zijn de grootste groep met ongeveer 950 soorten; van de belangrijkste schimmelsoorten zijn 600-700 bekend:; mossen en algen zijn wat minder bekend. Ongeveer 225 vissoorten zijn bekend uit de wateren rond Groenland en de visserij-industrie is een belangrijk voor de Groenlandse economie, en is goed voor ongeveer de meerderheid van de totale export van het land. Vogels, vooral zeevogels, zijn een belangrijk onderdeel van het Groenlandse dierlijk leven. Op steile berghellingen broeden grote kolonies alken, papegaaiduikers, jagers, en drieteenmeeuwen. Door gemeenschappelijke eenden o.a. eidereenden, lange staart eenden en de koning eidereend en in West-Groenland kolgans en in Oost-Groenland Rietgans en de brandgans.

Economie

Groenland is vandaag afhankelijk van de visvangst en de export. De garnalen en vis -industrie is veruit de grootste inkomensverdiener van Groenland. Ondanks de hervatting van verschillende koolwaterstoffen en minerale exploratie-activiteiten, zal het enkele jaren duren voordat de productie van koolwaterstof zich kunnen materialiseren. Het mijnen van robijn begon in 2007. Andere minerale vooruitzichten worden beter als de prijzen stijgen. Deze omvatten ijzer, uranium, aluminium, nikkel, platina, wolfraam, titaan en koper.

Elektriciteit is van oudsher gegenereerd door olie of diesel centrales, ook al is er een groot overschot van de potentiële waterkracht. Als gevolg van de stijgende olieprijzen, is er een programma om waterkrachtcentrales te bouwen. De eerste, en nog steeds de grootste, is de Buksefjord waterkrachtcentrale.

Er zijn ook plannen om een grote aluminium smelterij te bouwen, met behulp van waterkracht aan een uit te voeren product te creëren. Er wordt verwacht dat veel van de arbeid nodig zijn ingevoerd.


De publieke sector, met inbegrip van overheidsbedrijven en de gemeenten, speelt een dominante rol in de Groenlandse economie. Ongeveer de helft van de inkomsten van de overheid zijn afkomstig uit subsidies van de Deense regering, en dat is een belangrijke aanvulling op het bruto binnenlands product (BBP). Het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking is gelijk aan die van de gemiddelde economieën in Europa.

Groenland leed een economische krimp in de vroege jaren 1990. Maar, sinds 1993, de economie is verbeterd. De regering van Groenland (GHRG) heeft een strak begrotingsbeleid gevoerd sinds de late jaren 1980, die heeft bijgedragen aan het ontstaan overschotten op de overheidsbegroting en een lage inflatie. Sinds 1990 heeft Groenland een buitenlandse tekort op de handelsbalans geregistreerd na de sluiting van de laatst overgebleven lood en zink mijne dat jaar. Meer recent, [ wanneer? ] Nieuwe bronnen van ruby in Groenland zijn ontdekt, belooft nieuwe industrie en een nieuwe uitvoer naar het land te brengen.

Taal

Groenland heeft een eigen taal, net als vele eilanden in het gebied rond de noordpoolcirkel. Deze talen worden Inuittalen genoemd. Ze zijn allemaal verschillend. De talen komen wel met sommige dingen overeen, net zoals Nederlands & Duits en Spaans & Portugees. Daarom begrijpen de Inuit van verschillende eilanden elkaar best goed. De Groenlandse versie heet Groenlands.

Behalve Groenlands wordt er in Groenland ook Deens gesproken.

De vlag


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Groenland&oldid=618540"