Inuit

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Inuit zijn een volk dat in het noorden van Canada en Groenland leeft. Ze worden ook wel eens Eskimo's genoemd, maar dat omvat ook de volkeren in het Noordoosten van Siberië en wordt als verouderde, racistische term gezien.

Oorspronkelijk komen de Inuit uit Azië. Ze staken de Beringstraat over en trokken verder tot in Canada. Natuurlijk probeerden ze zich in het zuiden te vestigen, want het harde en koude klimaat maakte het leven niet makkelijk, maar telkens werden ze teruggedreven door de indianen. Tijdens de grote trektochten hebben de Inuit veel tegenstand gekend. Niet overal was hij welkom. Uiteindelijk vestigden zij zich op de Arctische Eilanden aan de kust van de Atlantische IJszee en in het centrale deel van het land. Daar ontwikkelden zij hun landcultuur.

Verschil met Eskimo's

“Eskimo” is een indiaans woord. Het betekent rauwe vleeseters. Het rauwe vlees vormt een rijke en noodzakelijke vitaminebron. Eskimo is voor ons een verzamelnaam voor inheemse bevolkingsgroepen die Groenland, het noorden van Canada, Alaska en het uiterste oosten van Siberië bewonen. In de Verenigde Staten worden Eskimo's ook wel Native Alaskans genoemd. Met Inuit worden slechts de Eskimo's in Canada en Groenland bedoeld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Inuit&oldid=764004"