Poolklimaat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het poolklimaat is een erg koud klimaat dat vooral voorkomt rond de Zuidpool en Noordpool. Lange koude winters, koele zomers en het hele jaar door valt er neerslag, vaak als sneeuw. Dat zijn ongeveer de kenmerken van het poolklimaat. In het poolklimaat groeien alleen kleine struikjes grassen en mossen. Er groeien geen bloemen en bomen. Hoe komt het dat het in de Polen zo koud is? Omdat als de zon schijnt, die bij de evenaar recht staat. Dus bij de evenaar verwarmt de zon een kleiner oppervlak en wordt het dus ook steeds sneller warm. De zon schijnt schuin op de Polen, dus de zon moet een groter oppervlak verwarmen en duurt het dus ook langer voordat het warm is.


Noord of zuid?

De Noordpool en de Zuidpool liggen op het topje en het puntje van de aardbol. Ze hebben veel dingen gemeen: het is erg koud, er ligt heel veel sneeuw en ijs en het leven is er totaal anders dan bij ons.

De Noordpool zelf is niks meer dan een bevroren water van de Noordelijke IJszee. Dit is de koudste zee ter wereld. Op de Zuidpool ligt ook ijs, maar daaronder ligt een heel groot stuk land : Antarctica.

Op de Noordpool wonen ijsberen. Op de Zuidpolen is het veel te koud voor dieren en ook voor mensen. Toch wonen daar nog pinguïns, zeehonden, walvissen en een paar vogelsoorten.

Op de Noordpool is het in de winter dan en nacht donker. En in de zomer is het juist altijd licht. Dat geldt ook op de Zuidpool. Maar als het op de Noordpool zomer is, is het op de Zuidpool winter en andersom. Kenmerken

's Winters komt de zon helemaal niet op rond de polen. Dit heet de poolnacht. Het is er dag en nacht donker en op sommige plaatsen kan het wel 60 graden vriezen. In de zomer blijft de zon daarentegen dag en nacht schijnen. Dit heet de pooldag. In het binnenland van Groenland en op Antarctica heerst een poolklimaat, op de eilanden van Canada en noord Rusland heerst een toendraklimaat. Het poolklimaat komt buiten de poolgebieden ook voor boven de boomgrens in de hooggebergten.

De gemiddelde temperatuur in de warmste maand ligt tussen de 0 en de 10 graden Celsius. Er ligt eeuwige sneeuw. Vegetatie

In gebieden met een poolklimaat groeien alleen maar mossen, doordat de wintertemperatuur er extreem laag is. Omdat het 's winters zo extreem koud is en de zomer maar kort duurt ontdooit in de zomer alleen de bovenste laag van de aarde, de rest blijft bevroren. Hierdoor kunnen er vrijwel geen planten groeien. Verdere onderverdeling volgens Köppen

   ET: toendraklimaat
   EF: pool- of ijsklimaat
   EH: Hooggebergteklimaat
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Poolklimaat&oldid=551082"